Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гала концерт на финалистите на международен оперен семинар

Финалисти на SOFIA OPERA PERFORMING SEMINARS излизат на сцената на Държавна опера - Варна тази вечер от 19 часа. Победителите са певци от САЩ, Швейцария, Гватемала, Ливан,Турция, Украйна и България. След успешния си концерт в първо студио на БНР, ще имаме удоволствието да ги чуем и във Варна под диригентството на добре познатата на варненската публика Маестра Николета Конти, проф. в консерватория "Джован Батиста Мартини" в Болоня.

Програмата включва изпълнения на Верди от "Сицилиански вечери", "Травиата", "Риголето", "Силата на съдбата",  Росини "Севилският бръснар" , Пучини - "Тоска", оницети с "Любовен еликсир" и  "Лучия ди Лемермур" и други. 

Идеята да се изнесе проявата и във Варна е на директора на Варненската опера Даниела Димова, с която се срещнахме на международен фестивал в Болоня, каза за Радио Варна директорът на SOFIA OPERA PERFORMING SEMINARS . Петър Данаилов. Половината от групата са българи. От Варна са Милена Захариева и Петър Петров, които са от хора, но имат и малки роли.


СнимкаСеминарите "Sofia opera performing seminars" се организират по инициатива на екипа на Международната оперна академия в гр. Болоня (Bologna international opera academy - BIOA) с директор проф. Генко Гешев - дългогодишен декан на вокалния факултет при университет "Duquesne" в гр. Питсбърг, САЩ.  Основна цел на "Sofia opera performing seminars" е чрез провеждане на майсторски класове от доказани имена в бранша - певци, вокални педагози, режисьори, диригенти, директори на театри, както и лекции по сценично поведение, мениджмънт в операта, управление на театри, лекции по здравословно хранене и култура на тялото да открива, развива и менажира надеждни оперни артисти.

В програмата на семинарите са включени редовни срещи с видни действащи оперни певци от световните сцени, артисти със световна кариера, които с примера си са вдъхновение за младите поколения.
"Софийски оперни семинари" са пряко свързани и неразделна част от дейността на "Международната оперна академия в Болоня" - Италия (BIOA) . Основни водещи лектори в семинарите са:
*проф. Генко Гешев - бас, режисьор (Университет "Дюкейн", САЩ и директор на BIOA)
* проф. Франческа Педачи - сопрано (Консерватория "Джован Батиста Мартини" - Болоня, Италия) (BIOA)
* проф. Николета Конти - диригент (Консерватория "Джован Батиста Мартини" - Болоня) (BIOA)
* Петър Данаилов - баритон
Семинарите се провеждат в реномирани културни центрове на територията на България и гарантират качествена подготовка на певците за конкурси и кандидатстване за работа в оперните театри.
Оперните семинари представляват активна образователна програма в динамичен формат.
Провеждат се от 18.11.2018г до 24.11.2018г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54