Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов: На върха си по-близо до Бог

| обновено на 02.10.18 в 12:56

Атанас Скатов е на 40 години. От Сливен. Намира спокойствието в планината. Вярва в силата на човешките възможности.

Той е първият веган в света,  изкачил най-високата точка на земята:  Еверест. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на земята без консумация на животинска храна.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и в  световния алпинизъм. До 2010 година никога не е катерил планински върхове, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм, е първият българин изкачил 7 континентални първенци ((най- високите върхове на седемте континента на планетата) за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първият българин, участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите. Покорява два осемхилядника в алпийски стил само за седмица. През май тази година Скатов изкачи поредния осемхилядник -  Чо Ою, 8 201 м.,  намиращ се в Тибет, Китай, без кислород и шерпи.

- Как решихте да се занимавате с алпинизъм?

- Бях на 34 години, не с алпинизъм, със спорт реших да се занимавам. Първо започнах с планински разходки. Постепенно започнах да се катеря, да карам колело и започнах да ходя по-високо и по-високо.

- И така до високото - на 8 хиляди метра и повече?

- Е, най-високо е Еверест. Два пъти съм го качвал.

- А защо два пъти, един път не е ли достатъчно, или е различно?

- Беше по различни причини. Първия път го качих заедно със седемте континентални първенци от Тибет по северния ръб. А миналата година го качих по южния ръб.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30