Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Дуранкулак до Обзор с Марто и Митака – Пътешествениците на Радио Варна

Преди седмица с колегата Димитър Проданов пообиколихме северното черноморско крайбрежие. По време на пътешествието си срещнахме много и интересни събеседници. Днес отново ще се върнем в тези славни дни и с звукорежисьора Милица Панайотова, която подбира музиката, ще посетим отново Дуранкулак, Крапец, Тюленово, Ново Оряхово, както и много други интересни места по черноморието на север от Стара Планина.

Първото населено място, което посетихме с Митака беше Дуранкулак и по-точно плажът му. И там срещнахме германеца Сепо, който е толкова влюбен в България, че въобще не си и помисля за връщане в родината си. Сепо живее на две пейки в крайбрежно заведение и слуша стари плочи с рок музика на портативен грамофон. Разбира се, срещнахме се и със спасителите на плажа Любо Димитров и Зюмбюл Медаров, а Енчо Цветанов ни сподели защо е избрал да живее в Дуранкулак. След което поехме на юг и се озоваваме в Крапец, където се намира най-старата църква в района - „Св. Св. Кирил и Методий“. Построена е в края на 19 век. За нея ни разказа Славка Андреева, която съхранява ключа на храма. Славка Андреева участва и в местната фолклорна група, в която всички певици са облечени в различни носии. В крапец се запознахме и с хотелиера Димитър Донев, който сподели впечатленията си от сезона. В рибарското селище Кария край Шабла срещнахме Иван Несторов, току-що излизащ с кофа сафрид от лодката си и след като чухме какво е да си изкарваш прехраната с риболов, се отправихме още по на юг, в каварненското село Българево, което се слави с пъпешите си. Което си е чистата истина. Убедихме се в това и ние, не само от думите на Анка Димитрова. В това пътешествие по Северното Черноморие нямаше как да пренебрегнем лечебната кал на шабленската тузла. Пренесохме се и в Тюленово, където през 1951 е започнало добиването на нефт. От Болата се запътихме към Ново Оряхово, прескачайки големите цивилизовани курортни комплекси и още по-препълнената с хора, ремонтиращи се пътища и автомобили Варна. Говори се, че в малкото долночифлишко село се произвеждат едни от най-вкусните домати във Варненска област. Каква е тайната от Диян Димитров и синът му Цветан, който мечтае да стане горски. По пътя от Дуранкулак до Обзор спряхме за малко и в беленското село Горица – и тук хапнахме една от най-вкусните рибени чорби. Тайната ни разкри Петранка Григорова. Малко преди Бяла се намира живописния и див плаж на „Карадере” -  почти единственото недокоснато от кранове и бетоновози място по българското крайбрежие, населявано през лятото от любителите на дивите плажове. И за съжаление май и там започват да се протягат урбанистичните интереси.

Чуйте героите в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28

НА СВЕТЛО на 12 април с Иван Барбов

В началото ще ви запознаем с новата благотворителна кампания на Сдружение „Василица“ за събиране на дрехи, обувки и играчки за деца в нужда. Ще ви срещнем с Валери Стефанова, носителка на титлата „Мисис България Universe 2020“, която организира благотворителна инициатива за обучение по английски език на деца от социално слаби семейства...

публикувано на 12.04.21 в 13:57

"Новият ден" на 12 април с Емилия Николова

Проблемите с водата в Близнаци ще продължат,  докато бъде изграден на нов водопровод. Това стана ясно след аварията, която пусна ръждива вода от чешмите на част от село Горен Близнак . Кога ще има нормално водоподаване? Кампанията „Накъде пътуваш” срещу трудовата експлоатация - какво трябва да знаем? Национална програма за превенция на вирусните..

публикувано на 12.04.21 в 05:00