Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Криптовалутите - има ли ги или ги няма?

Криптовалутите все още не са включени в академичната програма, понеже нормативно въпросът все още не е уреден, това каза за Радио Варна доц. Слави Генов, ръководител на катедра „Счетоводна отчетност“ в Икономически университет Варна. Криптовалутите в определени области даже са и забранени за използване. Голям проблем е и тяхното оценяване, а щом не могат да бъдат оценени, няма как да бъдат представени счетоводно. Остава въпросът колко е справедливата стойност на един биткойн или друга криптовалута? Много други обекти, подлежащи на отчитане, също не са включени счетоводно, поради липсата на надеждна оценка – пример за това са провизиите.

Имаме едно съдебно дело, но ако юристите ни не могат да ни посъветват колко е стойността, на която да си определим задължението и разхода, ние изоставяме този момент и го поясняваме, но в крайна сметка щом няма надеждна оценка не можем и да го включим. Така че при криптовалутите основният проблем е надеждната оценка. Да, би могло да се преподава, но счетоводството е вързано с нормативната уредба. Засега темата присъства по-скоро като размисъл, но да се преподава е малко рано“, коментира доц. Генов. „Всички се лутат между дилемата има ли я криптовалутата или я няма като отчетен обект.

-  От тази година новото  в данъчната декларация са сделките с криптовалути. Как може да се случи това?

-  Как ще ги включим и какво ще включим е въпрос на развиваща се практика.

Темата за криптовалутите бе част от конференцията, с която катедра "Счетоводна отчетност" отбелязва своята 95-та годишнина. За предизвикателствата пред екипа на катедрата и актуалните финансовите въпроси, чуйте от доц. Слави Генов в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Ангел Кунчев: Повече ме притеснява броят на приетите в болница

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи...

публикувано на 12.07.20 в 10:40

Игор Лазаренко: Когато туризмът страда, музеите са празни

Спад на посещаемостта на музеите във Варна отчитат от сектора. Тенденцията засега не е добра.  Като цяло ние сме много пряко свързани с туризма и когато туризмът страда , няма как музеите да имат висока посещаемост, коментира директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко. Края на миналта година имахме приходи, които..

публикувано на 10.07.20 в 12:36

От Бискайския залив до хипермаркета във Варна

Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова , консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и..

обновено на 09.07.20 в 12:03

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Това каза за Радио Варна председателят на клуба Дарина Иванова. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането..

обновено на 07.07.20 в 10:44

Къде децата могат да видят, да пипнат, да вдъхнат автентична история

Над 100 хиляди  души са преминали през единственият по рода си Музей на стъклото в Белослав. Създаден е преди 10 години на мястото, където трябваше да спрат пещите в цеха за стъкло на компанията „Инхом” след газовата криза в началото на 2009-та г., на мястото, където за първи път в България в края на 19-ти век започва промишленото..

обновено на 06.07.20 в 18:32

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да..

обновено на 06.07.20 в 18:28

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38