Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Chasing Cars е най-полулярната песен във Великобритания

Компанията за лицензиране на музика PPL назова песента, която най-често е звучала по британското радио, съобщи Billboard.

Най-популярна се оказа композицията Chasing Cars на групата Snow Patrol. Трекът е класиран на шесто място в официалния списък на сингълите във Великобритания и е оставал в топ-75 в продължение на 94 седмици. Тази година той бе признат за 14-я най-продаван сингъл.

Фронтменът Гари Лайтбоди обясни пред Би-би-си популярността на песента с това, че тя е емоционална и простичка. „Аз ценя най-много как тя обединява аудиторията. Чувстваш се прекрасно всеки път, когато я свириш”, поясни музикантът.

Песента Chasing Cars оставаше в британските класации над три години. Тя изпревари такива композиции като I Gotta Feeling на бандата Black Eyed Peas и Happy на изпълнителя Фарел. През декември музикалните критици на вестник The Guardian избраха 100-те най-добри песни на 2018 година. Първото място в класацията зае This Is America на американския рапър Доналд Глоувър, чийто артистичен псевдоним е Childish Gambino.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си поетесата Миряна Башева

На 73-годишна възраст почина поетесата Миряна Башева , пише в. "Сега", предаде БНР. Тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове. Работи като литературен сътрудник в БНТ, като редактор в списание"Отечество", в Студията за игрални филми "Бояна", в списание и издателство "Факел". От 1997 г. е във вестник..

публикувано на 12.07.20 в 20:46
Детайл от невестинска носия от с. Шищавец

12-годишно момиче от Варна - победител в онлайн конкурс за народна песен

Пресиана Леодинова е победител в онлайн конкурса са северняшка и добруджанска песен "Пендара" в Попово. Изпълнителката е на 12 години, от Варна и свири на гъдулка. Девойката е наградена с голямата награда - 22-каратова златна пендара, с нумизматична стойност, датирана от 1846 г., съобщи БТА като цитира организатора на конкурса народният певец..

публикувано на 12.07.20 в 14:20
Демонстранти са се събръли пред

ЮНЕСКО изрази съжаление от промяната на статута на "Света София"

Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ "изразява силно съжаление" от решението на турските власти, "взето без предварителен диалог" за "промяна на статута" на бившата базилика "Света София", включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, посочи генералният директор на организацията Одре Азуле в съобщение, цитирано..

публикувано на 11.07.20 в 12:30

Почина директорът на Парк-музей "Вл. Варненчик" Марин Костов

Екипът на музея съобщи това с прискърбие във фейсбук-профила си. Това е огромна загуба за семейството на Националния военноисторически музей и за музейната гилдия, пишат колегите му. Марин остава в сърцата ни със своята доброта, позитивна енергия и светла мисъл, като верен приятел и отдаден колега! Поклон! В коментарите под този пост своята..

публикувано на 10.07.20 в 18:12

Стара Варна в картините на Милен Сакъзов

Това е новата изложба, която могат да разгледат посетителите на Музея на Възраждането от днес до 15 август 2020 г. Изложбата е вдъхновена от последните постъпления във фонда на музея - две картини на един от най-известните варненски художници Милен Сакъзов.     Не случайно художникът определя Варна като своя "втори роден град" (роден..

публикувано на 10.07.20 в 13:08

Международна изложба „В търсене на изгубеното време“ в Балчик

От 14 юли в Художествената галерия на Балчик ще бъде подредена международната изложба „В търсене на изгубеното време”. Изложбата се организира от „Труйка Арт Евентс Бранд”, в лицето на румънския независим куратор и художник Дан Тудор Труйка.  Изложбата е 17-та поредна и обединява 27 известни художници от Румъния, България, Гърция, Италия, Унгария и..

публикувано на 10.07.20 в 10:33

Изложба на Ангел Ангелов в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, която традиционно отбелязва с изложба годишнините на артисти от морския град, представя със съдействието на Община Варна от 10 юли до 2 август избрани моменти от творчески път на Ангел Ангелов. Един от художниците, които работят в областта на експерименталните художествени практики още от..

публикувано на 10.07.20 в 07:15