Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти, който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на мед у нас с тях разговаря Олга Карова:

Какви са проблемите пред сектора и тези, с които се сблъсквате тази година?

Александър Маринов: Проблемите, които срещаме тази година, са ниските добиви на мед, неблагоприятните климатични условия през сезона и ниската изкупна цена на меда, както и трудностите да реализираме продукцията си и инфлацията в страната ни.

Миналата седмица във Варна беше обявена готовност за подготовка за национален протест на пчеларите. Вие подкрепяте ли го?

Александър Маринов: Подкрепяме го напълно, трябва адекватно финансиране от държавата, подпомагане на кошер, и то ежегодно. Европейският съюз трябва да наложи ограничения на вноса на китайски и украински мед в ЕС, понеже основният проблем идва от там.

Гюнтер Исмаилов: Ощетени сме и от вноса от аржентински и различни видове мед в Европейския съюз. Нашите цени са много ниски тук, и това е единствено в България. Доколкото имам информация, в чужбина цените не са спаднали, лек спад има в Румъния, но там имат някакво субсидиране. Ние тук трябва да оцеляваме с 4,50 лв. за килограм изкупна цена на биологичен мед.  Когато платим данъци и такси, тази цена пада под 4 лв. С тези пари трябва да се прехранваме и да развиваме пчеларството в България. Това няма как да стане, не можем да оцелеем на тези изкупни цени. 

Какви са новостите при изваждането на меда, това, което модернизира продукцията Ви?

Гюнтер Исмаилов: Трябва да използваме нов инвентар и нови машини и всичко това трябва да се закупи от продукцията, която сме добили, като я продадем. Но ние не можем да се конкурираме с чуждите държави, защото не можем да си позволим да си купуваме нови технологии и да работим по техния стандарт, тъй като цената ни е много ниска. Как можем с 4 лв. мед/кг. или 4,50 да сме конкурентоспособни в ЕС? И да имаме нови технологии в България? Според мен има спад откъм технологии и откъм новости. Няма как да просперира този бранш, при положение че цената на меда пада с почти 50 % спрямо миналата година.

Цялото интервю с Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци" , казва режисьорът Теди Москов . Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година . "При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е..

публикувано на 07.10.20 в 06:58