Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исабел Алиенде на 77 г.: "Тайната на хубавия живот е да не се страхуваш"

Снимка

Исабел Алиенде: Днес живеем по-дълго и правим повече грешки


"Тайната на хубавия живот е да не се страхуваме. Да не се плашим от страдание, стрес, работа, отношения. Просто се сблъсквам с всичко, което идва, с усещане за приключение и любопитство. Понякога, разбира се, правя ужасни грешки и ми се случват неща, които не искам да преживея. Но това е по-добре, отколкото да се затворя в безопасен живот" - така гласи един многото уроци на Исабел Алиенде - емблема на съвременната литература. 

Исабел Алиенде е чилийска писателка, една от най-известните съвременни романистки. През 1990-те години всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Днес тя празнува своя 77-ми рожден ден.


"Успехът е нещо, което се случва един вид навън. Личният ми живот е същият, независимо от успеха, който имам или нямам", казва известната журналистка и писателка в интервю пред larevista.ro.

Вярно е, че съм свързана с читателите си и получавам много имейли, но работя много часове на ден, управлявам фондацията си, имам личен живот и имам много малко, но много близки приятели, имам си семейство и това е всичко. Изобщо не живея в света на знаменитостите. Чувствам се много благословена да имам добротата и любовта на моите читатели. Но в по-голямата си част виждам това само когато пътувам, разказва Алиенде. 

Твърди, че за нея писането е самотно занимание. Пише в малка стая в къщата си, след това книгата се публикува, затваря я и не я вижда отново, освен ако не се срещне с читатели. 

Една от най-популярните и успешни нейни книги е "Къщата на духовете", написана преди повече от 35 г. За нея тя разказва, че след публикуването й нито веднъж не я е отворила. "Така и не я прочетох отново. Нямам идея за какво се разказваше - забравила съм". казва писателката. 

"Всяка книга има различни нужди, различни реквизити. Не може да приложите една формула, която е успешна за определена книга, върху друг проект. Освен ако не пишете в определен жанр - например в криминалетата или романтиките. Но във всяка определена книга трябва да се намери точния тон, нейния си глас, защото всяка книга е различна. Това е процесът, който ми отнема поне няколко седмици, преди наистина да започна", признава Алиенде. 

Тя дори е научила няколко трика за спасяване на една книга. "Например, ако дадена сцена не работи и аз се боря с нея и съм я описвала по различни начини и все още имам усещането, че не се получава, това означава, че не трябва изобщо да е там. Най-доброто решение е просто да я махнете. И не запазвам това, което режа", твърди тя.

Разказва, че и в живота прилага тази техника за отстраняване на излишното, но й отнема много години. Исабел Алиенде се развежда два пъти. За първия си брак разказва, че е трябвало да напусне мъжа си 9 години преди действително да го е оставила. Вторият й брак също е приключил много преди реално да се разделят. 

"Когато разбереш, че с брака ти е свършено, го усещаш с костите си. Усещаш липсата на енергия. Всичко е плоско и можеш да видиш, че другият човек няма ентусиазъм и няма желание да поправя нищо", казва Алиенде. 

Най-неочакваното нещо, което й се е случвало е успехът, твърди самата тя. Когато написах първата си книга и тя стана успешна - това беше напълно неочаквано!

Алиенде дълги години се бори за интеграцията на жените, за мир, за спиране на домашното насилие, за репродуктивните права и за образованието на млади момичета, които се борят за независимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41