От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

| обновено на 18.10.19 в 07:42
15
Синика Раудаскоски
Снимка: Румен СарандевКогато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за няколко месеца през годината. И двамата са били учители, но вече са пенсионери и след напрегнатия динамичен живот във Финландия търсят спокойствие, тишина и добри приятели. Намират ги в провадийското село Кривня. Там купуват старата мелница строена през 1936 година и я превръщат в свой дом. Имат и сауна – финландска.

В България са през пролетта и лятото. Имат голям двор, в който отглеждат много цветя и билки, също и малко зеленчуци.

Отиват си у дома през есента. За да се подготвят за Коледа. Живеят в Лапландия в град Пори. Там Коледните приготовления започват още през ноември.

И двамата знаят български, но говори само жената – Синика Раудаскоски. Съпругът й отказва да говори български език по свои си съображения, но разбира всичко. Учат езика от разговорници и речници. И най-вече от диалога с местните хора.


 - Тук всичко е по-хубаво, отколкото във Финландия, където има сняг и е студено.


Какво отглеждате в двора?

- Най-много цветя, билки и малко зеленчуци - домати, пипер, патладжан, магданоз,розмарин, лавандула.


Как избрахте село Кривня?

- Когато искахме да купим къща обиколихме районите на Варна и Добрич. Последното място беше Провадия и Кривня и когато дойдохме в Кривня и видяхме къщата. Тази къща, обаче, не е тази, която първо купихме. Тази е втората къща - старата мелница, която имаше само стени и покрив, нищо друго. И сега още не е готова.


Защо, според Вас, в България толкова много се говори за финландската образователна система, наистина ли е толкова добра?

- Аз мисля, че е добра. Но тук всичко е много различно.


Кое е различното?

- Обществото тука много бавно се развива и аз мисля, че вие не правите много бързо промени.

Това ли Ви хареса като дойдохте в Кривня?

- Да, защото във Финландия всичко е много добре организирано и хората са в много голям стрес. Стресът е за работещите хора - всички трябва да спортуват, трябва да имаш хубава къща, хубава кола, хубави дрехи и когато си в почивка трябва да пътуваш в чужбина... И бум, бум, бум...много неща...О, Боже!


Какво Ви дава българското село?

- Тишина, спокойствие и имаме хубави приятели и хубава общност тук в селото с други чужденци и българите. Хубаво е! И когато не разбираме всичко от политиката и проблемите в обществото е много хубаво за нас!


Снимките в галерията са на Румен Сарандев

ВИЖТЕ ОЩЕ

2019-а – необичайна, но все пак добра за българския туризъм

Настоящата година е сравнително добра за българския туризъм. Това е годината с най-много доволни туристи в страната. Една от причините за това е по-малкият брой летуващи по Черноморието, отколкото в предходната година. Освен това се радвахме на много хубави месеци и една прекрасна есен, за разлика от предишни години когато дъждове, бури,..

публикувано на 12.12.19 в 11:42

Лилия Христова: 5 години е гаранцията за ремонтите на училищата във Варна

Сагата с ремонтите на седем училища и три детски градини във Варна на стойност 16 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" приключи. Това съобщии Лилия Христова-директор на дирекция "Образование" в общината.  Тя обяви ,че има петгодишна гаранция относно качеството на изпълнението и, където бъдат констатирани нередности, те ще бъдат..

публикувано на 10.12.19 в 15:51

Букет от гласовете на Радио Варна за празника

85 години Радио Варна: един достоен юбилей, който честваме точно днес. Дали са малко, или пък много, историята ще покаже. Ние, които работим тук ежедневно, споделяме в пет секунди какво е радиото за нас . А то е и много повече. Ваня Славова събра букета от звуци в следващия репортаж:

обновено на 09.12.19 в 06:16

Николай Николов: Икона на Св. Никола ме пазеше в морето

Николай Николов е плавал седем години с големи туристически лайнери. Бил е на круизи със звезди като Том Круз и Тина Търнър. Сега е преподавател в Колежа по туризъм. Със съпругата си Стела имат трима синове, средният е роден днес и носи името Никола. По традиция на Никулден семейството ходи на църква, а вечерта в дома им се събират всички роднини..

публикувано на 06.12.19 в 15:30
Цветан Кюланов

Развитие на регионите е сред приоритетите на новата ЕК

Основните приоритети на новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, която вече встъпи в длъжност, ще са: икономика в интерес на хората и т.нар."Европейски зелен пакт", чиято цел ще бъде Европа да стане първият континент неутрален по отношение на климата. Темата за справедливото възнаграждение е обща за целия Европейски..

обновено на 05.12.19 в 12:34

Звезди от АХАТ: "К'во яко парче беше това"

30 години изминаха от излизането на един албум, който се превърна в крайъгълен камък за българската рок музика. Албум, който стана олицетворение на годините преди и след прехода. Албум, който се превърна в личната история на стотици хиляди българи. Албум, който даде "Черната овца" - композиция, определена като най-добрата българска рок песен на всички..

обновено на 03.12.19 в 17:21

За 85-годишнината на Радио Варна потомци разказват неизвестни факти за Александър Кръстев

Дни преди 85-я рожден ден на  Радио Варна, който ще отбележим на 9-ти декември, тази сутрин в предаването "Новият ден" разказахме за първия програмен ръководител на Радиото и автор на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите..

публикувано на 03.12.19 в 10:19