Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пътят на хляба до нашата трапеза

30 деца от първи до четвърти клас днес се научиха да замесват хляб в пекарна „Радост“. Практическото занятие на тема „Пътят на хляба до нашата трапеза“ е част от лятната програма на Центъра за подкрепа за личностно развитие - Център за кариерно ориентиране във Варна. Пекарната се намира на едноименната уличка във варненския квартал "Трошево". Там по осем часа на ден 12 деца и младежи в неравностойно положение замесват хляб и тестени изделия и ги продават, за да закупуват необходимите продукти за дейността на социалната институция. За да им помогнат в нелеката задача днес в пекарната дойдоха малчуганите  - деца от различни училища, които в края на лятната ваканция научиха доста любопитни факти за най-важния елемент от нашата трапеза - Негово величество хлябът. Те се включиха и в практическото занятие на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза". Малчуганите научиха повече за професията на хлебаря, за това какви качества трябва да притежава той и по достъпен и увлекателен начин получиха полезна информация за различните видове хляб, за най-стария хляб и хрененето по света.

Репортаж от събитието - в звуковия файл:

Снимки: Румен Сарандев

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Варна изпращат картички в Космоса

От 15-ти септември до сега, в Основно училище “Христо Ботев”- град Варна се проведе инициатива за рисуване на картички, които ще бъдат изпратени в Космос , съобщават от школото. Космическата поща е инициатива, която в България се координира от детския научен център „Музейко“. Космическата поща дава уникална възможност за учениците от цялата страна да..

публикувано на 20.10.20 в 10:35

Мед за по-добър имунитет в сезона на грипа

Тройно по-ниски са добивите на мед тази година, стана ясно от пчелари, които представят своите продукти по време на Националното изложение на пчелните продукти, което   се провежда до 25-и октомври включително пред входа на Морската градина във Варна. Събитието се реализира с подкрепата на  на Община Варна и Фермерски пазари, каза за..

публикувано на 20.10.20 в 09:33

В Звездица отбелязаха храмовия си празник

С празнична литургия и с курбан в село Звездица жители и гости почетоха паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските..

публикувано на 19.10.20 в 14:11

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните..

обновено на 19.10.20 в 09:59

Семейство на пакистанец и българка в съдебна борба да живеят заедно в България

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 19.10.20 в 09:26

Художниците празнуват своя професионален празник

На 18 октомври художниците, иконописците и реставраторите честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този..

публикувано на 18.10.20 в 08:39

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите . За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат..

публикувано на 17.10.20 в 19:42