Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо дивите ягодки и царя от пътя отбиват

Д-р Емилова, посрещате джулая в планината, а не край морето - как се чувствате с екипа на Боровец?

Толкова много се радваме по това време на годината да сме на Боровец - и екипът , и пациентите. Затова тук имаме най-много пациенти - приз юли и август. Освен прекрасния боров въздух, тук вече има и първите узрели диви горски ягоди.

С какво ще ни помогнат те,  за да бъдем по-здрави?

Те са изключително ароматни. Даже името им на латински Fragaria означава ароматен, т.е страхотен аромат.

Сега се сещам за българската поговорка: "Мъничко червеничко и царя от пътя отбива"

Да, те може да са много мънички, да скъсаш само няколко, но пък дават толкова много полезни вещества - веднага ти се оправя настроението, чувстваш се много по-лек и по-добре. Причината е в това, че те са са изключително богати, както на витамини - С и от групата В, така и имат много калий, калций, магнезий, фосфор. Имат още каротени, антоцианини и още ценни съставки. Всички тези антиоксиданти, които ни предпазват от рак и болести, а освен това хранителната стойност в 100 грама алени плодчета е 32 калории - най-малко. А фибрите са много - 2 грама. И още 0,62 г протеин, 0,3 г мазнини, 7,68 г въглехидрати.  За сравнение ще кажа, че малините имат 52 калории, черешите-63

Снимка

Силните антиоксиданти в тях водят до подтискане на възпалителни процеси при хора, приемали редовно по 50 г пресни (или замразени) плодчета, сочи проучване на Университета Уорик във Великобритания. Отчитат се намалени рискове от увреждане на съдовете, нормализиране на сърдечната дейност, и още – намаляване на риска от усложнения при диабета. Важно е да подчертаем, че ягодите имат нисък гликемичен индекс – 40, както и нисък гликемичен товар – 5. Това ги прави подходящи за умерена консумация от диабетици. Препоръчвам ги и на пациенти със затлъстяване, които искат да свалят килограми с траен ефект.

Винаги напомням на пациентите, че ягодите не са десерт, защото приети след обилно похапване могат да доведат до стомашни проблеми и да предизвикат процеси на ферментация в дебелото черво. Плодовете не бива да се комбинират със сметана, шоколад или други някакви захарни изделия.  Ягодките се ядат на гладно и поне половин час след това нищо не ядем, за да може те да се всмучат през лигавицата на стомаха и тънкото черво, за да може да се усвоят всички техни съставки

Много майки се страхуват да дават на децата си ягоди, защото се страхуват, че са алергични. Вашата практика, д-р Емилова, какво показва

Моята практика показва, че появата на алергия не е задължителна, но това зависи изцяло от отношението на майката. Ако тя се е хранила здравословно по време на бременността, а не „за двама“, ако е кърмила бебето, продължавайки своя режим на избягване на животинските храни, малкото ще хапва ягоди от най-ранна възраст без никакъв риск.  Моите внучки хапнаха за първи угоди на 4 месеца и нямат никаква алергия, а вече са на 12 години.

Все пак да не забравяме, че плодчетата имат пореста структура и лесно задържат цветен прашец и плесени, които също може да са причина за хранителна непоносимост. Точно поради този факт е хубаво да ги консумираме винаги много добре измити.

Клиниката на д-р Людмила Емилова от  1 юли е в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27