Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бандити обраха замък във Франция

Собствениците на френски дворец от XVII век, по чийто модел е изграден Версай, били вързани, а бандити, нахлули в луксозния им дом го изтарашили и избягали с плячка на стойност два милиона евро, съобщава БГНЕС.

Замъкът Во-льо-Виконт, разположен сред разкошни градини на около 50 километра югоизточно от Париж, е собственост на същото семейство от 1875 г.

Полицейски източник заяви, че шестима маскирани, но невъоръжени бандити са намерили вратовръзки, принадлежащи на 90-годишния Патрис дьо Вог, за да завържат него и съпругата му Кристина на 78 години в техните помещения на територията на двореца.

Крадците се насочили към сейфа и откраднали изумруди и други предмети, но не се опитали да се измъкнат с произведенията на изкуството в замъка.

Двойката не е пострадала по време на грабежа, който е станал малко преди зазоряване, съобщиха от прокуратурата в близкия град Мелун.

"Собствениците се справят отлично и замъкът остава отворен за посещения както обикновено", казаха от ръководството на двореца пред АФП.

Патрис дьо Вог отвори имението за обществеността през 1968 г. и сега се управлява от тримата синове на двойката.

Замъкът е построен от министъра на финансите на Луи XIV Никола Фуке, който според легендата изпаднал в немилост през 1661 г., малко след приключването на строителните работи, когато той организирал едно прецизно подготвено и проведено парти, с което предизвикал завистта на Краля Слънце.

Фуке прекара остатъка от живота си в затвора. След това монархът завзе двореца и премести най-ценните произведения на изкуството и други предмети във Версай.

Това е най-големият частен наследствен обект във Франция, разпростира се на 1200 декара и има около 250 000 посетители всяка година.

Замъкът често е използван като Версай за филмови и телевизионни продукции, от хита на Роджър Мур в ролята на Джеймс Бонд в "Муунрейкър“ до "Мария Антоанета" на София Копола.

Той се превърна в място за сватбени тържества на знаменитости, като пищния купон през 2007 г. за френската баскетболна звезда Тони Паркър и звездата от „Отчаяни съпруги“ Ева Лонгория.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Правете секцио само по медицинска причина, съветва д-р Кателия Александров

Масово у нас се извършват Цезарови сечения, и то абсолютно ненужно.  Нехайно е отношението на Министерството на здравеопазването към това явление, заяви д-р Кателия Александров- Аг-специалист по репродуктивна медицина. От 1997 година до днес благодарение на д-р Кателия Александров са родени много деца. Той е водещ специалист по репродуктивна медицина в..

публикувано на 30.10.20 в 09:04

Само 34% от тинейджърите с лаптоп, Facebook е предпочитана медиа

Три четвърти от децата и младежите у нас влизат в социалните мрежи всеки ден. Близо 70 на сто от тях използват Facebook, а близо 90% разполагат с мобилно устройство за достъп до интернет. В същото време обаче, едва 34% от тях разполагат със собствен лаптоп или настолен компютър. Това са само част от резултатите на първото национално..

публикувано на 30.10.20 в 08:34
Снимка: архив

50 първокласници от ОУ "Христо Ботев" в "Аспарухово" положиха Ботева клетва

50 първокласници от основно училище "Христо Ботев" в квартал "Аспарухово" във Варна положиха Ботева клетва , идеята е всеки нов випуск да повтаря ритуала и по този начин да се възпитава чувството за общност и патриотизъм-обясни Виктория Шереметова-директор на учебното заведение . Даниела Стойнова разговаря с част от първокласниците за личността на..

публикувано на 29.10.20 в 17:39

Бюрата по труда набират желаещи за програмата за детегледачки

Бюрата по труда продължават да набират и заявления от родители за осигуряване на детегледачи по проект „Родители в заетост” Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот...

публикувано на 29.10.20 в 13:46

Освещават стенописа на Апостола в НУ "Васил Левски"

Стенописът на Апостола, с който грейна на фасадата на варненското Начално училище "Васил Левски" в кв. "Аспарухово", ще бъде официално осветен днес. Освещаването е само част от благодарствения празник по случай изрисувания стенопис на нашия патрон и в чест на Деня на народните будителите – 1 ноември, съобщават от училището. Празникът ще започне в 13..

публикувано на 29.10.20 в 11:03

Кукленият театър във Варна отменя представления за събота и неделя заради авария

Поради авария в електроснабдяването на сградата на Кукления театър и последвалите усложнения с отоплителната и осветителна техника, театърът отменя представленията за тази събота и неделя - 31 октомври и 1 ноември, съобщават от театъра. За същия период няма да работят Музеят на куклите и билетната каса, като се преустановява и продажбата на билети..

публикувано на 28.10.20 в 17:35

Във Варна връчиха юбилейни медали на ветерани от Втората световна война /ФОТОРЕПОРТАЖ/

Юбилейни медали по повод 75-годишнината от края на Втората световна война получиха ветерани от Бургас и областта на официална церемония днес. Медалите от българското и руското правителство бяха връчени от името на Генералния консул на Русия във Варна. Беше предвидено медали да получат 34-ма ветерани. В Ковид обстановката на церемонията присъстваха..

публикувано на 28.10.20 в 16:19