Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо дивите ягодки и царя от пътя отбиват

Д-р Емилова, посрещате джулая в планината, а не край морето - как се чувствате с екипа на Боровец?

Толкова много се радваме по това време на годината да сме на Боровец - и екипът , и пациентите. Затова тук имаме най-много пациенти - приз юли и август. Освен прекрасния боров въздух, тук вече има и първите узрели диви горски ягоди.

С какво ще ни помогнат те,  за да бъдем по-здрави?

Те са изключително ароматни. Даже името им на латински Fragaria означава ароматен, т.е страхотен аромат.

Сега се сещам за българската поговорка: "Мъничко червеничко и царя от пътя отбива"

Да, те може да са много мънички, да скъсаш само няколко, но пък дават толкова много полезни вещества - веднага ти се оправя настроението, чувстваш се много по-лек и по-добре. Причината е в това, че те са са изключително богати, както на витамини - С и от групата В, така и имат много калий, калций, магнезий, фосфор. Имат още каротени, антоцианини и още ценни съставки. Всички тези антиоксиданти, които ни предпазват от рак и болести, а освен това хранителната стойност в 100 грама алени плодчета е 32 калории - най-малко. А фибрите са много - 2 грама. И още 0,62 г протеин, 0,3 г мазнини, 7,68 г въглехидрати.  За сравнение ще кажа, че малините имат 52 калории, черешите-63

Снимка

Силните антиоксиданти в тях водят до подтискане на възпалителни процеси при хора, приемали редовно по 50 г пресни (или замразени) плодчета, сочи проучване на Университета Уорик във Великобритания. Отчитат се намалени рискове от увреждане на съдовете, нормализиране на сърдечната дейност, и още – намаляване на риска от усложнения при диабета. Важно е да подчертаем, че ягодите имат нисък гликемичен индекс – 40, както и нисък гликемичен товар – 5. Това ги прави подходящи за умерена консумация от диабетици. Препоръчвам ги и на пациенти със затлъстяване, които искат да свалят килограми с траен ефект.

Винаги напомням на пациентите, че ягодите не са десерт, защото приети след обилно похапване могат да доведат до стомашни проблеми и да предизвикат процеси на ферментация в дебелото черво. Плодовете не бива да се комбинират със сметана, шоколад или други някакви захарни изделия.  Ягодките се ядат на гладно и поне половин час след това нищо не ядем, за да може те да се всмучат през лигавицата на стомаха и тънкото черво, за да може да се усвоят всички техни съставки

Много майки се страхуват да дават на децата си ягоди, защото се страхуват, че са алергични. Вашата практика, д-р Емилова, какво показва

Моята практика показва, че появата на алергия не е задължителна, но това зависи изцяло от отношението на майката. Ако тя се е хранила здравословно по време на бременността, а не „за двама“, ако е кърмила бебето, продължавайки своя режим на избягване на животинските храни, малкото ще хапва ягоди от най-ранна възраст без никакъв риск.  Моите внучки хапнаха за първи угоди на 4 месеца и нямат никаква алергия, а вече са на 12 години.

Все пак да не забравяме, че плодчетата имат пореста структура и лесно задържат цветен прашец и плесени, които също може да са причина за хранителна непоносимост. Точно поради този факт е хубаво да ги консумираме винаги много добре измити.

Клиниката на д-р Людмила Емилова от  1 юли е в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Юлиян Ламбовски

Адвокат Ламбовски: Откакто се доверих на д-р Емилова не съм боледувал дори от грип

Адвокат Юлиян Ламбовски се доверява на д-р Емилова вече 12 години. Всяка пролет след Великден и Гергьовден той задължително напуска София, за да посети Клиниката на д-р Емилова. За себе си Адвокат Ламбовски  казва, че е почитател на природсъобразното хранене, но не е краен. "Обичам си агънце, барбекю и хубавите неща от живота, макар последните години..

публикувано на 11.06.20 в 18:35
Д-р Людмила Емилова

Защо Клиниката на д-р Емилова е оазис на здравето

До края на месец юни Клиниката на д-р Емилова остава в курортна Св. Константин край Варна. Карантината не изплаши хората и те отново се доверяват на екипа на Клиниката, защото залагат на своето здраве. Несъмнено два месеца и поволина да останеш в къщи означава в повечето случаи обездвижване, често отваряне на хладилника и съответно повече килограми...

публикувано на 08.06.20 в 04:15

Сърце, енергия и желание за ново начало в Клиника "Д-р Емилова"

Започва седмицата, в която екипът  на Клиника „Д-р Емилова“ се връща отново на работа. От 20 май, сряда,  ще бъдат приемани и първите пациенти. На постъпилите в първите 3 дни от започване на работата ще бъде направено намаление.  Няма да бъдат приемани пациенти с грипоподобни оплаквания и симптоми, а дейността ще е изцяло съобразена с..

публикувано на 18.05.20 в 14:44

Клиника "Д-р Емилова" отваря на 20 май

Клиниката ще бъде отново отворена 7 дни след официалната отмяна на извънредното положение в страната. На постъпилите в първите 3 дни от започване на работата ще бъде направено намаление.  Няма да бъдат приемани пациенти с грипоподобни оплаквания и симптоми. Работата ни ще е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на..

публикувано на 11.05.20 в 19:24
Снимката е от публикация на Клиника

Д-р Емилова: Да бъдем здрави, съпричастни и оптимисти

Клиника „Д-р Емилова“ временно затвори врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Въпреки  това мисията на  екипа винаги е била да помага на пациентите да намират верния път към здравето и затова всеки понеделник в ефира на радио Варна в 9.40..

публикувано на 27.04.20 в 07:05

Д-р Емилова: Честито Възкресение Христово!

 Светлината винаги побеждава мрака, любовта винаги изцелява, а протегната със състрадание ръка носи топлината на слънцето! Нека да да носим светлината на познанието и стремежа към духовност, да си представяме добри дела и своите малки стъпки към тях! Да бъдем здрави, да бъдем добри човеци, да се радваме на всеки миг от чудото, наречено живот!..

публикувано на 20.04.20 в 10:23

Клиника „Д-р Емилова“ затваря до 13 април

Скъпи приятели, Клиника „Д-р Емилова“ временно затваря врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Надяваме се в дните, които прекарвате у дома си, да се погрижите за своето здраве и за здравето на близките си, да успеете да си починете и да намерите време за себе си. Ще отворим..

публикувано на 16.03.20 в 09:33