Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къщата на инж. Димитър Марчев на някогашната ул."6 септември"

В последното за 2018 година предаване "Архитектурата на Стара Варна" се разхождахме пеш по някогашната улица "6 септември". Това е отсечката на бул. "Княз Борис I" от кръстовището с ул. "Воден" до кръстовището с бул. "Цар Освободител". В карето след ул. "Македония" се намира един красив ансамбъл - сградите с номера 84, 86 и 88 са паметници на архитектурата.

Днес ще разгледаме едно сецесионово бижу - на №84 е къщата на инж. Димитър Марчев, проектирана през 1908 година от арх. Дабко Дабков като едноетажна сграда и надстроена с още един етаж в същия стил през 1939-та.

Инж. Димитър Марчев  е роден в с.Осмар през 1871 година. Завършва инженерство в Гент, Белгия. Започва работа в Шумен, а след това се премества във Варна. Един от създателите на Варненската техническа дружба, работил усилено за водопроводното дело на града. Умира млад - на Добруджанския фронт по време на Първата световна война през 1916 година.

Слушайте ни всяка неделя от 9 до 10 часа в ефира на Радио Варна и он лайн на: http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_radio-varna_live

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за почистване и засаждане на билки в междублоковите пространства във Варна

Инициатива за зацветяване, почистване и облагородяване на междублоковите пространства се проведе днес във Варна. Първата спирка на кампанията "Природно активни с ателиета за здраве" беше градинката пред блок 122 в квартал "Младост", която е един от добрите примери за красиво и облагородено място с богата растителност. Основна заслуга за това има..

публикувано на 25.09.21 в 17:05

Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват,..

публикувано на 25.09.21 в 08:10

Англичанка рисува с кафе в помощ на бездомни четириноги

Ежедневно милиони хора по цял свят пият кафе, защото обичат вкуса му, помага им да се събудят или просто по навик. Кафето е една от най-популярните напитки в света. Освен това ценните кафяви зърна имат и други приложения – в козметиката, парфюмерията, градинарството и не само. Някой го използват и за рисуване. Уникални портрети, нарисувани с..

публикувано на 24.09.21 в 16:21

10% от ясеновите пояси в обхвата на ДЛС - Балчик са изсъхнали, 80% са в процес на съхнене

Основният проблем се дължи на влошеното физиологично състояние на ясените – поради оскъдни валежи, влажностен дефици. Това е причината ясеновите дървета в полезащитните пояси на Добруджа да не са устойчиви на гъбни патогени и насекомни вредители, което води до зас­тра­ши­тел­но­то съх­не­не­то на го­ля­ма част от тях в Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия. Това..

публикувано на 24.09.21 в 14:40

Есенен арт базар откриват във Варна

Есенен арт базар отваря врати този уикенд под открито небе в Морската градина във Варна. Своето творчество ще представят 20 автори и занаятчии от Варна, региона и не само, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият разговор на Сияна Спиридонова с него чуйте в прикачения звуков файл: Това е второ издание на есенния..

публикувано на 23.09.21 в 15:35

Варненец иска да опакова сградата на НС в кафяво

Сградата на Народното събрание да бъде опакована по подобие на Триумфалната арка, но с кафяв плат, иска варненец. Председателят на партията на българските мъже - Росен Марков, известен със своите провокативни акции, този път отново обръща внимание на работата на най-важната институция - парламента. Марков представи във видео, заснето пред сградата на..

обновено на 23.09.21 в 15:21

Варна с включва в Европейския ден на езиците

Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан на 27-ми септември във Варна.  Събитието ще се проведе в CUBO Рибарски плаж от 16 ч. до 18 часа. Канят се всички желаещи да се присъединят към литературния маратон „Езикът е море“, в който ще участват и ученици от варненските училища, четейки откъси от произведения на френски, английски, испански, български..

публикувано на 23.09.21 в 15:20