Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цанко Цолов: Само банките имат право да копират личната ви карта

Влезе в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз.
Снимка: БГНЕС

„Само банковите институции имат право да копират личните карти на гражданите. Всички други опити са незаконни.” Това напомни в предаването „Позиция” на Радио Варна Цанко Цолов, който е член на Комисията за защита на личните данни. По повод новия Европейски регламент за защита на личните данни, Цолов подчерта, че той гарантира в много по-голяма степен сигурността на тези данни.

Членът на комисията съобщи и, че ЕГН вече няма да се използва като универсален вход в различни интернет системи. Регламентът въвежда нов цифров ключ, който в комбинация с ЕГН-то прави пробивът на системата всъщност невъзможен.

Цанко Цолов подчерта, че новият регламент не засяга данните, които оператори предоставят на колекторски фирми. „Когато това се случи обачe, клиентът задължително трябва да бъде информиран”, подчертаха от Комисията за защита на личните данни.ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен фермерски пазар за този сезон ще се състои в Балчик

Тази събота – 24 октомври, от 12 до 19 часа ще се проведе последният за този сезон фермерски пазар на Дамбата в Балчик . Началният час е изместен по-рано, което се налага поради промяна в температурите. Поради многобройните запитвания от страна на гражданите за регулярни фермерски изложения и през есенно-зимния период, екипът на Кооперация Хранкооп..

публикувано на 24.10.20 в 06:20

В неделя спим с час повече

През нощта на събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа на 25 октомври. Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано...

публикувано на 24.10.20 в 05:53

Време само за разходки днес

Днес ще преобладава слънчево време, но следобед от запад ще започне увеличение на облачността, предимно средна и висока. Сутринта на места ще бъде мъгливо. Ще остане почти тихо. Топло за сезона с максимални температури между 21и 26 градуса, за Варна около 24. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 18 до 20 градуса. Изгрев..

публикувано на 24.10.20 в 05:50

Във Варна новите случаи са 68, в Добрич – 12

1 589 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, при направени 9831 пи си ар теста, съобщи Националната информационна система. Това е 16,2 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. На първо място по брой новозаразени е София с 594 положителни резултата, следва Пловдив със 147 и Благоевград със 109. Във Варна..

публикувано на 24.10.20 в 05:48

Във Варна не достигат над 1000 медицински сестри

Във Варна не достигат 1000 медицински сестри. Това каза председателят на УС на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи във Варна - Райна Бояджиева, в предаването на Радио Варан "Post Factum", с водещ Жоро Бекяров. Проблемите на нашето съсловие, проблеми свързани с недостига на медициснки специалисти, работещи в здравната система не са от вчера...

публикувано на 23.10.20 в 17:43

Извършиха оглед на състоянието на буните пред залива Болата

Извършиха оглед на състоянието на буните пред залива Болата. Становището на експертите от "Басейнова дирекция" ще бъде докладвано на областния управител на Добрич - Красимир Кирилов, който да предприеме действия според компетентността си, по ремонта на брегоукрепителните съоръжения, съобщават на сайта на Община Каварна. За да се извършат..

публикувано на 23.10.20 в 17:11

Забраняват се тържествата на открито и закрито и спортните мероприятия в зала в Шумен

Областният кризисен щаб в Шумен прие допълнителни мерки, сред които - забрана за провеждане на тържества на открито и закрито, както и провеждане на спортни мероприятия на закрито на територията на цялата област.  Всички тренировки и аматьорски спортни мероприятия и състезания на открито ще се провеждат без публика. Tова съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 23.10.20 в 16:27