Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обучават медици как да се грижат за деца с диабет в градини и училища

В продължение на два дни – 24 и 25 октомври, детските ендокринолози във Варна ще обучават медицинския персонал в детски градини и училища как да се грижат за децата с диабет. Това каза за Радио Варна д-р Росица Стойчева от ДКЦ „Св. Марина”.

Причината е, че все още има медицински сестри, които отказват да помагат на децата да си сложат инсулин или да си измерят кръвната захар или не се чувстват уверени да го правят. Подобни манипулации обаче отнемат по-малко от минута, изискват елементарни аритметични действия и натискането на няколко копчета.

Според данните на община Варна, 45 са децата с диабет, които се обучават в общински учебни заведения, но в детската клиника на едноименната университетска болница във Варна фигурират двойно повече пациенти.

И макар още около 10 деца да са в частни образователни институции, а няколко да не посещават  детски градини, оказва се има доста деца с диабет в училищна възраст, които се крият и никой в училищата да не знае, че страдат от хронично заболяване.

Програмата  за обучение на медицинските специалисти в училищата и градините във Варна действа вече пета година, каза още д-р Стойчева.ВИЖТЕ ОЩЕ

С редуцирана програма „МОРЕ ОТ РИТМИ” в Балчик ще има

11-о издание на международния фолклорен форум „Море от ритми“ ще има от 23 до 26 септември в Балчик.  Някои събития от програмата ще отпаднат – като дефилета и хоротеки, но конкурсната част остава при строго спазване на противоепидемичните мерки, контролиран достъп и дистанция, отбеляза Галина Гавраилова, директор на сдружението..

публикувано на 21.09.21 в 15:47

Варна ще отбележи Деня на независимостта с редица прояви

С редица прояви и богата програма Варна ще отбележи 113 години от обявяването на независимостта на България.  Ето я и програмата: 7:00 ч. - Паркингът на МБАЛ „Св. Марина“ /сборен пункт/ 42-километров спортно-туристически поход с маршрут: Варна - Природен парк „Златни пясъци“ - Кранево -  КК „Албена“- Балчик Организатори: Дирекция „Спорт“, Община..

публикувано на 21.09.21 в 13:05

Варна се включва в Европейската седмица на спорта

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на спорта #BeActive, която ще се проведе в периода от 23-ти до 30-ти септември. Седмото издание на кампанията минава под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“. Целта е популяризиране на спорта и физическата активност, и насърчаване на здравословния начин на..

публикувано на 21.09.21 в 09:02

„Лесна работа“: Време за капучино роман

Здравейте! Нямам търпение да ви поканя на едно специално събитие: ексклузивното представяне на хумористичния роман "Лесна работа" във Варна! Кога? На 27 септември – в понеделник, от 18:00 часа. Къде? В Арт салона на Радио Варна. Защо? Това го чуйте много внимателно! За да се посмеем заедно! Ето как ви предлагам да започнем следващата седмица: В..

публикувано на 20.09.21 в 17:23

БНР и Музикаутор популяризират българската музика със съвместен проект

БНР и Музикаутор със съвместен проект за популяризиране на българската музика. „Земя на таланти“ – съвместна кампания на Музикаутор и Българското национално радио за насърчаване и популяризиране на българското музикално творчество чрез подкрепените проекти по Културния фонд на Музикаутор стартира на 20 септември. „Създават се много нови български..

публикувано на 20.09.21 в 16:55

"Живот от живота" спечели голямата награда на фестивала на червенокръстките филми във Варна

Здравният филм "Живот от живота" на режисьора Стефан Командарев спечели голямата награда на 19-то Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми ,който приключи във Варна. Членът на журито на форума Велина Марковска покани варненци и гостите на града, тъй като филмът ще бъде показан тази вечер на входа на Морската градина. Останалите..

публикувано на 20.09.21 в 14:59

Издирва се унищожителят на графита, който фестивалът "Виа Понтика" подари на Балчик преди дни

Едва няколко дни оцеля графитът на четвърта буна, направен в рамките на фестивала на младите в изкуството Виа Понтика в Балчик. По сведения на очевидци малко преди обед вчера млад мъж, облечен в черни дрехи, заличил със сива боя красивия надпис. Било му наредено от Общината, отвърнал той на минувачите, които, възмутени, го попитали защо прави това...

публикувано на 20.09.21 в 14:35