Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една история на Димитър Димитров от Tickey

Преди малко повече от година, той беше един от 11-те българи финалисти в тогавашното четвърто издание на инициативата New Europe 100, която отличава най-изявените иноватори в Централна и Източна Европа.

Още по-рано, през 2016-та, създаденият от него технологичен стартъп беше един от полуфиналистите в Chivas Venture, най-глобалната инициатива за бизнес проекти със социална значимост. С идеята всеки пътуващ да може да си купи и валидира билет с един клик на телефона, без да има нужда да въвежда допълнителна информация или да разпечатва билета си, през 2014 г. той, заедно с екипа си печели третото място в Startup Weekend Plovdiv. Следват включване в програмата на Start It Smart, в портфолиото компании на фонда за рискови инвестиции Eleven, финансиране по линия на фонда Jeremie…

Той е Димитър Димитров - основател и изпълнителен директор на технологичния стартъп Tickey, който разработва система за електронни билети за градския транспорт с внедрени мобилни разплащания.

В края на ноември Tickey беше класиран в тройката на най-обещаващите български стартъпи, следван непосредствено от варненския проект Mimirium.

Средно дневно

във Варна се извършват

около 80 хил. пътувания

с градски транспорт.

В Бургас пътуванията са дори по-малко. Това казва за Радио Варна основателят и изпълнителен директор на технологичния статъп Tickey Димитър Димитров.

Наблюденията в големите градове по света, вкл. и в София сочат, че колкото са жителите, толкова приблизително са и пътуванията. При милион и половина софиянци, пътуванията там също са милион и половина.

Във Варна пътуванията са между 4 и 5 пъти по-малко от броя на жителите ѝ. Част от обясненията са, че градът е по-малък, компактен, разстоянията са по-малки, хората предпочитат да ползват лични автомобили, но и във факта, че пътуването с градски транспорт у нас не престижно, коментира Димитров. По думите му, това вече е и манталитет.

Във Варна приложението за мобилни билети работи от лятото на 2017 г., когато

с инвестиция от около 20 хил. лв.

компанията оборудва около 90 на сто от градските автобуси на практика направи това, което община Варна не успя да направи по европейски проект за три години и с повече от 8 млн. лв.

Tickey обаче работи напълно независимо от системата на интегрирания градски транспорт във Варна, пояснява Димитров.

Техният бизнес модел залага на предварителното купуване на билети за градския транспорт, а в зависимост от броя им се формира и отстъпка от цената, която може да варира между 4% и 10%.

Системата на Tickey позволява на всеки със смартфон, свързан с интернет и банкова карта или PayPal акаунт, да си купи мобилен билет веднага щом влезе в автобус или тролей във Варна.

Цената е същата като на хартиения билет. Единственото друго условие е да имате инсталирано приложението Tickey, което е безплатно.

Генерираме приходи, но все още сме далеч от момента на големите печалби. Да не забравяме и, че работим с публични институции, които трудно вярват в технологични нововъведения от малки компании.

Колкото по на запад и на север,

толкова по-open mind са както хората, така и институциите, казва още основателят на Tickey.

За момента мобилни билети с Tickey могат да се ползват в София, Варна и две от линиите в Бургас, както и морската линия до о. Св. Анастасия.

По света, българският стартъп присъства в канадския град Шербрук, фериботния пункт в британското графство Корнуол и е работила по проекти за метрото в Делхи и в Португалия.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

Иначе,

според проучване на компанията за разплащания Mastercard, три четвърти от активните картодържатели у нас имат сериозен интерес за използването на смартфоните си за онлайн транзакции чрез мобилни приложения. Тенденцията за мобилни разплащания е ясно изразена сред българите на възраст между 35 и 44 години, предимно сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34