Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„С 30 км/ч в града” в „Таляна” по случай Деня на Варна

Снимка: plovdiv2019.eu

Кампания „С 30 км/ч в града” ще се проведе в квартал „Таляна” по случай Деня на Варна. В нея ще бъдат популяризирани модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на Варна, където се наблюдава по-висока концентрация на ПТП между пешеходци и превозни средства.

Демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри в рамките на кампания под надслова „С 30 км/ч в града” ще се проведат в „Таляна” – креативния квартал на Варна, в празничния за града 15 август. Организатори на събитието са Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Сдружение „Таляна”, в партньорство със Община Варна и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна – г-н Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.

Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

За провеждане на кампанията на 15 август ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Преслав” – от пл. „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 09.00 до 19.00 ч. За да има достъп до паркинга на пл. „Мусала”, автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. „Хан Аспарух” до ул. „Одесос”.

Програмата включва:

Държавна агенцията „Безопасност на движението по пътищата“ – интерактивна разяснителна кампания

ОД на МВР – Варна – Пътна Полиция – демонстрационна интерактивна игра за пътна безопасност

БЧК – демонстрации на първа помощ при различни ситуации на пътя

СБА – анкета, насочена към гражданите, с въпроси относно безопасността на движението; за правилно отговорилите на всички въпроси са предвидени награди

ORCAM – демонстрация на очила за незрящи с цел по-добрата им ориентация и безопасност в динамичната градска среда

MobilEye – представяне на изкуствен интелект системи за подобряване безопасността при движението на превозни средства

Спортни игри от програмата на фестивала FUNCITY+: демонстрации по кикбокс, slack line (ходене по въже), пилатес, джаги, уроци по тенис на маса и др.

Дейности за децата: изобразително изкуство, федербал, игри на открито. В специално обособен кът срещу Социалната чайна те ще имат възможност да рисуват на тема „Движа се безопасно в моя град”.

Улично изкуство с графити-художника от алтернативното пространство „ХАЛЕ 3” Георги Митев, който е направил проект за графит специално за кампанията „С 30 км/ч в града” и ще го осъществи пред очите на публиката пред сградата, известна като бившия Дом на ученика на ул. „Преслав”.

КАБ Варна – представяне на мерки за зона "30 км/ч"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени, за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1.05 лв. и 1.15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04