Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-красивите върхове са тези, на които не си бил

Книгата „България на крачка от Хималайската корона" бе представена в Радио Варна като част от програмата на Варна – Европейски град на спорта. Авторът доц. Сандю Бешев има богата колекция от спомени и преживявания, свързани с Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента. В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Книгата, двадесета поред, е в памет на алпиниста Боян Петров и е  посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България. Той ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година.

Със Сандю Бешев разговаря Румен Генов.

Господин Бешев, много ми хареса заглавието на книгата. Защо и как се сетихте за него?
Замисълът за заглавие на книгата беше „България с хималайската корона”, което означава, че страната ни има свои представители на всички четиринадесет осемхилядника. Замисълът беше аз да напиша текста, а Боян Петров да направи снимките. И той нарочно отиде на последния връх, за да може той да завърши короната и вече тя да бъде притежание на България. А той след още три върха той трябваше да стане индивидуален носител на короната. Но след случилото се пред мен остана въпроса дали да изчакам някой друг да изкачи върха. Тъй като не знам дали скоро ще се случи това, аз реших да публикувам книгата и на практика стана на крачка от короната. За това аз агитирам сега всички алпинисти да направят това. Някои обещават това да се случи през есента. И тогава аз ще направя второ допълнително издание на книгата.

Атанас Скатов е покорил един сериозен връх рано тази сутрин. /бел.ред. - 15.05/
Тук има малко разминаване в информацията. Първият българин, който първи е изкачил върха през тази година е адвокат Стефан Стефанов от София. Той е майстор на спорта по джудо. Той е изкачил върха пет часа преди Атанас Скатов. И когато слиза надолу той се среща със Скатов и му казва, че има още два-три часа до върха. Скатов е пуснал съобщението първи, защото е разполагал с техника, а Стефан няма такава. Той ми позвъни едва когато стигна до трети лагер, че е първият българин, който е изкачил Канчендзьонга заедно с една мексиканка и един чилиец. Така че на този ден имаме двама българи, изкачили върха.

Доколко добре познаваше Боян Петров? Изкачвал ли си се с него?
Едва ли е имало човек, който го познава по-добре от мен. Когато аз преподавах в Аграрния университет в Пловдив той дойде при мен и ми каза, че е пещерняк, но иска да се занимава с алпинизъм. И така изкара една година с мен. Но ние никога не сме се разделяли мисловно. Винаги коментирахме изкачването на върховете, къде и какво може да се очаква като изненада. Но след случилото се аз издадох книгата сам. Забавих се една година, за да събирам снимките. Там са 145 снимки на брой.

СнимкаТази книга разказвателна ли е или статистическа?
19 книги съм написал като алпинист. Тази съм я написал като историк. Аз се занимавам с история и развитие на световния алпинизъм. Доцентурата ми е на тема история и за това за съм се придържал към фактологията на отделните изкачвания, за да бъдат премахнати несъответствията.

Кое прави алпинизма такова голямо чудо? Много хора го обичат.
Той е малко специфичен. Докато алпинизмът беше само в Европа, Памир и Кавказ, той не беше толкова привлекателен. Но след като и ние българите отидохме на Хималаите, най-голямата планинска система в света, не може интереса на хората да не е в тази посока. Първата българска експедиция беше по повод 1300 години България. Може би най-голя принос имаше експедицията „Еверест 1984 година”. Тогава алпинизма влезе във всеки български дом и благодарение на Христо Проданов. Тогава аз стоях в редакцията на вестник Марица в Пловдив и следях телекса, за да разбера какво точно е станало. Нещо велико е това за първи път българин да стъпи на най-високата точка в света. След него е само Бог.

Вие обичате алпинизма. Защо?
Само 15 дни от моя трудов стаж са извън алпинизма. За мен това не е хоби, а професия. Завършил съм спортна академия, там съм преподавал туризъм, алпинизъм и ски. Целият ми живот е бил отдаден на алпинизма. Обичам го, защото съм бил на толкова много места, на които малко хора могат да бъдат. Аз имам изкачени върхове, на които човешки крак не е стъпвал. И това ми дава правото да дам име на този връх, съобразно правилата на Международната федерация по алпинизъм. За това с Варненската експедиция в далечно Перу ние изкачихме един връх и го нарекохме връх България. С това име нарекохме и един връх в Кавказ. Останалите, кръстени от мен върхове са връх Пловдив в Монголия, защото съм пловдивчанин и още 12 в различни точки по света. За това ме нарекоха кръстникът на върховете. С алпиниста Дойчин Боянов издадохме книга, озаглавена „Български върхове по картата на света”. Така стана една великолепна книга, която излезе на пазара преди две години.

И там горе как се чувстваш, когато си сам? Одухотворен ли си? Красиво ли е? Страшно ли е? Какво е чувството?
Това зависи от върха. Нямаш възможност да се радваш на това. Когато на 13 август 1967 година за първи път българин стъпва бяхме ного изморени, екипировката ни меше много лоша. Не почувствахме радост, а а изпълнен дълг.

Кое е най-високото и най-красивото място, на което си бил?

Ще отговоря с отговора на големия Владимир Висоцки. „Най-красивите върхове са тези, на които не си бил.”

Да очакваме ли нови книги?
Да, имам такива намерения, но малко искам да си почина от тази книга. На практика тя се превърна в енциклопедия на българския хималаизъм.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31