Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световната банка понижи прогнозата за глобален икономически растеж

Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през 2019 г. до 2,5% от 2,6% на фона на забавяне на световната търговия и инвестиции, съобщиха от института за развитие.

Икономистите отбелязват, че през 2019 г. отслабването на световния икономически растеж продължава на фона на несигурните икономически политики и спада на глобалните инвестиционни и търговски потоци. "Очаква се растежът да се забави до 2,5% през тази година на фона на по-слабите от очакваните резултати в търговията и инвестициите", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

През юни 2019 г. Световната банка прогнозира, че глобалният икономически растеж ще се забави до 2,6% тази година. „Въпреки това появата на редица рискове като възобновяването на напрежението в търговията между най-големите икономики - засенчва прогнозата в сравнение с юни", обясни СБ. През 2020 г. растежът ще бъде 2,5% (което е с 0,2 процентни пункта по-ниско от прогнозата за юни).

Според икономистите на СБ, растежът ще се стабилизира до 2021 г., достигайки 2,6% (по-рано се очакваше 2,8%), при условие че няма големи сътресения в икономиката, а също и при възстановяването на развиващите се и развитите икономики, които преди това бяха подложени на натиск от финансовите пазари.

"Очаква се през 2019 г. растежът в страните с формиращи се пазари и развиващи се икономики в Европа и Централна Азия да се забави до 1,8% (в сравнение с 3,2% през 2018 г.), достигайки най-ниското ниво за четири години... Очаква се, че през 2020-2021 г. растежът да се ускори с възстановяването на турската икономика и подобряването на ситуацията в Русия“, добавят икономистите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовият надзор влиза във ВиК-Добрич

Финансова проверка на водното дружество в Добрич е възложена с разпореждане на Окръжната прокуратура. Повод са сключените договори от ВиК Добрич с доставчици на електроенергия, както и дали те са в ущърб на дружеството, което е най-големият длъжник в областта към електроразпределителните компании. Проверката се извършва от Агенцията за държавна..

публикувано на 27.02.20 в 10:57

40 км от варненските пътища - вън от винетната система

40 километра от територията на Община Варна ще бъдат извадени от обхвата на винетната система. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет.  Шосетата до Звездица, Тополи, Константиново и Казашко, ще бъдат прехвърлени от АПИ към общината. Така жителите на 4-те села, които са част от Община Варна, няма да имат нужда от..

публикувано на 27.02.20 в 10:22

Във Варна заседават заради коронавируса

Областният кризисен щаб ще заседава днес във Варна заради разпространението на коронавируса. Срещата ще започне в 13:30 часа в Областната управа. На нея ще бъдат обсъдени мерките за ограничаване на вируса на територията на Варненска област.

публикувано на 27.02.20 в 10:05
Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия.

Все още няма коронавирус у нас

Няма установени случаи на коронавирус у нас, каза тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски пред медиите. 14 души, от които 4-ма чужденци - италианец, японец, португалец и египтянин, са настанени във Военомедицинска академия. Те са пристигнали от Италия. Някои от чужденците са с..

публикувано на 27.02.20 в 09:35
Кметът на Балчик Николай Ангелов

Нова заплата за кмета на Балчик

Нова обща численост и структура на администрацията и кметствата в община Балчик ще разгледа на февруарското си заседание днес Общинският съвет. Промяна на икономическите показатели и отпадането на част от второстепенните разпоредители с бюджет са сред мотивите кметът да внесе предложението. Очаква се да бъде дадена зелена светлина Общината да..

публикувано на 27.02.20 в 09:31

Министърът на отбраната е във Варна

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е на посещение във Варна. В 10.30 той ще посети Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”. По-късно министър Каракачанов и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс ще присъстват на връчването на сертификати   в  Морското училище на завършилите курс под егидата на Великобритания.

публикувано на 27.02.20 в 09:26

Няма симптоми на коронавирус у учениците и преподавателите, върнати от Италия

Няма симптоми на коронавируса у нито един от завърналите се от Италия ученици и четиримата им ръководители, съобщи председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Те бяха на ученически обмен в близост до Милано. По нареждане на премиера и със съдействието на Външно министерство, учениците бяха превозени снощи от Италия..

публикувано на 27.02.20 в 08:31