Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В България все още няма обосновка защо здравните услуги са с една или друга цена

Снимка: Стаматина Никова

"Когато имаме една комплексна услуга, освен какво Здравната каса, респективно пациента плаща, трябва да се вземат куп други фактори. Ние все още нямаме така нареченото остойностяване на услугата. Т.е. ако една клинична пътека струва Х лева, защо тя струва толкова", каза за Радио Варна адвокат д-р Мария Петрова, юрист по медицинско право.

Няма какво да се лъжем, че скъпо струващите пътеки са такива, просто защото хората които работят в определен сектор в здравеопазването са имали достатъчно възможности и силно лоби, за да защитят труда си и този на своите колеги в съответното направление. Това обаче не може да се случи във всички специалности в медицината. Като дръпнем ресурс примерно към кардиохирургия няма как да има за пулмолозите или педиатрите. Обявеният модел няма как да предотврати изтичането на кадри. Освен финансовия проблем който съществува, другият е лошата организация в системата, която ги принуждава да практикуват медицина която е съобразена с финансови ресурс на касата отколкото за нуждите на пациента.

Коментирайки новият здравен модел на здравния министър Кирил Ананиев тя каза, че принципа който се залага в новия здравен модел е да не се разчита само на НЗОК и 8-те процента здравна вноска от всеки осигурен. "За съжаление, не е ясно как ще се случи принципа на конкуренция”- каза в предаването "Позиция" адвокат Мария Петрова. 

„Липсата на подробности, данни, на достатъчни аргументи и срокове ме правят скептична относно този здравен модел”, каза адвокат юриста и обясни:

На първо място трябва да знаем какъв ще бъде така наречения основен пакет, който остава в НЗОК. Лансира се идеята, че здравните осигуровки, чисто процентно няма да се промени, ще продължим да плащаме 8 на сто. Няма яснота какво ще получаваме срещу тях. Отделно на това, конкуренция на здравната каса може да бъде създадена- и със здравните фондове и чрез застрахователите. Но нека не забравяме, че ресурса който ще ползваме е ограничен. Визирам лекари и лечебни заведения. 

Според нея, може да се изпадне в нелепа ситуация когато един пациент е осигурен през здравната каса да получава по ниско качество на една услуга , спрямо друг пациент който трябва да получи същата услуга, но е осигурен във фонд или ползва здравна застраховка.

В момента изгода, чисто финансова от така рекламираната здравна реформа, имат най- вече застрахователи и частни фондове.

Дори според тях обаче има поводи за недоволство, въпреки по добрата позиция която ще имат на пазара- каза д-р Петрова. И те подхождат с недоверие и скептичност защото чисто бизнес ориентирано не са наясно какво се очаква от тях и съответно дали ще генерират очакваните от тях печалби!

Голямата заблуда в нашето общество е, че с навлизането на пазара на повече здравни субекти като болници и клиники, ще се повиши качеството на услугата- каза д-р Петрова. Според в нея в момента критериите за нормативно критериите за да се отвори една нова болница са изключително занижени. „Хората започнаха да се лъжат по битовите условия, без да поставят под съмнение здравната услуга която получават, а човешкият ресурс който е в сферата на зравеопазването е силно ограничен. Лекарите са едни и същи и голяма част от тях обикалят тези частни болници. Ако нямаше толкова пари в здравната каса, нямаше да се откриват толкова нови частни болници,” каза още адвокат Мария Петрова. В Австрия има 40 пъти по малко болници от нас каза още здравният юрист.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Каварна остана без имот в морската зона

Губим програма, чрез която можехме да придобием общински имот в морската зона, коментира кметът на Каварна Елена Балтаджиева, чието предложение бе отхвърлено на заседанието на Общинския съвет. Липсата на собственост от страна на общината, особено в морската зона, поставя въпроса за нейното развитие в бъдеще. Не може да се разчита само на..

обновено на 07.07.20 в 11:10

Сръбски епископ зове Белград да дава пари за болници, а не милиард за нова черква

В момент, когато здравната система на Сърбия е на прага на колапса и когато в болниците липсва почти всичко, правителството на Сърбия реши да отпусне един милиард динара от бюджетния резерв за изграждането на църквата "Свети Сава" във Врачар край Белград, пише в. „Данас“...

публикувано на 07.07.20 в 10:55

Нашествие на комари във Варна

Комари нападнаха Варна. Въпреки, че пръскането срещу насекомите тече и в този момент много варненци се оплакват, че няма ефект. Детска градина "Гълъбче" във варненския квартал "Левски" е втората градина, която обработват служителите на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". Десетки са сигналите, получени за този..

публикувано на 07.07.20 в 10:50

Борисов: Не виждам нищо смущаващо в комуникацията ми с Бобоков

Приключи разпитът на премиера Бойко Борисов в Специализираната прокуратура заради комуникацията му с бизнесмена Пламен Бобоков. Премиерът е бил питан и във връзка с разследването за опасния боклук. Именно от това разследване бяха отделени материали и започна разследването за търговия с влияние заради чатовете на Пламен Бобоков с различни..

публикувано на 07.07.20 в 10:31

Здравните власти засилват контрола на противоепидемичните мерки

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб , на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На разговора присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът Бойко Борисов разпореди на..

публикувано на 07.07.20 в 10:23

Започна изплащането на пенсиите

Изплащането на сумите чрез пощенските станции става съобразно изготвен график, който е предварително обявен във всяка една от тях. Изплащането в брой ще приключи на 20 юли, уточняват от НОИ. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес, 7 юли 2020 г. Над 2 милиона и..

публикувано на 07.07.20 в 10:16

Насърчават потребителите да плащат онлайн сметките за електроенергия

ЕНЕРГО-ПРО Продажби ще подари таблет и 3 ваучера за пазаруване на свои клиенти, които са платили своята сметка за електроенергия през онлайн платформата на дружеството на адрес: https://vp.energo-pro.bg/ . Участието в играта „Плати онлайн и спечели“ е напълно безплатно и в нея може да се включи всеки клиент на ЕНЕРГО-ПРО Продажби, който е..

публикувано на 07.07.20 в 10:12