Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини оживяват в музика

Снимка: Архив

Научно откритие в областта на хармонията между хроматичния цвят и звук е направил млад фотограф от Добрич. Той е разработил приложение за конвертиране на визуални ефекти в музикални тонове. Приложението е активно за всички потребители на Андроид устройства и е напълно безплатно. Името му е Vivid Harmony, а негов създател е Димитър Христов. Разработването му е продължило около две години, като крайният продукт предоставя възможност за трансформиране на визуалните изображения като снимки и картини в музикални тонове и създаването на музика.

Заниманията на Димитър Христов са свързани с различни сфери на визуалното изкуство и музиката. Освен че е един от най-добрите фотографи на коне в целия свят и днес фотографията е неговият начин на живот, той от малък свири на цигулка, а по-късно и на китара. Така идва и идеята да работи над проект, който да даде възможност видимото за окото да се превърне в музика за ухото.

Как точно се получава това трансформиране, по думите на Димитър Христов, е най-добре да бъде демонстрирано. Все пак той го обяснява така:

Приложението Vivid Harmony е достъпно за всички потребители на Андроид устройства и е свободно за сваляне. Когато вече сте го инсталирали, можете да отворите дадена картинка, алгоритъмът изчислява съответните стойности на доминиращите цветове и ви връща възможно най-близката тоналност, която можете да изсвирите. Важна подробност тук, според Димитър Христов, е, че окото е гладно, а ухото е капризно.

Приложението е предназначено за абсолютно всеки, на когото му е интересно и забавно да превръща картините в музика. За едни би било вдъхновение, за други забавление. Всъщност тази разработка има много по-мащабен аспект, тъй като тя може да се приложи във всяко едно от сценичните изкуства.

След създаването на приложението Димитър Христов участва в редица лекции в страната, на които той представя на достъпен език своята разработка. Най-голямото признание обаче за него е поканата от Художествената академия в София, на която самият той е възпитаник. Засега приложението е достъпно за сваляне единствено за Андроид устройствата, но работата по него продължава.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55