Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Картини оживяват в музика

Снимка: Архив

Научно откритие в областта на хармонията между хроматичния цвят и звук е направил млад фотограф от Добрич. Той е разработил приложение за конвертиране на визуални ефекти в музикални тонове. Приложението е активно за всички потребители на Андроид устройства и е напълно безплатно. Името му е Vivid Harmony, а негов създател е Димитър Христов. Разработването му е продължило около две години, като крайният продукт предоставя възможност за трансформиране на визуалните изображения като снимки и картини в музикални тонове и създаването на музика.

Заниманията на Димитър Христов са свързани с различни сфери на визуалното изкуство и музиката. Освен че е един от най-добрите фотографи на коне в целия свят и днес фотографията е неговият начин на живот, той от малък свири на цигулка, а по-късно и на китара. Така идва и идеята да работи над проект, който да даде възможност видимото за окото да се превърне в музика за ухото.

Как точно се получава това трансформиране, по думите на Димитър Христов, е най-добре да бъде демонстрирано. Все пак той го обяснява така:

Приложението Vivid Harmony е достъпно за всички потребители на Андроид устройства и е свободно за сваляне. Когато вече сте го инсталирали, можете да отворите дадена картинка, алгоритъмът изчислява съответните стойности на доминиращите цветове и ви връща възможно най-близката тоналност, която можете да изсвирите. Важна подробност тук, според Димитър Христов, е, че окото е гладно, а ухото е капризно.

Приложението е предназначено за абсолютно всеки, на когото му е интересно и забавно да превръща картините в музика. За едни би било вдъхновение, за други забавление. Всъщност тази разработка има много по-мащабен аспект, тъй като тя може да се приложи във всяко едно от сценичните изкуства.

След създаването на приложението Димитър Христов участва в редица лекции в страната, на които той представя на достъпен език своята разработка. Най-голямото признание обаче за него е поканата от Художествената академия в София, на която самият той е възпитаник. Засега приложението е достъпно за сваляне единствено за Андроид устройствата, но работата по него продължава.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До три пъти скача първоначалната такса на такситата

Цените на таксиметровите услуги се увеличават заради промени в нормативната база. Днес транспортният министър подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници, която е изпратена за обнародване в "Държавен вестник". От ведомството съобщават, че..

публикувано на 22.01.21 в 18:12

Разширяват възможностите на роботизираната хирургия в МУ–Варна и УМБАЛ „Св. Марина

За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия , по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация „da Vinci Fluorescence Imaging Vision“, съобщават от пресслужбата на УМБАЛ..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

„Хрониките на селянина” и мечтите на Кристиян Недялков

Кристиян Недялков е ученик в 12 клас в средното училище по хуманитарни науки и изкуства   във Варна. Той вече издаде първата си книга „Хрониките на селянина”, а като ученик във втори клас  е започнал да пише за първи път. Вече има и няколко пиеси, едната от които  е поставяна на училищна сцена . Даниела Стойнова разговаря с..

публикувано на 22.01.21 в 16:07

Най-абсурдните покупки на холивудските звезди

Не е тайна, че популярните актьори далеч не са сред бедните граждани. Някои от тях дори не знаят колко точно пари имат и за това наемат лични асистенти и други любители на броенето на чужди пари. Поради сериозните си авоари някои актьори често правят..

публикувано на 22.01.21 в 13:35
ОУ

Втора рисунка грейна на фасадата на ОУ "Васил Априлов" във Варна

Изображение на Св. Св. Кирил и Методий краси от днес фасадата на ОУ „Васил Априлов“ във Варна. След лика на патрона на училището, това е второто изображение, което   кварталното училище има отвън. Има и още едно – в една от класните стаи на първокласниците, където са изрисувани Хан Тервел и неговата войска. ОУ „Васил Априлов“ е на..

обновено на 21.01.21 в 18:15

Фентъзи романът на книжния пазар - настояще и перспективи

„Ехо на отминал свят“ – така се нарича ръкописът на варненеца Евгени Филипов. Фентъзи роман, един нов свят, който хората не са виждали досега. Авторът го описва като криминална история с елфи.  Разкази и новели на Евгени са включени в различни сборници. Решава да напише първия си роман. Това му отнема пет години – редактира, праща на приятели за..

публикувано на 21.01.21 в 16:16

Варненци се прегръщат напук на пандемията

Международният ден на прегръдката се ражда през 1986 година в САЩ по инициатива на протестантски пастор. Защо обаче точно 21 януари? Датата не е избрана случайно. Според пасторът, точно в този период хората се чувстват изтощени от емоциите покрай Коледните и новогодишните празници и имат нужда да се заредят положително. Учени са установили, че..

публикувано на 21.01.21 в 13:52