Доброволци от три континента реставрират Раннохристиянската базилика край село Оногур

За първи път в България доброволци от три континента участват в реставрирането на археологически обект - Раннохристиянската базилика Палматис край село Оногур, община Тервел. Той е разкрит преди четири години, но опазването му е трудно. Причината е в липсата на достатъчно средства, отпускани от Министерството на културата, за да може обектът да бъде добре подготвян за зимните условия, извън археологическия сезон. Доброволците са десет - от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания и са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери и дори финансист и д-р по молекулярна биология.

Снимка

Интересното на обекта, по думите на работещите по него, е, че той съвместява различни епохи и крие твърде много история, за да се допусне да бъде унищожен във времето. А опасността за това е реална, споделя директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

Резултатът, към който се стремят, е олтарната част да бъде изцяло консолидирана, пукнатините да бъдат запълнени и подготвени за зимата. Технологията на консолидирането е изработена от двамата реставратори, които работят на обекта.

В проекта, освен Регионалният исторически музей в Добрич, участват и представители на сдружението „Хорище“, един от които е реставраторът д-р Красимира Франгова, която е преподавател в Датската кралска акадамеия. Според нея, обектът край село Оногур е добре съхранен до този момент, но трябват допълнителни грижи, за да не се застраши още повече състоянието му.

Въпреки финансовите проблеми, проектът по консолидирането на раннохристиянската базилика ще продължи още няколко дни, а самите разкопки ще бъдат подновени през септември.

Какво споделят част от доброволците можете да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Българската Коледа" помага на 3-годишния Георги от Тервел

"Българската Коледа" протяга ръка за помощ през изминаващата 2019 година на тригодишния Георги Войков, който е диагностициран с Детска церебрална парализа. С отпуснатите средства от благотворителната кампания неговото семейство успява да покрие разходите по изключително необходимата за детето рехабилитация и благодарение на общите усилия на семейството..

публикувано на 13.12.19 в 16:15

Тайландският масаж вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Традиционният тайландски масаж беше добавен към престижния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде БГНЕС. Nuad Thai сега е част от нематериалното културно наследство на човечеството, което представя традиции и практики, предавани на поколенията. Като част от списъка, тайландският масаж е признат за нещо, което..

публикувано на 13.12.19 в 11:49

Писмо до Дядо Коледа

Дядо Коледа вече е в очакване на детски писма, а във всеки клон на „Български пощи“ вече има специална кутия, в която малчуганите могат да пуснат посланията си до белобрадия старец. В няколкодневен срок той намира време да им отговори и да напише своите пожелания за щастливи празници и весела нова година. Да работиш като посредник между Дядо..

публикувано на 13.12.19 в 08:34

Петък 13-и: "Ден на бедите"

От незапомнени времена досега, фаталната дата петък 13-и продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх. В световен мащаб, изследователи все още търсят корените на суеверията за "черния петък". Съществуват няколко хипотези: На тайната вечеря присъстват общо 13 души — Исус..

публикувано на 13.12.19 в 06:29

Варненец на върха на световния покер

Милен Стефанов вдигна купата на последното издание на WPT (World Poker Tour) във Флорида. За първи път българин печели състезание от подобен ранг. 25-годишният варненец си тръгва с над половин милион долара, което е и най-голямата от четирите печалби в кариерата му на покер играч. В турнира стартираха близо 1000 играчи. Осем часа бяха необходими..

публикувано на 11.12.19 в 12:49

Добро в пакет

Варна се присъединява към кампанията „Коледа в пакет“ на Добродейците . Целта на огранизацията е да се съберат хранителни продукти за хора в неравностойно положение от София и Варна. Дарения се събират на адрес булевард "Княз Борис I” 133 , а следващата дата за нашия град е 14 декември. Между 10 и 13 часа в събота варненците Грийн..

публикувано на 11.12.19 в 08:00
Петър Стойчев на Антарктида.

Групата на учените заминава за ледения континент

Втората група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция, в която преобладават учените, заминава за ледения континент на 11 декември. Междувременно, по сателитния телефон командирът на базата ни „Св. Климент Охридски”, Драгомир Матеев съобщи, че първата група, която пристигна там на 24..

публикувано на 11.12.19 в 05:41