Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ангелина Стефанова: Китарата е голяма част от моя живот

| обновено на 29.03.19 в 10:19

Приключи трийсет и второто издание на фестивала  „Дни на класическата китара – Варна“.  Малки и големи се включиха в него като изпълниха любими произведения. Наградата на Радио Варна, професионален звукозапис, получи Ангелина Стефанова от Варна. Тя е на 17 години,  ученичка от единадесети клас в НУИ „Добри Христов”. Свири на китара от 11 години и участва във фестивала „Дни на класическата китара” вече за девети път. Ангелина Стефанова планира да остане в България след като завърши гимназия и да продължи да се занимава с музика. Пред Дана Момчилова Ангелина разказва за своето първо вдъхновение и произведенията, с които успя да впечатли журито. 

Снимка

-  Какво те вдъхнови да започнеш да свириш на китара?

-  Когато бях малка си спомням, че баща ми свиреше на китара. Той се е учил сам и на мен много ми харесваше как свири. Веднага реших, че искам и аз.

-  Той ли ти беше първият учител?

-  Да, той ми е показвал произведения, които знае.

-  На класическа китара?

-  Да, класическа китара.

-  Какво е китарата за теб?

-  Голяма част от моя живот, вече по-голямата част, защото от 11 години се занимавам с това. Доста красив инструмент е.

-  Във фестивала „Дни на класическата китара” взе голямата награда. Как се почувства?

-  Много се зарадвах. Журито е изключително взискателно. Знам, че има и преподаватели от висшите музикални училища. В този фестивал участваха много музиканти, които също заслужават този приз, но много се радвам, че са избрали мен и, че журито е решило аз да спечеля.

-  Очакваше ли да спечелиш?

-  Всъщност не. Мислех си, че победителят ще е някой от по-големите.

-  За първи път ли участваш в „Дни на класическата китара”?

-  Не. Участвам още откакто започнах да свиря. Може би не точно от първи клас, а трети, четвърти. Но бях малка, от много време участвам.

-  Други награди печелила ли си?

-  От този фестивал съм избирана много пъти като една от отличените, от най-добре представилите се, но за първи път печеля най-голямата награда.

-  Носителят на голямата награда на фестивала ще изнесе самостоятелен концерт. Ти следващата година ще изнесеш самостоятелен концерт.

-  Да, ще ми е за първи път.

-  Вълнуваш ли се?

-  Да, надявам се на публиката да й хареса и да се получи добре.

-  Имаш ли вече идеи какво да изпълниш?

-  Не, не съм мислила. Ще го обсъдим с моята учителка Нели Недева, тя сигурно ще ми предложи някои произведения и ще изберем заедно.

-  Какво послание искаш да предадеш на хората чрез музиката?

Да правят това, което обичат, защото именно то ще ги направи най-щастливи.

Чуйте още в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съветник Цончо Ганев: Администрацията на Община Варна още не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-та година

В края на този, началото на следващия месец, се очаква да бъде обсъждана и приета макрорамката на бюджета на Община Варна за 2021-а година. Все още обаче администрацията на Община Варна не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-а година. По думите на общинския съветник от ПП „Възраждане” Цончо Ганев за предаването на..

публикувано на 16.01.21 в 14:49

Борислав Хаджиев: Ножарството е съвкупност от занаяти

Всеки ден използваме ножове. Най-често в домакинството. Сигурно малцина се замислят, че ножът може да е и произведение на изкуството, а ножарството – занаят, който изисква познания в различни области и години трупане на знания. Борислав Хаджиев, който от години живее във Варна, е самоук. Не приема, че е майстор, защото, както казва, цял живот..

публикувано на 15.01.21 в 09:15

Васил Василев от Дългопол разказа колекцията си от носии в книга

Книга "Носии от Ченге и Дългопол" със снимки и описание на облеклото от този етнографски регион в Източна Стара планина създаде 24-годишният Васил Василев. Той е роден и израснал в Дългопол, от малък танцува народни танци, а днес понякога свири на тъпан. Студент е шести курс "Ветеринарна медицина" в Старозагорския университет, но вече и..

публикувано на 14.01.21 в 09:50

Вениамин Милев: "1500 километра, 10 планини, 2 национални парка за 50 дни... Пеша..."

Мечтите са за това, за да се преследват. И за да се осъществяват, разбира се. Вениамин Милев почти успява със своята. Един ден решава, че ще направи най-голямото предизвикателство пред пешеходните туристи – маршрутът Ком-Емине. Обаче по свой начин. Не както останалите – качват се на Ком и по билото на Балкана акостират на нос Емине. Не че не е..

обновено на 13.01.21 в 13:48

В бизнеса, както и в брака, е по-добре да си моногамен

Макар и във време на криза, не бива да забравяме, че подобни времена са и едни от най-подходящите за стартиране на бизнес. Още повече, че след последната година видяхме, че голяма част, включително и от най-успешните бизнеси могат и се управляват само online. На практика, пандемията ни "вкара" в нещо, за което в последните няколко години само се..

обновено на 13.01.21 в 07:08

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „ Купи изкуство, подкрепи художник” . Съзадена през миналата година, веднага след първото затваряне заради вируса, целта и беше да помогне на българските творци, за които е важно..

обновено на 11.01.21 в 13:21
Димитър Ганев

Димитър Ганев, Агенция "Тренд": Не бих се ангажирал с прогноза за парламентарните избори, ако активността е 10-15% по- ниска от традиционната

Много европейски държави  проведоха избори в условията на пандемия. Защо тази тема предизвиква остри дебати и политическо противопоставяне, с този въпрос започваме интервюто с Димитър Ганев от Агенция ТРЕНД. „Нямам съмнение, че ще се справим с изборите, въпреки, че има предизвикателства. Освен пандемията, другото предизвикателство е машинното..

публикувано на 10.01.21 в 15:45