Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на разкопките на Варненския некропол

Сдружение „Варненски некропол І“ организира доброволческа инициатива за почистване на района на разкопките на Некропола. Акцията е насрочена за последния уикенд на юни - на 29 и 30.06.2019г. от 7 до 11 ч. А целта й е "създаване на предпоставки за възстановяване и довършване на археологическото проучване", обясняват организаторите.

Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона.

На разкопките от 3000 кв.м. площ са открити общо 294 гроба с голям брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита - края на халколитната епоха (късна каменна и ранна медна епоха). Част от некропола е бил разрушен от времето.

Според изследване на японски учени през 1974 година чрез радиовъглероден метод повечето предмети от некропола са датирани в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е.

Златните находки са с тегло 6,5 кг в общо 3000 предмета. Това количество многократно надхвърля всичкото злато, което е намерено от периода на каменно-медната епоха в целия свят.

В близост до некропола са открити още 3 гроба, които не принадлежат към него и имат дори още по-стара датировка – от средния халколит, или около 5000 г.пр.н.е. В един от тези гробове е намерена гривна от нанизани златни цилиндри. Находката е от същия народ, обитавал мястото, но от по-ранен период.

Край Варненското езеро са открити 8 селища от каменно – медната епоха. Те били потопени при повишаване нивото на Световния океан. Твърде е възможно некрополът да е обслужвал нуждите на няколко от тях, а може и на всички.

Народът от некропола е носител на „Култура Варна“. Живял по черноморското крайбрежие на Северна България до Дуранкулак, където са открити следи от по-ранни негови фази. И до днес няма ясна теза какво точно се е случило с населението, построило некропола, няма данни дали е било избито или е напуснало територията. Възможно е тази култура да е унищожена от природен катаклизъм или да е асимилирана от други с времето.

Организаторите молят желаещите да се присъединят към инициативата да бъдат облечени с дълги панталони, да носят стабилни обувки, ръкавици, шапки за защита от слънцето, вода за пиене и инструменти подходящи за почистване на треви и храсти.

Сборният пункт е на 29.06.2019 г. в 07.00ч. в Западна промишлена зона, на ъгъла на ул. „Д-р Атанас Москов“ (улицата свързваща крайезерния път с „Метро“) и ул. „Уста Кольо Фичето“, непосредствено след завиването по ул. „Уста Кольо Фичето“ (виж картата).

Снимка

Теренът за работа е на няколкостотин метра от сборния пункт, отива се пеша. Организаторите предупреждават, че има опасност от ухапване-ужилване от насекоми!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Засилени проверки на заведения за хранене по крайбрежната алея на Варна

Засилени проверки на заведения за хранене по крайбрежната алея на Варна във връзка с изискванията на Закона за храните  и спазването на дезинфекционния режим, предприеха инспектори от Областната дирекция за безопасност на храните.След проверка на едно от заведенията, главен инспектор Диана Иванова от отдел "Контрол на храните" информира, че в..

публикувано на 03.07.20 в 18:12

Кулинарен конкурс за най-оригинално българско ястие стартира от Варна

Българската кухня между традицията и бъдещето - под това мото Кулинарен клуб Варна започна конкурс за най-оригиналните кулинарни рецепти, вписващи се в темата. Идеята е на варненския ресторантьор и хотелиер Желязко Каракашев, който обяви конкурса в интернет сайта на клуба. Могат да участват както професионалисти, така и любители, каза..

публикувано на 03.07.20 в 18:00

България постави въпроса за отварянето на граничните пунктове с Гърция

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гърция на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос , който днес бе поканен в МВнР във връзка с новите правила за влизане в южната ни съседка, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Заместник-министър Дойков е подчертал тежката..

публикувано на 03.07.20 в 17:43

Председателят и административен ръководител на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян от днес е доктор по администрация и управление

Председателят и административен ръководител на Апелативен съд – Варна днес защити пред научно жури дисертационния си труд за присъждане на образователна и научна степен „доктор“ в професионално направление Администрация и управление. Темата е „Проектно-целеви модел на управление на орган на съдебната власт /по примера на апелативен съдебен..

обновено на 03.07.20 в 17:17

Искат нова инфекциозна клиника за Варна

Да бъде изградена нова инфекциозна клиника във Варна и да бъде повишен капацитетът на здравеопазването в града . Това единодушно са предлложили от академичната общност в морската столица на работна среща с вицепремиера Томислав Дончев и кмета на града Иван Портних.  Нашата идея е заедно с колегите от всички  университети да намерим интегрални..

публикувано на 03.07.20 в 16:46

Сесиите на Общински съвет – Варна вече онлайн

 Предложението на председателя на местния парламент Тодор Балабанов получи подкрепата на съветниците от временната комисия за организацията и дейността на Общинския съвет. Сесиите ще могат да се гледат през интернет страницата на местния парламент. С преките излъчвания ще бъде дадена възможност на по-голям брой хора да наблюдават..

публикувано на 03.07.20 в 16:37

Падаща мазилка на ценрален варненски булевард

Централно място във Варна - оживеният бул. "Осми приморски полк". Точно до банковия клон на "Райфайзен банк" е заграден участък, защото от една от терасите на блока пада мазилка. Хората преминават, но и отбелязват че мястото е много по-опасно. Това потвърди и анкетата, която направихме в района: Преди 12 години на същия булевард беше..

публикувано на 03.07.20 в 16:21