Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от три континента реставрират Раннохристиянската базилика край село Оногур

За първи път в България доброволци от три континента участват в реставрирането на археологически обект - Раннохристиянската базилика Палматис край село Оногур, община Тервел. Той е разкрит преди четири години, но опазването му е трудно. Причината е в липсата на достатъчно средства, отпускани от Министерството на културата, за да може обектът да бъде добре подготвян за зимните условия, извън археологическия сезон. Доброволците са десет - от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания и са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери и дори финансист и д-р по молекулярна биология.

Снимка

Интересното на обекта, по думите на работещите по него, е, че той съвместява различни епохи и крие твърде много история, за да се допусне да бъде унищожен във времето. А опасността за това е реална, споделя директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

Резултатът, към който се стремят, е олтарната част да бъде изцяло консолидирана, пукнатините да бъдат запълнени и подготвени за зимата. Технологията на консолидирането е изработена от двамата реставратори, които работят на обекта.

В проекта, освен Регионалният исторически музей в Добрич, участват и представители на сдружението „Хорище“, един от които е реставраторът д-р Красимира Франгова, която е преподавател в Датската кралска акадамеия. Според нея, обектът край село Оногур е добре съхранен до този момент, но трябват допълнителни грижи, за да не се застраши още повече състоянието му.

Въпреки финансовите проблеми, проектът по консолидирането на раннохристиянската базилика ще продължи още няколко дни, а самите разкопки ще бъдат подновени през септември.

Какво споделят част от доброволците можете да чуете в прикачения звуков файл.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58