Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Клуб "Бродуей" представя "Коса" на варненска сцена

Мюзикълът „Коса” от Галт Макдермот, ще бъде представен във Варна тази вечер. Режисьор на постановката е Елизабет Иванова-Гибсън. Изпълнението на клуб „Бродуей” към Американския университет в Благоевград, който е съставен изцяло от студенти.

Зрителите ще могат да проследят историята на едно “племе”, съставено от политически активни, дългокоси хипита, които живеят в Ню Йорк и се борят срещу задължителната военна служба във Виетнамската война.
“Коса” е извоювал световен статус на не просто мюзикъл, а и на социално-културен феномен, празнуващ живота и свободата.

Най-успешният мюзикъл в историята на жанра ще бъде представен като концерт-спектакъл на английски език с български субтитри. Началото е от 19.00 часа на основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна.

Продуцент: Николета Манчева
Асистент-продуцент: Виктория Ангелова
Режисьор: Елизабет Иванова-Гибсън
Асистент-режисьори: Леда Драгиева и Виктория Димитрова
Хореографи: Алексия Коколиос, Симона Янева и Йорго Чирияй
Вокални педагози: Наталия Кокар и Яница Янакиева

С участието на: Никола Миланов, Боян Златарски, Валентина Станева, Евгения Трифонова, Борис Дечев, Георги-Никола Траянов, Десислава Арнаудова, Виктория Димитрова, Йорго Чирияй.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Деян Михайлов и човекът, който вървеше назад

Втората си книга разкази - "Човекът, който вървеше назад" представя този петък Деян Михайлов. В нея той продължава темата за делника и за обикновения човек. Без излишен патос, големи драми или задълбочени размишления, той рисува с лекота ситуации и образи, в които откриваме по малко от заобикалящата ни действителност. Авторът не се опитва да дава..

публикувано на 18.02.20 в 14:55

Кога Левски идва във Варна?

Знаете ли къде е улица „Александър Малинов“ във Варна? В центъра на града, на пресечката на „Княз Борис I“, в къщата на № 5 се е намирала Спиртоварната с хан на братя Провадалиеви. Точно тук е отседнал Левски в началото на декември 1868 година по време на първата си обиколка на страната. Той се среща със съмишленици на национално -..

публикувано на 18.02.20 в 12:03
The Singers Unlimited

The Singers Unlimited - виртуалният хор на 70-те

В рубриката "Акапела с Крис и Кос" обичаме да обръщаме внимание на интересни вокални експерименти - понякога именно те променят историята и отварят нови врати за акапелното изкуство. Такъв е и случаят с The Singers Unlimited - четиримата певци, които още в края на 60-те и началото на 70-те години откриват начин да изпълняват сами сложни..

обновено на 18.02.20 в 10:51

"Телефонът на мъртвеца" представя ДТ "Стоян Бъчваров"

Постановката "Телефонът на мъртвеца" на Варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставена тази вечер от  19.00 часа Основна сцена. Режисьор е Петър Денчев. “Телефонът на мъртвеца” изследва парадоксалните възможности на съвременните технологии през дигиталната епоха да свързват и разделят хората. По същество това е история за..

публикувано на 18.02.20 в 07:00

Френският „Фигаро“ за отлагането на Балетния конкурс във Варна

Едно от най-четените френски издания – вестник „Фигаро“ сподели загрижеността на световната балетна общност за съдбата на Международния балетен конкурс – Варна. В статия за отлагането на конкурса тази година журналистката Ариан Бавелие, която от години следи изданията на Балетната Олимпиада, първо подчертава огромното значение на конкурса за..

публикувано на 17.02.20 в 11:44

Играят „Сън в лятна нощ“ навръх юбилея на проф. Христо Йоцов

Героите от „Сън в лятна нощ“ отново ще превземат сцената на Държавна опера Варна на 17 февруари т.г. Любопитен факт е, че представлението ще се играе на датата, когато композиторът на мюзикъла, по шедьовъра на Уилям Шекспир, навършва 60 години. Проф. Христо Йоцов написа този мюзикъл специално за 25-годишнината на Варненска..

публикувано на 17.02.20 в 10:11
Розоберачки, 1980 г., Ал.Петров-Лавандулата

Изложба на Александър Петров - Лавандулата

На 18 февруари в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна се открива самостоятелна изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983) – именит български художник, който твори от 40-те до 80-те години на ХХ век. Интензивен колорит и подчертана декоративност в национален дух бележат неговия творчески почерк, който го налага..

публикувано на 17.02.20 в 10:02