Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Делото за несъстоятелността на мина Оброчище ще продължи през октомври

Снимка: www.bnt.bg

Делото за обявяването в несъстоятелност на мангановата мина Оброчище ще продължи в края на октомври. Това реши на поредното си заседание Окръжният съд в Добрич. Производството по делото е образувано по молби, внесени в началото на тази година от Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда” – София и “Енерго Про Продажби”АД – Варна.

Окръжният съд в Добрич за последен път задължи концесионера на мината край с. Църква „Евроманган“ АД да представи нужната документация по делото за откриване на производство по несъстоятелност. Искането е внесено заради неизплатени заплати на работниците, както и заради задължения за доставка на електроенергия. Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд прецени, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване. Мангановата мина „Оброчище“ е една от четирите в света и най-голямата в Европа. Финансовото й състояние от години е нестабилно, а Министерството на енергетиката вече два пъти временно прекратява правомощията на концесионера „Евроманган“.

Следващото дело е насрочено за 29 октомври.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 август е един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица

Днес православната църква празнува Успението на Св. Богородица, наричан още Голяма Богородица. Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат над 198 хил. българи . Празникът е прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот...

публикувано на 15.08.20 в 12:21

Здравният министър: В момента критичната точка с Ковид-19 е в Добрич

Критична точка с коронавирусната инфекция в момента е Добрич, където има проблем с разделянето на потоците в областната болница и липса на инфекционисти, каза министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. "Очакваме да бъде сключен граждански договор с инфекционист, който е работил в болницата и по този начин болницата да върне договора си със..

публикувано на 15.08.20 в 11:55
Тест за Covid-19

Отрицателен PCR за влизащи в Сърбия от България

От днес всички граждани, влизащи в Сърбия от териториите на България, Хърватия, Северна Македония и Румъния, трябва да имат отрицателен PCR тест , направен не по-късно от 48 часа. Решението е на Кризисния щаб за борба с разпространението на корованируса в Сърбия. Решението не се отнася за сръбските граждани, влизащи от тези страни...

публикувано на 15.08.20 в 10:40

Литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица тръгва от Катедралата във Варна

Празничната програма за Деня на Варна - 15 август започна с тържествена архиерейска света литургия в Катедралата. Тържественото вдигане на знамето на Варна е на площада пред храма в 10:30, а след това тръгва Литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. В 20 часа тази вечер ще се проведе церемонията по връчване на почетни звания,..

публикувано на 15.08.20 в 10:22

Томислав Дончев: Има нужда от рестарт

При предложените условия, оставка е възможна в началото на ноември. Надявам се изборите да бъдат по-рано от март, заяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев и обясни процедурата при оставка, служебно правителство и свикване на Велико Народно събрание. Вицепремиерът заяви, че ни чака време на..

публикувано на 15.08.20 в 09:30

Остров "Света Анастасия" отбелязва своя празник

Бургаският остров "Света Анастасия" отбелязва своя празник за седма поредна година. Събитията този път продължават четири дни като кулминацията е днес. Туристическият комплекс ще посрещне над 400 туристи. Богата и разнообразна е празничната програма на острова. Гостите ще могат да разгледат базар на изкуствата и да се включат в..

публикувано на 15.08.20 в 09:21
Ministri Hristo Ivanov

Христо Иванов: На България не ѝ трябва нова Конституция, а конкретни неща да се променят в настоящата

Протестът иска оставка и отговорност на главния прокурор. Борисов продължава да охранява бясното куче на Пеевски - Гешев. Цялата игра е печелене на време и подмяна. Това заяви пред бТВ лидерът на Демократична България Христо Иванов. Продължава да няма директна процедура за освобождаване на главния..

публикувано на 15.08.20 в 09:05