Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел заради пакета "Макрон"

| обновено на 10.01.19 в 11:10
3
Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“
Снимка: БТА

Български превозвачи се събраха на протест пред Европейския парламент в Брюксел срещу подготвяните промени в пакета „Мобилност“, които се очаква да бъдат гласувани от транспортната комисия. Към тях се присъединиха колегите им от Румъния и Полша.

Към превозвачите се присъединиха и нашите евродепутати - Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Ангел Джамбазки, Асан Адемов. Ето какво каза пред „Хоризонт“ Димитър Рашков, член на УС на международните превозвачи в България:

"Днес правим безпрецедентно шествие-протест срещу всичкото това, което искат да се случи с нашия транспортен бранш - българския, румънския, полския, литовския - всичките страни, които сме в периферията. Ние днес всичките сме дошли с мир. Искаме да помогнем на този Европейски съюз да остане. Начинът, по който върви администрацията, чиновниците, които искат да определят нереални правила за този бизнес, реално ще разрушат този съюз. Няма вариант, в който да бъдем по този начин изолирани и неравнопоставени. Не може да има две скорости! Не може да има три скорости. Трябва всички да знаят, че ако днес европейските чиновници пробият и съсипят нашия бранш, транспортния, утре ще бъде с друг, трети, пети, десети бранш".

По-късно към протеста се присъединиха и румънски превозвачи. Румънецът  Санто Арпад заяви пред „Хоризонт":

„Този пакет е несправедлив, той унищожава източноевропейската превозваческа дейност. Ясно е, че е създаден от Западна Европа. С такъв пакет „Мобилност“ вече няма да имаме общ пазар“.

Предвидено е протестът да продължи до 13 часа българско време. 360 от превозвачите пристигат с два чартърни полета от София. Към тях се очаква да се присъединят над 100 техни колеги и съмишленици, които живеят в белгийската столица, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения. 10 камиона ще бъдат разположени и на площад „Сенкантенер“. Йордан Арабаджиев от Международния съюз на превозвачите уточни за БНР, че превозвачите от Румъния, Полша, Литва и Унгария ще бъдат разположени под арката на ЕП:

"Ще бъдат обозначени с наши плакати, където ние ще кажем какво искаме. Пакетът да бъде отхвърлен -  това за нас е най-добрият вариант.

Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата по произход, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Протестиращите настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина.

Подготвяните рестрикции засягат най-много страните от периферията на ЕС, като България е най-потърпевша поради географското си положение, смятат те.

Министърът на транспорта Росен Желязков, който от вчера е в Брюксел и днес ще участва в заседанието на транспортната комисия, е на мнение, че би могло да отпадне изискването за връщането на камионите.

Той обаче предупреди: „Балансът е крехък, така че заседанието на комисията ще бъде до известна степен индикативно за гласуването в пленарна зала. От друга страна, продължаваме да събираме подкрепата и да лобираме активно в наша полза“.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви в предаването "Преди всички": "За мен е важно по време на гласуването да успеем да се преборим поне по един от големите проблеми, които имаме - дали ще е връщането на шофьора, дали ще е връщането на камиона, дали ще е почивката в кабина, за да може на следващата стъпка в пленарна зала да имаме по-малко за решаване проблеми и да може да се фокусираме на по-малко места, което ще ни повиши шанса за успех. Изключително важно е, че българи, шофьори, превозвачи, евродепутати действаме като един. Мисля, че това ще окаже влияние. По тази тема този парламент - това е най-големият протест, който е виждал".

Българските евродепутати вече са внесли алтернативни текстове в транспортната комисия в ЕП, каза Новаков и обясни: "Те заличават тези протекционистки мерки. Всички текстове, които сме внесли, са в разрез с тези проблеми и отразяват позицията на българските превозвачи. Това е само първа от поредица крачки, които ще извървим. Следва гласуване в пленарна зала, на което отново ще имаме възможност да внасяме изменения и допълнения и да се борим за решаването на проблемите. За мен все още стои въпросът дали последната дума ще е на този парламент. Не виждам да остава време до края на мандата, за да бъдат довършени триалозите между ЕП, Комисията и Съвета и да гласуваме на второ четене. Струва ми се, че няма време и няма как да стане това, а и нямаме право. Мисля, че този парламент два пъти отхвърли този пакет и това е ясен сигнал, че той не е добър".

България не е сама в тази битка, категоричен е Новаков. Според него битката е за бъдещето на ЕС: "Ако това се случи във вида, в който е предложено, това за мен е началото на края". Евродепутатът припомни декларираното от държавата, че ако вредни текстове минат през ЕП, тя е готова да сезира Съда на ЕС. Новаков е готов от своя страна да изпрати жалба до европейския омбудсман и да сезира за несправедливо законодателство.

Ангел Траков – председател на УС на Съюза на международните превозвачи, смята, че участниците в протеста ще надхвърлят 600 души. В Брюксел има и позиционирани тирове.

„Имаме разрешение да паркираме 10 автомобила, които да бъдат облепени с транспаранти, слогани. Така, както ни е разрешен протестът, ще го изпълним във всичките му възможности“, каза Траков в предаването „Преди всички“. По думите му в момента се налага правото на силния.

„Разчитам, че чрез този протест и гласност, която дадохме на тези рестриктивни мерки, много от евродепутатите да разберат, че тук става въпрос за лобистки пакет, който нарушава елементарни човешки принципи и тези на ЕС. И когато пак се гласува нещо подобно в ЕП, всички да го имат предвид. Не може така. Европа е една и трябва да се борим за нейното единство“.

Траков е категоричен, че ще има нови протести, ако днешният не бъде чут. Според него е много вероятно следващият протест да бъде много по-масов.

В София пред френското посолство младежи от ВМРО правят флашмоб в подкрепа на протеста на превозвачите. Те ще залепят стикери около френското посолство, на които пише "Спрете пакета "Мобилност", спасете свободния пазар".

Пред БНР Любомир Милошев от ВМРО заяви: "Ние не сме втора ръка европейци. Подобни пакети, като "Мобилност", който е изключително рестриктивен спрямо българския превозвачески бранш, са изключително лош сигнал за фундаментален принцип на ЕС, какъвто е свободният пазар. По тази тема в българското общество има единомислие. Подобен двоен стандарт и подобни предложения носят изключително лош манталитет. Радвам се, че всички сме в един хор в случая".

Протестът на превозвачите в Брюксел е съпътстван от висока обществена подкрепа у нас, показаха данни от експресно национално проучване на "Екзакта Рисърч Груп". Над 64% от анкетираните дават своята подкрепа за протеста.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32