Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Симон Боканегра" с премиера на варненска сцена днес

Историята на първия (и четвърти) генуезки дож - Симон Боканегра, оплетена в любов, политически противоречия и продължила повече от четвърт век вражда, представят тази вечер на сцената на Летния театър във Варна. Премиерното изпълнение на едноименната опера на Джузепе Верди е с начало в 21 ч.

Действието на операта се развива в Генуа в средата на XIV век, когато на фона на тежки политически събития, Симон Боканегра е разкъсван от мъчителни спомени за дъщерята на най-големия си враг Якопо Фиеско, в която е бил влюбен. Заговор слага край на живота му, но в последните си мигове Боканегра се помирява с Фиеско и открива щастието в очите на отдавна изгубената си дъщеря Амелия. Понастоящем Симон Боканегра е изобразен на главната фасада на Палацо Сан Джорджо в Генуа.

На операта "Симон Боканегра" - определяна като една от интересните творби в световния оперен репертоар, са ѝ нужни 23 години, за да спечели признанието на публиката. Първата ѝ премиера претърпява пълен крах през 1857 г.,

Любопитно е, че Верди първоначално сам написва сценарий, а 20 години по-късно я преработва. Големият успех на премиерата в Миланската Скала е през март 1881 г.

Със „Симон Боканегра“ Верди създава една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство. Във Варна ще имаме възможност да чуем българският оперен певец Кирил Манолов, обиколил в ролята на Симон Боканегра европейските сцени и сочен за един от най-добрите баритонови гласове в днешно време.

Диригент тази вечер е Николета Конти, режисьор е Деян Прошев.Сценографията е на Алесандра Полимено.Художник на костюмите е Александър Ношпал. Диригенти на хора е Цветан Крумов.

Освен Кирил Манолов в ролята на Симон Боканегра, ще видим Дария Масиеро от Италия в ролята на Амелия Грималди и Иван Момиров като Габриеле Адорно, също имена от съвременната световна сцена, както и певци и хорът на варненската опера.

За последно "Симон Боканегра" е поставяна във Варна преди повече от 40 години.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс. Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те..

публикувано на 27.02.21 в 07:56

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във..

публикувано на 26.02.21 в 17:06

18 международен фестивал за късометражно кино "In The Palace"

Жури, съставено от филмови експерти от 12 държави, ще има задачата да избере най-добрите филми от 18-то издание на международния фестивал за късометражно кино "In The Palace". В официалната селекция са включени 120 заглавия от 41 държави. 18-тото издание на "In The Palace" ще бъде онлайн. Филмите тази година ще могат да бъдат гледани в специално..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Изложбата "Командирите на българското опълчение" гостува в Балчик по повод 3 март

По по­вод На­цио­нал­ния праз­ник за трети път в Балчик гостува На­цио­на­лен парк-му­зей „Шип­ка-Буз­луд­жа“. Този път с ек­спо­зи­ция­та„Ко­ман­ди­ри­те на бъл­гар­ско­то опъл­че­ние“. Из­лож­ба­та е от­во­ре­на за по­се­ще­ния в из­лож­бе­на­та за­ла на Ис­то­ри­чес­кия му­зей и мо­же да бъ­де раз­гле­да­на до началото на април. Ек­спо­зи­ция­та..

публикувано на 26.02.21 в 14:29