Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях. Не се отчайвайте! Имате време: до пролетта, до лятото даже, само че трябва да започнете сега.

Борбата с килограмите е една от вечните битки в живота, на всеки от нас, в различна фаза от нашето съществуване. Тази борба е безмилостно жестока, на моменти изчезваме от нея, казваме си, че и без това ежедневието ни не е от най-вкусните и решаваме да го гарнираме с подобаващо парче торта в най-добрия случай. Понеже понякога ни изкушават и бързите храни. Хапваме ги и те не ни засищат, а ни карат да искаме още. И още, докато се превърнат в целулит по нас. А тогава започваме да се чувстваме зле, без самочувствие, тъжни. Особено във време като нашето, в което тържествува блясъкът, модата все още налага слаби модели, макар че поне вече не са кльощави. Те кльощавите, да си признаем, са и грознички. Особено за нашата балканска представа за красота.

Хубавото тяло е идеална величина още от времето на Древна Гърция. Древните гърци се прекланят пред съвършенството, те изчисляват пропорциите на отделни части от тялото математически и издигат в култ красотата и идеалните съответствия. Според древните елини красотата е в хармонията на тялото и ума. В основата стои спортът и спазването на диети за хранене, тъй като красотата е именно в здравото и мускулесто тяло.

Да се върнем обаче към нашия век. Днешните критерии за женска красота са дефинирани като 90-60-90, ръст 175 сантиметра и тегло 55 килограма. Здравето и закаляването на тялото са издигнати до култ. Фитнесът навлиза във всеки дом.

А вече има и персонални фитнес треньори. Сега ще Ви срещнем с Иван Кулев. Запален по фитнеса, още от времето, когато е гледал филмите с участието на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и други актьори със завидни мускули, днес той развива фитнеса като своя професия във Варна. Преди това за известно време е бил треньор и в Съединените щати. Търсят го хора от различни възрасти с едно желание: да им помогне да направят тялото си чудесно.

Репортерът ни Ваня Славова го попита как започва дуетът персонален треньор и трениращ:

-  Провеждаме едно кратко интервю за това какво ги притеснява, какви цели имат, колко пъти седмично могат да посещават фитнеса. Обикновено питам за храненето, алкохола и стреса в забързаното ни ежедневие.

-  Колко време трябва да ходим на фитнес, за да постигнем резултат ?

-  Три месеца. Три месеца като за едно добро начало от нетрениращ човек до начално положение, тоест на третия месец официално може да се съди с колко сте отслабнали, ако имате страх от кантара: по дрехи, по колан или просто визуално.

-  Каква е ролята на индивидуалния треньор, защото знаем, че има много фитнес зали и повечето хора решават сами да тренират, а не да плащат за треньор?

-  Работата на персоналния треньор е да продължава да те мотивира. Да те насочва, да си виждаш прогреса и да излизаш доволен след тренировка. По време на персоналните тренировки се постига и изолиране от околния свят. Един час, прекаран с треньор, който регулира всеки един аспект, спомага да забравите, че всичко друго съществува.

-  Добре, да насочим вниманието си и към здравословното хранене: какво трябва да избягваме, когато ходим на фитнес и каква храна да консумираме?

-  Всеки търси магическа формула, но за съжаление такава не съществува. Най-голям успех съм имал, имам и ще имам с хора, които закусват, обядват и вечерят. Това е задължително за всички възрастови групи. Големият проблем е, че хората масово не закусват, стават, пият кафе, понякога в комбинация с цигара, или само кафе, което убива апетита. Обядът, поради забързаното ежедневие, се пропуска или се консумират някакви солети и крекери, а вечерта, в 17 часа сме озверели от глад и ядем каквото намерим.

-  Кой са петте съвета за здравословен начин на живот? Вашите правила?

-  От две до пет тренировки седмично, закуска, обяд и вечеря, поне седем часа сън в денонощието, да отделяме време за медитация, тоест малко вдъхновение, да избягваме пържено, мазно, сладко и тестени изделия. Ако можем, ако не можем, приемът да е на последните да бъде само сутрин, за да има възможност да изгорим калориите през деня!

Цялото интервю бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10