Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследват учители за бърнаут синдром

Национално проучване за синдрома на професионалното прегаряне започна сред учителите в страната. Изследването е по съвместен проект на Министерството на образованието и науката, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на тема "Диагностика на бърнаут синдром при педагогическите специалисти за справяне с хроничния стрес".  

Професионалният стрес при учителите е свързан основно с работното натоварване, смята главният учител в основно училище "Софроний Врачански" Видин Татяна Йорданова:

"Да, професията е стресова. Защото нещата в последните години много се промениха - промени се изцяло нормативната уредба, помени се отношението на родители към учебния процес, промениха са самите деца, нормално е, това са други поколения. Така че неминуемо това рефлектира върху учителя, може би в определен момент се стига и до този синдром. Може би е похвално, че от министерството искат да видят нивото на стрес сред учителите и да предприемат съответни мерки учителите да минават на рехабилитация и на възстановяване..."

Директорът на учебното заведение Нина Иванова също смята, че изследването би могло да бъде полезно за провеждането на профилактика сред педагогическите специалисти:

"Да, необходимо е учителското съсловие да бъде здраво. Пожелателно е то да бъде и младо, защото децата задължително искат учителите им да бъдат млади. Всичко това може да стане, когато има профилактика. Ако ние като гилдия погледнем на тази мисъл на министъра и на неговия екип, че един такъв преглед и една такава контстация е профилактика за това някои да спасят статуса си, за да бъдат полезни за себе си и за образованието, да. Но ако наказателно приемемаме варианта, че ще бъде прегледан някой, за да бъде засегнат по някакъв начин, да не се влагам по-сериозни думи, че той вече не е състоятелен да изпълнява тези работи, не. Професиите на учителя и лекаря са вечни, всеки един минава през тях..."


Между 1000 и 5000 учители от цялата страна ще бъдат обхванати от изследването на синдрома на професионалното прегаряне. Вече има учители, пожелали да участват, обясни председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров:

"Синдикат "Образование" от няколко години се опитва да започне да партнира в изграждането на политика за съхраняване и компенсиране на труда на българския учител и днес ние сме много радостни, че се прави сериозна стъпка в тази посока с едно изследване, което е диагностика на бърнаут синдрома при педагогическите специалисти за справяне с хрничиня стрес. Всеки учител, пожелал участие, ще получи индивидуална покана и ще попълни 2 вида тестове, с които ще бъде изследвано неговото изхабяване, прегаряне или т. нар. бърнаут синдром. На базата на изследванията, които ще оповестим в национален мащаб, заедно с министър на образованието, който е основен поръчител на това изследване, на национална конференция ще оповестим резултатите и най-важното те ще бъдат повод за създаване на съответните компенсаторни механизми, които могат да бъдат насочени към по-специална и по-активна рехабилитация на учителите и намаляване натоварването обратнопропорционално на възрастта на учителите..."

Механизмите за справяне с проблема бърнаут сред учителите вече са установени и се прилагат в различни държави по света. Целта на изследването ще бъде да установи българския формат на тези механизми, обясни синдикалният лидер:

"Това е намаляване на натоварването на учителя след 50+ години, допълнителното натоварване към лекторски и други задачи също да бъде намалено или да влияе за едно по-ранно пенсиониране. Друг компенсаторен механизъм е използването на година за подготовка, квалификация, релакс. Ще няколко мога да изредь н овсъщност ние трябва да открием българсикя формат на тези компенсаторни мехазми..."

Учитлете могат да се включат в изследването до края на септември, а каква е истинската картина по отношение на емоционалното прегаряне при учителите се очаква да стане ясно в края на годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29