Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Криптовалутите - има ли ги или ги няма?

Криптовалутите все още не са включени в академичната програма, понеже нормативно въпросът все още не е уреден, това каза за Радио Варна доц. Слави Генов, ръководител на катедра „Счетоводна отчетност“ в Икономически университет Варна. Криптовалутите в определени области даже са и забранени за използване. Голям проблем е и тяхното оценяване, а щом не могат да бъдат оценени, няма как да бъдат представени счетоводно. Остава въпросът колко е справедливата стойност на един биткойн или друга криптовалута? Много други обекти, подлежащи на отчитане, също не са включени счетоводно, поради липсата на надеждна оценка – пример за това са провизиите.

Имаме едно съдебно дело, но ако юристите ни не могат да ни посъветват колко е стойността, на която да си определим задължението и разхода, ние изоставяме този момент и го поясняваме, но в крайна сметка щом няма надеждна оценка не можем и да го включим. Така че при криптовалутите основният проблем е надеждната оценка. Да, би могло да се преподава, но счетоводството е вързано с нормативната уредба. Засега темата присъства по-скоро като размисъл, но да се преподава е малко рано“, коментира доц. Генов. „Всички се лутат между дилемата има ли я криптовалутата или я няма като отчетен обект.

-  От тази година новото  в данъчната декларация са сделките с криптовалути. Как може да се случи това?

-  Как ще ги включим и какво ще включим е въпрос на развиваща се практика.

Темата за криптовалутите бе част от конференцията, с която катедра "Счетоводна отчетност" отбелязва своята 95-та годишнина. За предизвикателствата пред екипа на катедрата и актуалните финансовите въпроси, чуйте от доц. Слави Генов в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46