Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София и Скопие постигнаха съгласие около общо отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Крачка напред в сближаването на позициите по интерпретацията на общата история между България и Македония е постигната на заседанието на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси в София.Това съобщи съпредседателят на комисията от българска страна професор Ангел Димитров, който е бивш посланик на България в Скопие. Той допълни, че е постигнат напредък в научното обосноваване на общото отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий и на възрожденския писател Григор Пърличев.

Сред спорните теми са били въпроси от общата средновековна история, сред които съвместното честване и от двете държави на личността на цар Самуил.

Димитров призна, че трудно се преодоляват утвърдени с десетилетия тези:

„Не сме вдигнали ръце. Смятаме, че тази тема - става въпрос всъщност за извора на личности и събития, които смятаме, че са част от общата история и трябва да получат необходимото внимание и на политическо ниво. Ще обсъждаме и по-нататък. Обществото трудно приема такива промени. Колкото по-лесно преодоляваме бариерите, които са стояли между нас, толкова по-сигурно е, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще бъде пълноценно приложен“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32