Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Логопеди: Общувайте повече с децата!Трима специалисти от Дневния център „Карин дом” във Варна са част от втората инициатива „Логопед с добро сърце”. Кампанията е по повод Европейския ден на логопедичната терапия и професионален празник на логопедите - 6 март. Тя е полезна за всички деца, които имат необходимост от професионална помощ за езиково-говорното си развитие, както и за промяна в комуникативните умения и за добър изказ. Консултациите са безплатни. Продължават до 10 март и в сайта kauza.logopedia.bg могат да бъдат намерени координатите на доброволците от Варна. Анета Морфова и Светлана Ангелова от Карин дом са доброволци в инициатива „Логопед с добро сърце”.

Снимка-  Навреме ли родителите обръщат внимание на говорните проблеми на децата си?

-  Обикновено родителите се обръщат към нас, когато детето стане на около 3-годишна възраст и все още не говори. Но напоследък вече ни търсят и по-рано. Хубаво е, че и педиатрите вече започнаха да ги насочват за консултация.  И всъщност, когато отидем на консултация за това, че детето все още не говори, много често установяваме и, че то има проблеми с храненето. И нашата работа започва още от там - започваме да работим за хранене, за пиене, за подобряване на комуникативните умения и след това вече за говорене.

-  Кои са най-често срещаните проблеми при малките деца, с които от родителите се обръщат към вас?

-  Най-често  за това, че децата им все още не говорят, или че не разбират какво им казват или че не реагират на името си,  че не общуват с другите деца... Това са първите сигнали, които родителят усеща.  Тогава, той търси помощ. За съжаление най-често първо се обръщат зая  информация в интернет. Всъщност ние искаме да провокираме именно това - когато имат такива нужди, да потърсят специалист, за да можетой да им окаже подкрепа и всичко да е в полза на детето.

-  Тоест, когато се забележат подобни симптоми, да не се изчаква и да се търси информация в интернет, а веднага да се направи консултация със специалист?

-  Специалистът може да прецени от какво се нуждае детето и съответно да даде насоки на родителя – дали да търси професионална помощ или какво може да направи у дома.

Светлана Ангелова-  Работите ли и с родителите? Защото, за да се стигне, може би, до подобен проблем, вината не е само на средата, примерно?

-  Да. Работим най-вече с родителите. И в център „Карин дом” и в услугата „Ранна интервенция” работата е насочена предимно към родителя, защото децата имитират своите родители и те по-скоро се учат, гледайки какво правят техните родители, а не е най-важно да чуят какво точно им казват.  Аз много често давам пример с една майка. Когато отидохме на домашна визита, у тях имаше много играчки, но детето не играеше с тях. То всъщност само вадеше играчки от един шкаф и ги носеше в мивката, и след това пак ги слагаше в шкафа. Всъщност, когато попитах мама: тя играе ли със своето дете, тя ми обясни, че няма време много да играят, защото по цял ден чисти и готви. Всъщност детето имитираше майка си и, когато тя започна да играе с него целенасочено, да обяснява названията на предметите, тогава и детето се научи, че тези петна около него са някакви предмети, които си имат наименования и започна да ги назовава. Дори скоро ги видях - детето вече е в трети клас, знае 3 езика и се развива много добре.

-  Значи нищо на изпуснато и въпросът е да се реагира навреме.

-  Навреме да се започне подкрепата на децата и на родителите, защото работата ни винаги в тандем с родителя, за да може той да подкрепя детето си и в семейната обстановка, а не само тук по време на терапевтичната работа с логопеда.

- Независимо, че предварително е било записването, предполагам не връщате хора, които ви потърсят за помощ?

-  Винаги ще отделим време за родителите, които имат нужда. Те могат да ни потърсят за консултации дори и след като изтече тази седмица на безплатни консултации. 

-  Консултациите се провеждат в „Карин дом” по време на тази кампания?

- Да, в центъра „Карин дом” организираме всички консултации. До този момент са ни потърсили повече от 20 родители.

- Броят на родителите, които са ви потърсили, предполагам, е по-голям отколкото обикновено?

-  Родителите, които не потърсиха за този макар и кратък период, са много повече отколкото, да кажем, последната половин година. Това е хубаво - че те откриват нуждата именно чрез такива кампании, такива каузи и се престрашават да потърсят нашата помощ и съдействие.

- Какво бихте посъветвали родителите?

-  Да общуват повече с децата си, да общуват така, че детето да разбира, че речта е насочена към него. Да осъществяват също очен контакт с детето си, защото повечето родители си мислят, че, ако просто си говорят помежду си или телевизорът е пуснат, че това пак е говорене на детето. Но е важно общуването - детето да отвръща на родителя. Тук говоря още за бебешката възраст, когато детето започне да гука. А когато след това то започне да произнася целенасочено думи, родителят трябва да добавя нови думи, да съставя изречения, да обогатява речника на детето с думи, с действия, с определения. Важното е също родителят винаги да бъде позитивен и да стимулира детето, тоест то да се чувства успяло.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят..

публикувано на 13.02.20 в 15:40