Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България все още няма обосновка защо здравните услуги са с една или друга цена

Снимка: Стаматина Никова

"Когато имаме една комплексна услуга, освен какво Здравната каса, респективно пациента плаща, трябва да се вземат куп други фактори. Ние все още нямаме така нареченото остойностяване на услугата. Т.е. ако една клинична пътека струва Х лева, защо тя струва толкова", каза за Радио Варна адвокат д-р Мария Петрова, юрист по медицинско право.

Няма какво да се лъжем, че скъпо струващите пътеки са такива, просто защото хората които работят в определен сектор в здравеопазването са имали достатъчно възможности и силно лоби, за да защитят труда си и този на своите колеги в съответното направление. Това обаче не може да се случи във всички специалности в медицината. Като дръпнем ресурс примерно към кардиохирургия няма как да има за пулмолозите или педиатрите. Обявеният модел няма как да предотврати изтичането на кадри. Освен финансовия проблем който съществува, другият е лошата организация в системата, която ги принуждава да практикуват медицина която е съобразена с финансови ресурс на касата отколкото за нуждите на пациента.

Коментирайки новият здравен модел на здравния министър Кирил Ананиев тя каза, че принципа който се залага в новия здравен модел е да не се разчита само на НЗОК и 8-те процента здравна вноска от всеки осигурен. "За съжаление, не е ясно как ще се случи принципа на конкуренция”- каза в предаването "Позиция" адвокат Мария Петрова. 

„Липсата на подробности, данни, на достатъчни аргументи и срокове ме правят скептична относно този здравен модел”, каза адвокат юриста и обясни:

На първо място трябва да знаем какъв ще бъде така наречения основен пакет, който остава в НЗОК. Лансира се идеята, че здравните осигуровки, чисто процентно няма да се промени, ще продължим да плащаме 8 на сто. Няма яснота какво ще получаваме срещу тях. Отделно на това, конкуренция на здравната каса може да бъде създадена- и със здравните фондове и чрез застрахователите. Но нека не забравяме, че ресурса който ще ползваме е ограничен. Визирам лекари и лечебни заведения. 

Според нея, може да се изпадне в нелепа ситуация когато един пациент е осигурен през здравната каса да получава по ниско качество на една услуга , спрямо друг пациент който трябва да получи същата услуга, но е осигурен във фонд или ползва здравна застраховка.

В момента изгода, чисто финансова от така рекламираната здравна реформа, имат най- вече застрахователи и частни фондове.

Дори според тях обаче има поводи за недоволство, въпреки по добрата позиция която ще имат на пазара- каза д-р Петрова. И те подхождат с недоверие и скептичност защото чисто бизнес ориентирано не са наясно какво се очаква от тях и съответно дали ще генерират очакваните от тях печалби!

Голямата заблуда в нашето общество е, че с навлизането на пазара на повече здравни субекти като болници и клиники, ще се повиши качеството на услугата- каза д-р Петрова. Според в нея в момента критериите за нормативно критериите за да се отвори една нова болница са изключително занижени. „Хората започнаха да се лъжат по битовите условия, без да поставят под съмнение здравната услуга която получават, а човешкият ресурс който е в сферата на зравеопазването е силно ограничен. Лекарите са едни и същи и голяма част от тях обикалят тези частни болници. Ако нямаше толкова пари в здравната каса, нямаше да се откриват толкова нови частни болници,” каза още адвокат Мария Петрова. В Австрия има 40 пъти по малко болници от нас каза още здравният юрист.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57