Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България на 46-о място по демокрация от 167 страни

Оценката на „Икономист интелиджънс юнит“ ни поставя преди членките на ЕС Полша, Унгария, Хърватия и Румъния

България изпреварва четири страни в ЕС по демокрация, но като цяло качеството ѝ остава почти непроменено от 2006 г., като се намира на нивото от 2008 г. Това сочи годишната класация „Индекс на демокрацията 2018“, изготвена от „Икономист интелиджънс юнит“.

В доклада България е определена като „демокрация с дефекти“ и е поставена на 46-о място от 167 държави. От останалите държави в Европейския съюз по-ниска оценка получават Полша - 54-о място, Унгария - 57-о, Хърватия - 60-о и Румъния - 66-о място.

Оценките на „Икономист интелиджънс юнит“ сочат, че пред 2018 г. няма промяна в състоянието на демокрацията в България спрямо 2017 г., а най-добри са били показателите ни през 2015 година.

Проучването на EUI е създадено, за да измери глобалните нива на демокрация в света. В него са включени 167 държави и автономни територии. В изданието за 2018 г. се наблюдава увеличение на политическото участие, изглежда, че хората са превърнали гнева си срещу политическите сили в действие, изразено чрез протести и гласуване.

В голяма част от челните позиции на индекса стоят страни от Западна Европа, но въпреки това при тях се наблюдава спад на средния коефициент на демокрация от 8,42 точки през 2015 г. до 8,35 точки през 2018 г., като 10 точки е максималната оценка)

На първо място в класацията в глобален мащаб е Норвегия с 9,89 т., а след нея се нареждат Исландия (9,58 т.), Швеция (9,39 т.) и Нова Зеландия (9,26 т.). Те спадат към така наречените цялостни демокрации.

Страните от Балканите също са напред в класацията, като България (7,03), Гърция (7,29), Сърбия (6,41) и Румъния (6,38) спадат към графа „несъвършени демокрации“, а Македония (5,87) и Турция (4,37) са в графа „хибриден режим“.

Интересно е също така да се отбележи, че Турция и Гърция не спадат към групата на източноевропейските страни, а са причислени към западноевропейските, където те са на последните позиции.

Последни в глобалното класиране са Северна Корея с 1,01 точки, Сирия с 1,43 т. и Демократична Република Конго с 1,49 т.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете това лято

По-малко спасителни постове и по-малко медицински пунктове на по-малко натоварените плажове. Тези промени предлагат от Министерството на туризма да бъдат направени в Наредбата за водно-спасителната дейност, която не е актуализирана от 1996 година. Разстоянието между спасителните постове ще бъде вече 150 метра, а не 100 метра, както досега ...

публикувано на 25.05.20 в 09:13
Доц. Димо Димов

Само 6 са положителните проби за Covid-19 у нас

За последното денонощие у нас са изследвани 443 проби – от тях само 6 са положителни за коронавирус , съобщи днес на редовния брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Четири души от новоконстатираните са в болница. Общият брой на лабораторно потвърдените случаи у нас вече е 2433 - 0,2 процента увеличение на..

публикувано на 25.05.20 в 08:20

До днес концесионерите на плажовете трябва да кажат с колко ще намалят цените на чадърите

Днес е крайният срок, в който концесионерите на плажове трябва да   уведомят министъра на туризма за намалението на цените на плажните принадлежности с не по-малко от 50 на сто. В отговор на това до 30 май министърът ще уведоми концесионерите за съответното намаление на размера на дължимото концесионно възнаграждение за тази година. Има и..

публикувано на 25.05.20 в 08:09

Създават първата в света дигитална библиотека за тренировки и упражнения

Най-голямата в света дигитална библиотека с тренировки и упражнения ще бъде създадена в дните от 25 до 31 май – Седмицата на физическата активност и спорта / MOVEWeek /. Събитието се провежда по целия свят за девета поредна година, като организатор за България е сдружение БГ Бъди активен. Досега проявите винаги са били на открито, но заради..

публикувано на 25.05.20 в 07:05

Слънце до обед, следобед превалявания

Сутринта ще има значителна облачност, която бързо ще намалява, временно и до слънчево. Следобед във вътрешността на района, а вечерта по Северното Черноморие ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни превалявания. Ще духа умерен северозападен вятър, който бързо ще отслабне, а по крайбрежието ще се..

публикувано на 25.05.20 в 06:09

МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката

Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука. Признанието е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата "Питагор" е само част от израза на нашето уважение към тях. Това каза..

публикувано на 24.05.20 в 21:05

Учени изчислиха кога ще свърши епидемията в различните държави

Специалисти от Сингапурския технологиченуниверситет създадоха модел с данни отпандемията от COVID-19, за да определят кога ще свърши тя в най-засегнатите държави, и установиха, че това ще стане през есента, автора вълна няма да има, съобщи в. "Мейл он сънди". Моделът предвижда траекторията на разпространение на вируса във времето. Той..

публикувано на 24.05.20 в 19:20