Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

RETURN - дебютният албум на София Димитрова

София Димитрова започва музикалния си път като оперна певица. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Живее в продължение на 15 години в Ню Йорк. Изнася концерти в Италия, Швейцария, Португалия, Испания, САЩ, Англия, Шотландия. Тя винаги е била привърженик на свободата във всичките ѝ форми. Това я кара да излезе от рамките на класическата музика и да се насочи към джаза. След завръщането си във Варна, участва активно в музикалния живот на града със своя солов проект, както и с джаз групата Sofistics. Нейните музикални търсения не спират до тук. Напротив довеждат я до създаването на първия ѝ албум - Return, който певицата определя като връщане към себе си и към корените си.

Искахда направя албум в стил, който да е различен от класиката, да се завърна към себе си и към това, което винаги съм мечтала да правя още в тийнейджърските си години - да композирам и изпълнявам собствена музика.

RETURN - първият албум на София ДимитроваВ основата му е синтпоп звученето, стил, с който София израства през тийнейджърските си години. В него изобилстват синтезатори и електронни звуци. Половин година отнема на певицата да завърши този проект, в който е сама като изключим участието на китариста Деян Ангелов в някои от песните. В Return София е композитор, текстописец, певица и инструменталист. Вдъхновнява я всичко, дори малките неща, които низаобикалят ежедневно: Един случайно чут разговор между непознати ме вдъхновява да напиша няколко песни., споделя певицата.

Гласът в този проект звучи много чисто и натурално, без намесата на допълнителни ефекти: От самото начало, когато започнах да записвам албума държах на това гласът да звучи естествено на фона на цялата електронна музика с аналогови синтезатори. За мен беше много важно това., разказа София в ефира на Радио Варна. Официалната премиера на Return ще бъде на 17 май във
Варна.

Повече за албума може да чуете в прикачения аудио файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 17 февруари

Къде варненци нарушават най-много правилата при паркиране? На тази тема ще си говорим с Младен Иванов от ОП „Паркинги и Синя зона” в утрото на 17-ти февруари. Застраховани ли са високопроходимите автомобили от "вдигане" и какво ще ни струва ако ни репатрират колата?Кога да очакваме втората фаза от проекта за Синя зона да заработи в широкия..

публикувано на 17.02.20 в 05:50

Мария Косса: Африка е море от богатства, което изисква време, за да бъде преплувано

"Африка е огромна и в една държава има стотици традиционни танци. Това е море от богатства, което изисква много време да бъде преплувано". Това каза в интервю за предаването "Улица "Събота" Мария Косса - танцьор и преподавател по африкански танци. Тя се включи в Африканския уикенд във Варна, организиран от младежката фондация "Аморфа". Целта на..

публикувано на 15.02.20 в 18:06

Разговори на тротоара: Грийн и Джон

Ден след 14 февруари любовта още витае във въздуха. Надяваме се да бъде така и утре, и вдругиден. Тя, любовта, седна на нашия тротоар тази събота, заедно с едно момиче и едно момче, които наистина много се обичат. Видите ли ги, няма как да не ги забележите. Винаги цветно облечени и с усмивки на лицата. Задължителният им аксесоар е положителното..

публикувано на 15.02.20 в 17:34

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 14 февруари

„Българските власти трябва да спрат заплахите към журналисти!”, предупреди днес правозащитната организация "Репортери без граници". Поводът за писмото на организацията до европейските институции са думи на Бойко Борисов, Иван Гешев и един зам.-председател на парламента. Общинските съветници в Каварна упорито се опитват да оборят тезата, че..

публикувано на 14.02.20 в 15:49
Любовта е сляпа, Петя Константинова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 14 февруари със Светлана Вълкова

Ден на археолога: най-интересните проучвания и обекти през археологическата 2019-а за РИМ-Варна и РИМ-Добрич „Добрич в старите пощенски картички“ – изложба Българка, финландка и румънец, които учат театрално изкуство в Копенхаген, са на стаж във Варненския куклен театър „Фрагменти“ – изложба на Цветан Казанджиев..

публикувано на 14.02.20 в 14:36
Доц.Валери Йотов

”Новият ден” на 14 февруари с Мариела Димитрова

Най-важните и значими открития през археологически сезон-2019 ще предтавят по повод своя празник днес варненските археолози от Регионалният исторически музей. Те определят изминалата година като изключително успешна, а едно от големите открития са четирите пласта история в сърцето на града – античност, римско време, византийско и края на Османската..

публикувано на 13.02.20 в 16:42

Разговори на тротоара: Нина Милошевич

Тя е усмихната. Тя е руса. Тя е водеща. Предимно на сутрешната програма на Радио Варна. Казва се Нина Милошевич. Завършила е "Радиожурналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но реално е завършила в БНР – Радио Варна. Това е нейното училище – защото практиката дава усъвършенстването на професионалиста, казва Нина. А иначе в живота е..

публикувано на 13.02.20 в 16:30