Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КЗП предупреждава: "При онлайн резервациите на почивка не действайте импулсивно, заради "атрактивни" оферти"

Снимка: http://ksudu-roman.com/

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той посъветва още в спокойна среда да прегледат още няколко оферти, да ги съпоставят като цена и условия и едва тогава да изберат най- доброто за тях. Ако нещо ги притеснява, да потърсят пряка връзка и в телефонен разговор например, да уточнят всичко необходимо. „Най- честото оплакване е свързано с разминаването между това, което е рекламирано в интернет - на сайтове на туристически агенции, на конкретни хотели, комплекси и т.н., и това. което потребителите получават в реалните условия. Има хубави картинки, доста изкушаващо описание на услугите, които се предоставят, но впоследствие се оказва, че това не съответства на действителността. Например, обещават Ви стая с изглед към морето, а после се оказва, че морето може да бъде видяно само под някакъв много специфичен ъгъл от огледалото в банята”, каза Маргаритов. Той отбеляза, че това е нелоялна търговска практика, която подлежи на санкция с глоба до 30 000 лв. при първоначално и до 50 000 при повторно нарушение.

Димитър Маргаритов отправи и няколко предупреждения към потребителите. Той препоръча хората да не се доверяват на онлайн магазини с непрофесионално изработен дизайн на интерфейса, със съмнително ниски цени или с недостатъчно информация за търговеца, за предлаганите продукти, за правата на потребителите и процедурите за решаване на евентуален спор. „Понякога ни се струва, че там, където има повече информация, ще изгубим време да я прочетем, но това невинаги е така. Трябва да обръщаме внимание на детайлите, защото те ни ориентират кой е надеждният търговец, съответно - при него рисковете са много по-малки”, допълни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо в България периодично има дефицит на лекарства

Защо в България толкова често имаме дефицит на лекарства, особено за онкологични и хронични заболявания? Този въпрос зададе Даниела Стойнова на проф. д-р Асена Стоименова , професор в катедра "Здравна политика и мениджмънт" към Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София . Проф. Стоименова 4 години беше директор на Изпълнителната..

публикувано на 21.01.20 в 16:37

Трети коронавирус мутира

Мистериозният вирус от Ухан, който разболя 224 души и доведе четирима до летален край, се развива по най-лошия сценарий. Новият коронавирус е мутирал така, че може да се предава не само от животно на човек, но и от човек на човек. Други два коронавируса през последните 20 години са успели да се прехвърлят от животни на хора и да променят..

публикувано на 21.01.20 в 16:25

Градският транспорт във Варна - с над 7 млн. лв. дългове

Над 7 млн. лв. са дълговете на градския транспорт във Варна. Това става ясно от официален документ, подписан от инж. Злати Златев - директор на дружеството, който отправя апел към Община Варна да бъдат взети спешни мерки по осигуряване на парични средства за погасяване задълженията на "Градски транспорт" ЕАД. Писмото е в отговор на..

публикувано на 21.01.20 в 15:56

АГ-отделението в Добрич с отлични показатели за 2019-а

С отлични показатели за миналата 2019 година е отделението по акушерство и гинекология в многопрофилната болница в Добрич. За периода няма нито един смъртен случай при раждане на майка, а показателите за травматизъм са под средните за страната. Статистиката сочи още, че процентът на тежките усложнения е минимален, намалели са и..

публикувано на 21.01.20 в 15:28

В сряда до 11 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ от 20 часа на 21-ви до 20 часа на 22-ри януари 2020 година През нощта времето ще е с незначителна облачност до ясно. Ще духа умерен, по северното крайбрежие до засилен запад-северозападен вятър. Минимални температури от минус 4 до 1 градус. През деня ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е..

обновено на 21.01.20 в 14:42

Балчик с проектоправилник за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

Проектоправилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Балчик, е представен на обществеността на сайта на местната администрация. До 22 февруари може да бъдат предлагани в секретариата на Общинския съвет за обсъждане становища, мнения, възражения, препоръки и други предложения на e- mail:..

публикувано на 21.01.20 в 14:36

Апелативни прокуратури ще наблюдават разследванията, свързани с отпадъци

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев апелативните прокуратури в страната ще наблюдават разследванията на престъпления, свързани с управлението на отпадъците. В момента такива дела са образувани на територията на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, уточняват от държавното обвинение. От там..

публикувано на 21.01.20 в 14:29