Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийска криза с аромат на кафе

Колумбийските производители на кафе настояват да продават ароматните зърна, без посредничеството на Нюйоркската борса. Според тях секторът е в криза, а причината за това е именно търговската спекулация, предава Франс прес.

"Искаме да продаваме кафето си на справедлива цена, която покрива производствените разходи и носи разумна печалба", обяснява пред Франс прес Хосе Сиера, директор на Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия.

Той твърди, че секторът не е преживявал подобна кризисна ситуация от 25 години. "Плащат ни 640 000 песос (228 долара) за всяка партида от 125 килограма, а производствените ни разходи се равняват на 790 000 песос (282 долара)", което е загуба от 54 долара, обяснява той.
Както при други суровини или земеделски продукти, закупуването на кафето става чрез фючърсни договори, целящи да защитят купувача и продавача от колебанията на цените. Ценното кафеено зърно обаче е предмет и на спекулации.

"Спекулантите на борсата, които купуват запасите от кафе (...), ги препродават, когато им е изгодно и така свалят цената. Затова не искаме повече да използваме като референтна фиксираната цена на борсата в Ню Йорк", твърди Хосе Сиера.

Колумбия е третият най-голям производител на кафе в света след Бразилия и Виетнам и е на първо място по производството на по-лекия сорт кафе, за който се твърди, че е с най-добро качество. Референтна цена за половин килограм кафе се е понижила от 1,5 долара през 2016 година до по-малко от долар през февруари 2019 година. Колумбийските производители получават допълнителен бонус до 20 цента заради качеството на кафето им, но това не е достатъчно.

За спада на цените допринася и световното предлагане на кафе. Според Международната организация на кафето реколтата за 2018/2019 година би трябвало да бъде 167,47 милиона чувала кафе, което надминава очакваната консумация на кафе в света от 165,18 милиона чувала.
Според Колумбийската национална федерация на производителите на кафе пазарът на кафе генерира всяка година около 200 милиарда долара оборот в света, а производителите получават само 10 процента от него.

Федерацията предлага Колумбия да се обедини с други страни производителки на по-леко кафе в Централна Америка и Африка, за да не зависи от Нюйоркската борса, особено след като качеството на кафето дава на производителите от тези страни свободата да преговарят. Колумбийските производители трябва да одобрят подобно предложение. Веднъж прието от тях, то би могло да бъде предложено на заседанието на Световната организация на кафето в края на март в Кения, а след това и през юли на форума на производителите на кафе в Бразилия. В Колумбия над 540 000 семейства са заети в производството на кафе, а доходите на три милиона души зависят от този сектор. Кафето е един от основните продукти в страната след петрола и минералите.

Колумбийското правителство обяви план за подпомагане на сектора, който включва най-вече субсидии за закупуването на тор и обновяването на плантациите. За производителите на кафе тези мерки обаче са недостатъчни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45