Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на разкопките на Варненския некропол

Сдружение „Варненски некропол І“ организира доброволческа инициатива за почистване на района на разкопките на Некропола. Акцията е насрочена за последния уикенд на юни - на 29 и 30.06.2019г. от 7 до 11 ч. А целта й е "създаване на предпоставки за възстановяване и довършване на археологическото проучване", обясняват организаторите.

Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона.

На разкопките от 3000 кв.м. площ са открити общо 294 гроба с голям брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита - края на халколитната епоха (късна каменна и ранна медна епоха). Част от некропола е бил разрушен от времето.

Според изследване на японски учени през 1974 година чрез радиовъглероден метод повечето предмети от некропола са датирани в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е.

Златните находки са с тегло 6,5 кг в общо 3000 предмета. Това количество многократно надхвърля всичкото злато, което е намерено от периода на каменно-медната епоха в целия свят.

В близост до некропола са открити още 3 гроба, които не принадлежат към него и имат дори още по-стара датировка – от средния халколит, или около 5000 г.пр.н.е. В един от тези гробове е намерена гривна от нанизани златни цилиндри. Находката е от същия народ, обитавал мястото, но от по-ранен период.

Край Варненското езеро са открити 8 селища от каменно – медната епоха. Те били потопени при повишаване нивото на Световния океан. Твърде е възможно некрополът да е обслужвал нуждите на няколко от тях, а може и на всички.

Народът от некропола е носител на „Култура Варна“. Живял по черноморското крайбрежие на Северна България до Дуранкулак, където са открити следи от по-ранни негови фази. И до днес няма ясна теза какво точно се е случило с населението, построило некропола, няма данни дали е било избито или е напуснало територията. Възможно е тази култура да е унищожена от природен катаклизъм или да е асимилирана от други с времето.

Организаторите молят желаещите да се присъединят към инициативата да бъдат облечени с дълги панталони, да носят стабилни обувки, ръкавици, шапки за защита от слънцето, вода за пиене и инструменти подходящи за почистване на треви и храсти.

Сборният пункт е на 29.06.2019 г. в 07.00ч. в Западна промишлена зона, на ъгъла на ул. „Д-р Атанас Москов“ (улицата свързваща крайезерния път с „Метро“) и ул. „Уста Кольо Фичето“, непосредствено след завиването по ул. „Уста Кольо Фичето“ (виж картата).

Снимка

Теренът за работа е на няколкостотин метра от сборния пункт, отива се пеша. Организаторите предупреждават, че има опасност от ухапване-ужилване от насекоми!

ВИЖТЕ ОЩЕ
kavarna

Без ромски празник в Каварна

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева заяви категорично,е ромски празник в града няма да има. През целият ден в кв.“Хаджи Димитър“ ще обикалят работни групи от РУ на МВР и от общината, допълни тя. Целта е да се избегне струпване на много хора и да се спазват разпоредбите дадени по повод извънредното положение заради COVID-19...

публикувано на 08.04.20 в 09:23

Кметът на Каварна: Ромски празник няма да има

"Ромски празник няма да има", заяви категорично кметът на община Каварна Елена Балтаджиева. През целият ден в квартал "Хаджи Димитър“ ще обикалят работни групи от Районното управление на МВР и от Общината. Целта е да се избегне струпване на много хора и да се спазват разпоредбите, дадени по повод извънредното положение заради COVID-19...

публикувано на 08.04.20 в 09:14

Премиерът нареди да се освободи бордът на директорите на Българската банка за развитие

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил изпълнителният директор и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени, след като банката отпусна заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева. „Един въпрос, който не ми е зададен, но искам да отговоря. Възмутен съм от..

публикувано на 08.04.20 в 09:07

581 е общият брой на заразените с коронавирус у нас

16 нови случая на коронавирус у нас са потвърдени днес, 6 са в болница. Изследвани са 496 пороби. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Общо заболелите са 581. В София има 11 нови случая, Стара Загора – 3, Кърджали-1, Пловдив-1. 32-ма медици са заразените с коронавирус. Излекувани са 42-ма души. Един..

публикувано на 08.04.20 в 08:50

Стара техника за ново начало

Двадесет училища от региона на Варна се нуждаят от смартфони, таблети, лаптопи и компютри, за да реализират качествено дистанционно обучение за всички свои ученици. Необходимост от технически устройства са заявили в Синдел, Венелин, Гроздьово, Червенци, Михалич, Девня... В много от училищата в селата и училищата с концентрация на уязвими групи това е..

публикувано на 08.04.20 в 08:42

Нова електронна платформа събира спасителните за туризма мерки

Удължаване до 31 май на срока за плащане на авансите по ранните резервации, намаляване до 30 процента   на размера на авансите, а доплащането на цялата сума да  бъде непосредствено  преди пристигането, както и текущо обявяване на различни екстри, стимулиращи идването на почивка в българските летни курорти. Това са само част от спасителните..

публикувано на 08.04.20 в 08:05
Пиза, март 2020 г.

Глобиха италианка, ходила 11 пъти до магазина в един ден

Възрастна жена бе глобена в Североизточна Италия, защото по време на стриктната карантина, наложена от властите заради ситуацията с коронавируса, е ходила 11 пъти до магазина в един ден, съобщава „Ла Република“. Инцидентът е станал в събота в малкото градче Градо в района на Фриули-Венеция Джулия в Североизточна Италия, според местно..

публикувано на 08.04.20 в 07:30