Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световен ден на мира

Всяка година на днешната дата светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тазгодишната тема "Действие за климата – за мир". Тя е избрана заради неотложността на мерките, които държавите трябва да предприемат срещу климатичните промени и заради важността на обсъждането на този проблем по време на планираната за 23 септември конференция на върха „Действие за климата“.

Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа, в които цялото човечество се стреми към поставяне на край на ненужното страдание на хора и животни, пострадали, както от въоръжени конфликти, така и от природни катастрофи.

Изменението на климата в момента засяга всяка страна от 7-те континента, а борбата с климатичните проблеми е именно една от Целите за устойчиво развитие – Цел № 13, която ООН смята, че е една от приоритетните за света в момента. Промените в климата носят загуби на националните икономики, отразяват се на живота на хората и ще ни струват все повече в бъдеще.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК с допълнителни действия за засилване на мерките заради коронавируса

Европейската комисия представя нов набор от действия за ограничаване разпространението на коронавируса, спасяването на човешки живот и засилване на устойчивостта на вътрешния пазар. Те имат за цел по-добро разбиране на разпространението на вируса и ефективността на реакцията, увеличаване броя на извършваните тестове, по-активно проследяване на..

публикувано на 28.10.20 в 17:22

Правят нов паркинг на ул."Моряшка" в "Аспарухово"

Напредват дейностите по изграждането на паркинга на ул. „Моряшка“ в Аспарухово.  Продължава и работата по облагородяването на междублоковите пространства с изграждането на нови паркоместа и градинки в обхвата на целия град.  Това съобщи във фейсбук профила си кметът на Варна кметът Иван Портних.

публикувано на 28.10.20 в 16:41

Тир скъса мантинела в Ришкия проход и падна в Луда Камчия

Тир с турска регистрация падна в река Луда Камчия след катастрофа. Инцидентът е станал около 12,45 ч. в района на Ришкия проход, предаде БНТ. По данни на полицията тежкотоварният автомобил скъсва предпазната мантинела и пада във водата. Причините за инцидента се изясняват. В превозното средство е бил 34-годишен турски гражданин, който превозвал хартия..

публикувано на 28.10.20 в 16:30

Премиерът: Ако ГЕРБ спечели изборите, ще се продължи с добавките за пенсионери

Премиерът Бойко Борисов отправи критики към президента Румен Радев заради това, че не спазва карантина .  Темата Борисов коментира по време на правителственото заседание и в диалог с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БНР. "Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички..

публикувано на 28.10.20 в 16:07
Балчик от морето

Около една трета е изпълнението на туристическия данък в Балчик

30 про­цен­та от ми­на­ло­го­диш­ни­те но­щув­ки са реа­ли­зи­ра­ни през та­зи в об­щи­на Бал­чик.  То­ва по­каз­ват обоб­ще­ни­те справ­ки в Об­щин­ска да­нъч­на служ­ба от на­ча­ло­то на го­ди­на­та до края на сеп­тем­ври. Внесеният туристически данък за този период е 600 хиляди лева при планирани за годината 2 милиона лева. Ре­гис­три­ра­ни­те..

публикувано на 28.10.20 в 15:46

Преместиха дърво с корен със специализирана машина

Дърво, от подблоковото пространство на бл.221 във варненския кв.Кайсиева градина, днес беше преместено с  хидравлична лопата за преместване на дървета. Целта беше да бъде демонстрирана специализираната техника.  Освен операторът на машината в акцията участва и бригада от няколко души, което допринесе дървото да бъде отделено от мястото му с..

публикувано на 28.10.20 в 15:33

Допълнителни проучвания бавят ремонтните дейности на ул. „Боян Бъчваров“ в Кабакум

Допълнителни проучвания бавят завършването на ремонтните дейности на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност Кабакум, където се изгражда канализационна мрежа. Този проект  тръгна по инициатива на община Варна, за да се разреши този битов проблем за живеещите в района . При реализацията му обаче възниканаха и технически проблеми, които трябваше..

обновено на 28.10.20 в 14:29