Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик започват отново археологическите разкопки в кв. "Хоризонт"

Тази седмица за­поч­наха раз­коп­ки­те в къс­ноан­тич­на­та кре­пост в кв. "Хо­ри­зонт" в Бал­чик, съоб­щи ди­рек­то­рът на Ис­то­ри­чес­кия му­зей Ра­дос­ти­на Ен­че­ва. Както всяка година проуч­ва­ния­та се про­веж­дат под ръ­ко­вод­ство­то на д-р Чав­дар Ки­ри­лов и д-р Ру­мя­на Ко­ле­ва - и два­ма­та от Со­фий­ския уни­вер­си­тет "Св. Кл. Ох­рид­ски", и Ра­дос­ти­на Ен­че­ва, коя­то е ар­хео­лог.  В ек­спе­ди­ция­та участват сту­ден­ти от ІІІ курс в спе­циал­ност­та "Ар­хео­ло­гия" към Со­фий­ския уни­вер­си­тет, кои­то реа­ли­зи­рат своя­та ре­дов­на прак­ти­ка.

Къс­ноан­тич­на­та кре­пост  "Хо­ри­зонт" е най-го­ля­ма­та кре­пост по площ в Бъл­га­рия от края на V и на­ча­ло­то на VІ век. От 1992 г. е обя­ве­на за Па­мет­ник на кул­ту­ра­та от на­цио­нал­но зна­че­ние.

Всич­ки на­ход­ки от проуч­ва­ния­та се съх­ра­ня­ват в Ис­то­ри­чес­кия му­зей в Бал­чик. Сред най-ат­рак­тив­ни­те на­ме­ре­ни пред­ме­ти са две злат­ни мо­не­ти от вре­ме­то на им­пе­ра­тор Ни­ки­фор ІІ Фо­ка. Под кре­пост­та е има­ло нек­ро­пол. В юж­на­та част на обек­та, бли­зо до кръг­ла­та ку­ла, са от­кри­ти пог­ре­бе­ния, в ед­но от кои­то е на­ме­ре­на мо­не­та от ІІІ век. До мо­мен­та в обек­та са от­кри­ти сто­пан­ски сгра­ди, две пе­тоъ­гъл­ни ку­ли и ед­на кръг­ла ку­ла. До кръг­ла­та ку­ла има 13 вер­ти­кал­ни ка­мъ­ка, ви­со­ки ме­тър, за кои­то ис­то­ри­ци­те смя­тат, че са свър­за­ни с ри­туал от кул­тов ха­рак­тер.

Проучванията тази година ще продължат до 12 август.
Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56
Снимката е илюстративна

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен е, че е изтекъл договорът на фирмата, която се занимава с тази дейност. В момента е обявена нова..

публикувано на 24.04.24 в 09:50

Броят на заразените с коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата А броят на заразените продължава да..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33