Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечки излизат на пътища в Румъния

Мечки излизат на пътища в румънския окръг Сибиу в централната част на страната. От местната пътна дирекция бият тревога, че положението с мечките е излязло извън контрол, съобщава агенция Аджерпрес.

Регионалната дирекция за пътищата и мостовете обръща внимание, че диви животни излизат на шосетата и създават опасност за движението.

"Снощи около 21.30 ч. мечка с големи размери прекоси двора на център за поддръжка на пътищата и после излезе на магистралата, където я удари ТИР. Камионът понесе щети, докато мечката изглежда не пострада много и избяга в посока град Сълище", разказа днес говорителят на Регионалната дирекция за пътищата и мостовете Роберт Елекеш, цитиран от БТА. Той допълни, че оградите с пуснато електричество по тях не спират мечките да прекосяват магистрала А1 в Сибиу и освен това, има места без огради.

В четвъртък вечерта общо три мечки са кръстосвали пътищата в Сибиу, съобщава Аджерпрес. Освен споменатия вече случай, други две мечки са били ударени от два автомобила и камион на национален път 7 при град Боица. Едно от животните е загинало вследствие на удара, а автомобилите и камиона са с нанесени щети. За щастие, няма пострадали хора при инцидентите.

От началото на годината на магистрала А1 в Сибиу автомобили са прегазили три мечки, а четвърта е била ударена, но е избягала.

Генералният директор на Националната горска мрежа "Ромсилва" Георге Михайлеску заяви миналия месец, че в Румъния има твърде много мечки, над 6000, което представлява проблем, но той трябва да бъде решен от министерството на околната среда, което единствено взема решения дали екземпляр от този вид може да бъде застрелян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47