Транспортната комисия на ЕП реши камионите да се връщат в страната на произход на всеки 4 седмици

Превозвачи от Източна Европа, включително от България, протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Транспортната комисия на Европейския парламент гласува предложението по пакет „Мобилност“ превозното средство да се връща в страната на произход на 4 седмици. Това решение обаче е в противоречие с постигания компромис на последния Съвет на Европейския съюз, когато беше взето решение в страната, в която е регистрирана фирмата, да се връща само водачът.

Беше гласуван и компромис за каботажния превоз. След извършването на такъв курс, в рамките на 5-6 дни водачите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, където да престоят 60 часа, преди да поемат за новия курс.

Все още има неяснота по въпроса за нощувките в кабините, като подробности се очакват, когато министърът на транспорта Росен Желязков и български евродепутати дадат брифинг.

За да влязат обаче в сила гласуваните поправки, те трябва да минат през пленарна зала на Европейския парламент.

Вносителят на предложението превозните средства да се връщат в страната, където е регистрирана фирмата на всеки 4 седмици, е евродепутатът Исмаил Ертуг.

Ето как мотивира той пред „Хоризонт“ своето предложение:

„Вижте, въпросът е в това, че не можете да задължите водача да отиде на това или друго място. Той може да каже, че е в Австрия, има право на 5 дни компенсация и иска да кара ски там. Но ако не върнете камион в България, който е регистриран там, поне веднъж на 4, 8 или 12 седмици, то тогава ще стигнем до туризъм за заместване на водачите. И ние виждаме това по магистралите. Примерно 7 заместника изминават да кажем 500 километра, само за да заместят водача. Ние не искаме такъв туризъм, той не е добър и за водачите“.

Евродепутатът бе категоричен и по още един въпрос:

„В крайна сметка трябва да постигнем две цели – единният пазар трябва да го има и да остане отворен, но на второ място, моля, без повече социален дъмпинг в ЕС, защото това води до сериозни търкания сред страните от общността".

Да, към днешна дата има политически консенсус по темата. За огромно съжаление обаче трябва да констатираме, че този политически консенсус може би е твърде закъснял, каза Симеон Славчев от партия МИР пред БНР.

Българското правителство пропусна уникалната възможност, по време на европредседателството да защити българския национален интерес, свързан в това число в момента и с текстовете по мобилност, каза още Славчев в интервю за предаването “12+3“.

Свидетели сме на едно цинично поведение в момента, защото същите тези представители на българското правителство не си мръднаха пръста в началото на миналата година, а днес виждаме рамо до рамо да протестират пред Европейския парламент. Този целият процес тече от повече от една година.

Ние от политическа партия “Мир“ казахме следното нещо, че за нас в момента са засегнати основните ценности на ЕС, като правото на свободно движение на хора, стоки и услуги – една от ценностите, един от основните принципи на общността.

Ако тези текстове, така разписани, бъдат приети и приложени повече от 30 хил. български семейства директно ще бъдат засегнати, а щетите на българската икономика ще бъдат 1 млрд. лева годишно, посочи още той.

Цялото интервю с председателя на партия МИР - Симеон Славчев може да чуете от звуковия файл.

Цялото интервю с евродепутата Исмаил Ертуг в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“

Превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел заради пакета "Макрон"

Български превозвачи се събраха на протест пред Европейския парламент в Брюксел срещу подготвяните промени в пакета „Мобилност“, които се очаква да бъдат гласувани от транспортната комисия. Към тях се присъединиха колегите им от Румъния и..

обновено на 10.01.19 в 11:10
Росен Желязков

Росен Желязков: Вероятно пакетът "Мобилност" ще бъде отложен за следващия Европарламент

Вероятно пакетът "Мобилност" ще бъде отложен за следващия Европарламент, след като две-трети от предложенията не бяха приети на транспортна комисия днес. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Росен Желязков, който участва в заседанието на..

публикувано на 10.01.19 в 16:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпада ограничението за престой до 3 дни в Румъния, за влизащите от България само с PCR тест

Румънските власти отново включиха България в списъка на държави от т.нар. жълта зона от 00:00 ч. на 19 септември 2021 г., с което отпада ограничението гражданите, представили само отрицателен резултат от PCR тест при влизане в страната, да пребивават..

публикувано на 17.09.21 в 17:47
Министерски съвет

Трима заместник-министри са освободени от длъжност

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Калина Константинова и Яна Балникова, съобщиха от правителствената пресслужба. От длъжността заместник-министър на туризма е освободена Даниела..

публикувано на 17.09.21 в 17:21

Галъп: При избори днес - ГЕРБ-СДС-22,5%; БСП-16,1%; ДБ–15,8%; ИТН-15,5%

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 22,5% от пълнолетните българи, БСП – при 16,1%. „Демократична България“ – 15,8%, „Има такъв народ“ –..

публикувано на 17.09.21 в 14:02

По-малко от 1% учители и ученици под карантина в началото на учебната година

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от COVID-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната. Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област..

публикувано на 17.09.21 в 13:53

Преброителите започват обхода на 18 септември

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци на 18 септември, и ще продължат до 3 октомври. Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни, съобщиха от НСИ. Задачата им е да опишат..

публикувано на 17.09.21 в 12:46

Спрените безплатни почивки за ученици и учители продължават догодина

Безплатни пътувания на ученици и придружаващи ги учители ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, реши кабинетът. Националната програма „Отново заедно“ се удължава до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите,..

публикувано на 17.09.21 в 12:36

Продължават прегледите в ковид зоните в общинските ДКЦ-та във Варна

Продължават прегледите в ковид зоните в общинските ДКЦ-та във Варна, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. Актуалното работно време е следното: ДКЦ I „Света Клементина“    От понеделник до петък – от 11 ч. до 19 ч.;   Събота и неделя – от 8 ч. до..

публикувано на 17.09.21 в 12:02