Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три изящни барокови концерта закриват музикалното „Варненско лято“

Финалната част от програмата на първия български фестивал – основания през 1926 г. Международен музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция ще бъде посветена на старинната музика. От 8 до 13 септември в Аулата на Икономическия университет познавачите ще имат привилегията да се срещнат с инструменталисти от най-висок клас в поредица от три изящни концерта.

Първи пред варненската публика ще излезе на 8 септември фестивалният оркестър Камерата Орфика заедно със съзвездие от изключителни барокови солисти от Испания, Италия, Австрия, всеки един от тях – международно признат виртуоз, водени от диригента Лоурънс Голан от САЩ. На 11 септември е гастролът на блестящото клавесинно дуо "А и А" - Анастасия Антонова и Ана Кискачи от Русия, а на 13 септември гостува изтънченият тромпетист Ромен Лельо от Франция.

Артистичният директор на „Варненско лято“ проф. Марио Хосен, който е създател на Камерата Орфика, представя с вълнение заключителните концерти на фестивала:

„Бароковият модул на ММФ „Варненско лято“ е безспорно една много важна част от неговия облик. Тази година REMA - Европейската федерация за старинна и барокова музика, отправи и покана за членство към фестивала, който ще стане първият представител на България и региона в нея. Три много интересни концерта ще зарадват ценителите на старинната музика в морската ни столица.

Първият концерт ще е посветен на емблематичния цикъл Барнденбургски концерти на Й. С. Бах. Ще имаме възможност да се насладим на изкуството на изключителни солисти, водещи световни имена на бароковата сцена, сред които са испанските виртуози Лина Тур Бонет (цигулка), Тони Милан (чембало), лауреатът на първа награда на конкурса ARD Мюнхен - тромпетистът Мануел Бланко, италианският флейтист Марио Карбота, както и австрийският челист, основател на Виенския струнен секстет, Рудолф Леополд. Във фестивалния оркестър Камерата Орфика са поканени музиканти със стилов опит в барока от България, Австрия и Словакия. Диригент на този концерт ще е маестро Лоурънс Голан, цигулар свирил като солист с Чикагския симфоничен оркестър, композитор и понастоящем главен диригент на три оркестъра и професор по дирижиране в САЩ.

Снимка

Вторият концерт ще ни донесе наслада от многопластовата хармония и емоционалния сблъсък на две изключително харизматични млади руски чембалистки. Програмата е изпълнена с контрасти и диалогични музикални срещи във времето, всичко това е разказано с езика на барока. В последните две години концертната кариера на дуото  "А и А" се развива много динамично, те са канени за гастроли в едни от големите центрове на бароковото изкуство. Анастасия Антонова е лауреат на последното издание на престижния Бахов конкурс в Лайпциг. Ана Кискачи от тази година ще е и преподавател в Университета по музика в Грац.

Снимка

Третият концерт ще е изцяло под доминиращия звук на магичния тромпетист Ромен Лельо - безспорно водещият тромпетист на Франция, който ще представи програма от барок до съвремие, съпровождан от своя състав – ансамбъл Convergences“.

Снимка

Началният час на всички концерти е 19:00.

Място: Аула на ИУ - Варна 


 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха във Варна

Изложба, посветена на 110 - годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов „Дипломация през сърцата на два народа” беше открита в сградата на Държавния архив във Варна в присъствието на Анхел Санта Мария-съветник по въпросите на образованието в посолството на Кралство Испания, на Христо Досев-почетен..

публикувано на 16.06.21 в 15:09

Международният театрален фестивал "Варненско лято" се завръща на живо през юли

Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в България между 30 юни и 12 юли. Програмата на неговото 29-о издание вече е известна и билетите са в продажба.   Фестивалът се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл „100“, празнуващ 100-годишнината на Варненския драматичен театър на негова сцена. Той обединява..

публикувано на 15.06.21 в 15:45

Концертът на ансамбъл "Пирин" в Добрич се отлага

Концерт-спектакълът на ансамбъл "Пирин" в Добрич, част от националното турне, се отлага. Причината е лошото време. Грандиозният спектакъл, озаглавен "Старо имане", трябваше да бъде представен на сцената на Летния театър тази вечер, но заради лошото време и проливния дъжд той ще бъде отложен за 28 септември.  Билетите, закупени за днешното..

публикувано на 15.06.21 в 14:47

Рок–откритията на „Откритие“

„Откритие“ и рок музиката са свързани от самото начало на този най-стар оцелял български международен музикален поп§рок фестивал. За това ще припомни и предстоящият концерт, посветен на неговата 30-годишнина. През годините във фестивала са гостували много български и чужди рок музиканти, а някои от тях стартират успешната си кариера от сцената във..

публикувано на 15.06.21 в 12:44

Варна вече има портрет в 100 живописни платна

Галерия „Арт Маркони” представя изложба-живопис ПОРТРЕТ НА ВАРНА В СТО ЖИВОПИСНИ ПЛАТНА с участието на: Ангел Атанасов/Ачо /, Александра Попова, Анна Борисова- Емилова, Антон Антонов, Анатолий Панагонов, Валентина Чернева/Чери/, Васил Петров, Венцислав Марков, арх. Владимир Рачев, Георги Кенаров, Деница Милен Маринова, Димитър..

обновено на 15.06.21 в 11:09

20 години отбелязва с изложба пленерът „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“

Изложба с произведения от всички те 20  издания на пленера   „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“ се открива този петък - 18 юни, в Художествената галерия на Белия град, с вернисаж от 17 ,00  до 19 ,00  часа . Тя ще бъде изложена в продължение на месец. Организаторите на пленера и екипът на галерията ще имат нелеката..

публикувано на 15.06.21 в 10:51

ГХГ- Варна представя изложба, блестяща с великолепието на багрите си

На 15 юни 2021 г. варненската публика ще се срещне с популярния руски художник Владимир Пронин, който създава свой самобитен стил, инспириран от традициите на византийската мозайка и православната икона. Ярката орнаменталност на работите на Пронин дава основание на специалистите да определят стила му като орнаментален неосимволизъм. В..

публикувано на 15.06.21 в 06:15