Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бандити обраха замък във Франция

Собствениците на френски дворец от XVII век, по чийто модел е изграден Версай, били вързани, а бандити, нахлули в луксозния им дом го изтарашили и избягали с плячка на стойност два милиона евро, съобщава БГНЕС.

Замъкът Во-льо-Виконт, разположен сред разкошни градини на около 50 километра югоизточно от Париж, е собственост на същото семейство от 1875 г.

Полицейски източник заяви, че шестима маскирани, но невъоръжени бандити са намерили вратовръзки, принадлежащи на 90-годишния Патрис дьо Вог, за да завържат него и съпругата му Кристина на 78 години в техните помещения на територията на двореца.

Крадците се насочили към сейфа и откраднали изумруди и други предмети, но не се опитали да се измъкнат с произведенията на изкуството в замъка.

Двойката не е пострадала по време на грабежа, който е станал малко преди зазоряване, съобщиха от прокуратурата в близкия град Мелун.

"Собствениците се справят отлично и замъкът остава отворен за посещения както обикновено", казаха от ръководството на двореца пред АФП.

Патрис дьо Вог отвори имението за обществеността през 1968 г. и сега се управлява от тримата синове на двойката.

Замъкът е построен от министъра на финансите на Луи XIV Никола Фуке, който според легендата изпаднал в немилост през 1661 г., малко след приключването на строителните работи, когато той организирал едно прецизно подготвено и проведено парти, с което предизвикал завистта на Краля Слънце.

Фуке прекара остатъка от живота си в затвора. След това монархът завзе двореца и премести най-ценните произведения на изкуството и други предмети във Версай.

Това е най-големият частен наследствен обект във Франция, разпростира се на 1200 декара и има около 250 000 посетители всяка година.

Замъкът често е използван като Версай за филмови и телевизионни продукции, от хита на Роджър Мур в ролята на Джеймс Бонд в "Муунрейкър“ до "Мария Антоанета" на София Копола.

Той се превърна в място за сватбени тържества на знаменитости, като пищния купон през 2007 г. за френската баскетболна звезда Тони Паркър и звездата от „Отчаяни съпруги“ Ева Лонгория.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бяла приказка край Варна /СНИМКИ/

Бяла пелена покри полета и пътища край Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Кадрита са от пътя за село Долище. Снегът вече не е мираж и за морската столица. Някои от кварталите, разположени на по-голяма надмо рска височина, също осъмнаха със снежна покривка.

публикувано на 01.12.20 в 16:18

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил , сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да..

публикувано на 01.12.20 в 14:55

ХИВ дейностите са прекратени от половин година

24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. "А ко законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще  останат единствената форма за разпределяне на..

публикувано на 01.12.20 в 10:41

"Делфините" започват традиционната си Коледна кампания

От 1 декември започва коледната благотворителна кампания на доброволческата организация PTPI „Делфините“. В нея младежи изработват и продават в различни търговски центрове и магазини във Варна коледни картички. Заради пандемията тази година кампанията ще премине основно онлайн. „Делфините“ този път ще помагат за обзавеждането на кабинети в..

публикувано на 01.12.20 в 08:46

"Галъп": Новите мерки по-скоро се приемат добре

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината..

публикувано на 30.11.20 в 15:23

С тържествена литургия бе отбелязан Андреевден във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света архиерейска литургия в катедрални храм "Свето Успение Богородично" в морската столица по повод деня на Св. апостол Андрей Първозвани. Той припомни ,че св.апостол Андрей обиколил всички градове край Черно море, включително и Одесос, днешна Варна. След службата Даниела Стойнова..

публикувано на 30.11.20 в 14:38

Страхът от изкуствения интелект е ирационален

Екзоскелети превръщат работниците в автомобилните заводи в човеко-роботи; Роботи ще заменят сезонните работници в брането на зеленчуци в Англия и Франция;  Роботи опрашват растения и заменят пчелите;  Руски робот преподава физика, химия, биология и роботика на деца в Норвегия;  Учени създадоха система от изкуствен интелект, която може да..

публикувано на 01.12.20 в 09:00