Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ректорът на Медицинския университет във Варна стана почетен доктор на Морското училище

Ректорът на Варненския медицински университет проф. д-р Красимир Иванов днес бе удостоен с почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище.

Решението на Академичния съвет проф. Иванов да стане почетен доктор е мотивирано от дългогодишното сътрудничество между двата университета, посочи ректорът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. По думите му най-важната инициатива за нуждите на страната и армията в това партньорство е обучението на бъдещите военни лекари. Този проект би бил невъзможен без Медицинския университет и разбирането на неговия ръководител, посочи Медникаров.

Снимка

Да подготвяме бъдещите военни медици е голяма чест и отговорност, допълни проф. Иванов. Той припомни, че във Варна военните лекари, освен воини, винаги са били и общественици, поставили основите не само на местното, а и на националното здравеопазване. България има нужда от военни лекари, особено като се има предвид, че в момента в национален мащаб няма достатъчно добра подготовка за реакция при кризисни ситуации, а ние подготвяме тези младежи точно за това, допълни Иванов.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

7,3% е безработицата през април в област Варна

  Равнище на регистрираната безработица в област Варна от 7.3% отчита през април Дирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Варна. Сравнението на месечна база показва увеличение от 2.3 пункта, а на годишна база нарастването е с 4 процентни пукта. Съществено влияние върху динамиката на безработицата в областта оказват мерките за..

публикувано на 28.05.20 в 11:02

Седем градинки край блокове в "Приморски" вече галят погледа

Първите рози цъфнаха в облагородените градинки в Район „Приморски”. Те бяха затревени и зацветени по Наредбата на Община Варна за финансово подпомагане на „Проекти за озеленяване и благоустрояване”, свързани с подобряване състоянието на зелените площи,   общинска собственост 7 етажни собствености в Район „Приморски” представиха проекти и..

публикувано на 28.05.20 в 10:48

Финансират работодатели създаващи условия за работа на инвалиди

С близо 4,2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Предвидено е  финансиране и на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, обявиха от социалното министерство. Целта е повишаване на заетостта на хората с..

публикувано на 28.05.20 в 10:05

Къмпинг "Градина" отново е отворен за туристите

От днес работа подновява „Градина“ - един от най-предпочитаните къмпинги по Южното Черноморие, но при засилени мерки за безопасност. За първа година местата за караваните са намалени от 276 на 63. Очакваме много силен сезон, каза управителят на къмпинга Елена Пинелова: „Има изключително голям интерес тази година и доста вече..

публикувано на 28.05.20 в 10:04

Обмислят премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина

В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол – най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери –..

публикувано на 28.05.20 в 09:45

Доц. Ангел Кунчев: Не можем да се заразим с коронавирус в морето

Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос има ли лекарството странични ефекти. На въпрос дали Националният кръвен..

публикувано на 28.05.20 в 09:34

Адреси без вода

Спиране на водата има в част от местността "Свети Никола" във Варна – засегнати са абонатите от Паметника до Пикадили парк. Към 12.00 часа се очаква да бъде възстановено водоподаването там. Планов ремонт ще извършва днес ВиК-Варна, съобщават от водното дружество. Заради него жителите на селата Комарево, Храброво,Овчага и Тутраканци ще..

публикувано на 28.05.20 в 09:28