Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Новият ден" на 9 октомври с Мариела Димитрова

Снимка: Pexels

Радио Варна празнува – т.г. отбелязваме с много и различни събития предстоящия юбилей на 9 декември – 85 г. от създаването на радиостанцията. В 8.10 часа ще ви разкажем за новата ни игра, в която голямата награда е пътуване за двама до Катар. Чуйте повече от Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна и Мирослава Митинкова, управител на Ясмин холидейз, ексклузивен туроператор, предлагащ Катар като дестинация в България. Играта ще има продължение 8 въпроса за 8 седмици – за местната, кухня, традиции, култура в Катар. Играта ни е в страницата на медията във фейсбук.

Изследването „Европейско здравно интервю 2019“ ще се проведе от октомври до декември в Европа, вкл. в България. У нас то ще е трето по ред, провежда на всеки пет години по единен въпросник във всички държави-членки. В област Варна в анкетьори ще посетят 376 домакинства. Какви са въпросите и как да разпознаем легитимните анкетьори ще ни каже Деян Славов, директор на Териториално статистическо бюро „Североизток“ 8.40 часа.

Международната конференция „Граждански пространства“ продължава и днес във Варна. Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия обменят опит в участието на граждански организации в оперативните програми в своите страни. Още по темата от Петко Ковачев от Института за зелена политика в 9.40 часа.

За библиотерапията или лечението чрез четене разказваме в 10.20 часа.Това е метод, чрез който се помага на хората да разрешат свои проблеми, да променят гледната си точка и да намерят верния път за себе си. Прилага се за лечението на фобии, зависимости, депресия, стрес, тревожност, при трудни ситуации в семейството. Кои са книгите, които ни връщат радостта от живота чуйте от Кристиана Димчева, главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков” във Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ
кап. Георги Георгиев

НА СВЕТЛО на 4 юни с Валерия Василева

Варна почете големия български ветроходец кап. Георги Георгиев в деня на неговата 90-годишнина - репортаж от поклонението пред дома на мореплавателя. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса в двора на АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“, който ще носи името на Св. Стилиян Пафлагонийски - закрилник на малките деца. Над 100..

публикувано на 04.06.20 в 12:23

"Новият ден" на 4 май с Емилия Николова

Разкрасителният сектор също не бе подминат от КОВИД-кризата. От бранша не искат помощи от държавата, а регулация. Защо фризьорите смятат, че маската пречи да си вършат работата? И още въпроси към Ивелина Любомирова, собственик на Салон за красота във Варна. Собствениците на фитнес зали са готови да протестират, ако не получат безвъзмездна помощ..

публикувано на 04.06.20 в 05:05

НА СВЕТЛО на 3 юни с Валерия Василева

Репортерска проверка за разчистването на свлечените земни маси над Офицерския плаж във Варна и становище на областния управител Стоян Пасев. Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ повече от 18 месеца не са получавали заплати – как ще ги защити Фондът за гарантиране на вземанията. Пътуваме от Варна до гробищен парк..

публикувано на 03.06.20 в 11:35

“Новият ден” на 3 юни с Мариела Димитрова

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност. Изводът е на лекарите е от проведената он-лайн среща на общопрактикуващи лекари и кардиолози. Предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на Дружеството на кардиолозите в България, за да се позиционира сърдечната недостатъчност като ключов здравен приоритет. И още от..

публикувано на 03.06.20 в 06:05
Катинари

НОВИЯТ ДЕН на 2 юни, вторник

Електронният прием на първокласниците във Варна започва днес /2-ри   юни/ и ще продължи до 8 юни.  Класирането ще бъде обявено до 17 ч. на 11-ти юни, а записването ще се извършва в периода от 12-ти до 16-ти юни в училището, в което е прието детето. По темата ще разговаряме след 8ч.; Преди Великден Ви разказахме за майстора хлебар Красимир Исмаил..

публикувано на 02.06.20 в 06:40

"На светло" на 1 юни с Емилия Николова

След края на матурата по БЕЛ, героите са уморени. Репортаж с адрес варненска гимназия. Как премина държавният зрелостен изпит в община Дългопол? Кой автор изпоти зрелостниците? Кои произведения "пострадаха" от КОВИД-кризата?  Разговор с преподавателя по български език и литература в Математическата гимназия във Варна Кристиана Стоянова...

публикувано на 01.06.20 в 10:58

"Новият ден" на 1 юни

Наръчник с конкретни мерки е изготвен в помощ на персонала при работа в настоящата епидемична ситуация. Първите туристи вече пристигнаха, а през следващите две седмици предстои да бъдат отворени още 7 хотела. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, а в хотелите ще се проверява температурата на всеки от..

публикувано на 01.06.20 в 06:00