Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петокласникът Кристиян Ямболов е най-добрият гайдар на конкурса "Диньо Маринов"

4
Кристиян Ямболов
Снимка: Радио Варна

Над  280 участници от цялата страна взеха участие в 24-тото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” – Варна, организиран от Общински детски комплекс Варна със съдействието на Община Варна, под патронажа на кмета Иван Портних. За трета поредна година Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" бе домакин на събитието.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Важната новина тази година е, че първите трима индивидуални изпълнители от трета възрастова група получават едногодишни стипендии. Председател на журито беше Димитър Христов - диригент на народен Оркестъра за народна музика на БНР, а членове: Петьо Костадинов - гайдар, солист в оркестъра на БНР, Ангел Добрев - преподавател, композитор и солист в оркестъра на БНР, Костадин Генчев - аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева - продуцент в БНР и диригент на хор "Ваня Монева", Евелина Христова - певица и солистка на "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет", Дарина Славова - певица, солистка на ФА "Тракия", Пловдив и вокален педагог. 


Дует Свирците - Симеон Илиев и Асен СтаноевТрадиционната награда за най-добър гайдар на името на Диньо Маринов журито присъди на 11-сет годишния Кристиян Ямболов от гр. Аксаково с преподавател Никола Георгиев. "От 2 години свиря на гайда в НЧ "Просвета" в Аксаково. Не очаквах тази награда, не очаквах да ми подарят и гайда!", разказа Кристиян. А младият му преподавател Никола Георгиев възкликна щастлив: "Днес Кристиян сбъдна една моя несбъдната мечта - специалната награда на Диньо Маринов. Той е първият ми ученик и човекът, който ме подтикна да започна да преподавам. Той откри този талант в мен." 

Специалната награда на Радио Варна - звукозапис получиха дует "Свирците" - Симеон Илиев и Асен Станоев от НУФИ "Филип Кутев" гр. Котел.  

За останалите награди чуйте в звуковите файлове

ЖуритоСпециална награда на Кмета на Варна получи  Подготвителен оркестър за народна музика – ДЮФА „Българче“ при ЦПЛР – ОДК, гр. Велико Търново;

Специална награда на Националния дворец на децата, гр. София – Цветомира Миленова Михайлова – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим и Иван Асен Стоянов Делийски – ОУ „Георги Бенковски“, с. Черни Вит

Специална награда на диригента на оркестъра на БНР, гр. София Димитър Христов за цялостно представяне на учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим

Специални награда на журито за отлично представяне получиха: Габриела Григорова Михайлова, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе; Мария Румянова Стефанова, НУИ „Добри Христов“, гр. Варна;. Симеон Атанасов Илиев, НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел; Александър Стилианов Ганчев НУИ „Добри Христов“, гр. Варна; Александър Пламенов Тодоров, НУИ „Добри Христов“, гр. Варна; Дует „Свирците“ – НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел

Ученици от ОУ Специална награда на журито за оригинална пиеса и интерпретация на Народен оркестър – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим;

Специална награда за най-добър музикален педагог получиха: Иван Симеонов,  Борислава Симеонова, Красимир Калинков, Петя Тодорова от  СУ “Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим; Лили Ангелова – НЧ “ Николай Хайтов“, гр. София; Георги Мановски – СУ за ХНИ „Константин Преславски“, гр. Варна.

Награда на Ваня Монева – продуцент в БНР и диригент на хор „Ваня Монева“ – беше връчена на „Шарено герданче“ – Младежки дом, гр. Търговище


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51