Варненци излязоха на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

2
Протестиращите във Варна
Снимка: Радио Варна

Граждани се събраха пред съдебната палата в центъра на Варна, за да протестират срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Те носеха плакати :"ВСС,вие сте срам", "Единствен кандидат не е избор, а назначение" и "Румен Радев да пита Конституционния съд законно ли е прегласуване без нова процедура".

Даниела Стойнова разговаря със Стефан Бояджиев за това какво го мотивира да протестира и какво мисли за бъдещия главен прокурор:


Заседанието на ВСС започна в 10 часа, като района около сградата е под засилена полицейска охрана. Там се провеждат два протеста - против и за кандидатурата на Иван Гешев.

Ако Иван Гешев получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици, президентът Румен Радев ще е задължен на подпише указ за назначаването му. Ако не събере такава подкрепа, процедурата за избора на следващ обвинител номер едно трябва да започне отначало. На 24 октомври "за" номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Четирима бяха против - и четиримата от Съдийската колегия.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

160 военни моряци са назначени през тази година

Нови 160 военни моряци са назначени през тази година благодарение на кампанията „Бъди войник”. Това заяви във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военнния ни флот. Отиващата си година е изключително динамична и с позитивна равносметка за Военноморските сили, каза той. Успешно е преминало националното с международно участие учение..

публикувано на 12.12.19 в 16:20

Теч на банкови данни на стотици хиляди в Турция

Данните на над 460 000 турски банкови карти са били пуснати в „продажба“ в сайт, използван от интернет-измамници за качване и продажба на информация за банкови карти. Измамниците купуват пакети от данни  за валидни карти, които се използват за да бъдат източвани от тях различни суми или да се закупуват електронни валути. Това е..

публикувано на 12.12.19 в 15:43

България предложи координационен център на НАТО във Варна

България предлaга разполагането на координационен център на НАТО за Черно море във Варна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от ТАСС. "Обсъдихме това предложение. В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания",..

публикувано на 12.12.19 в 15:41

Как ще изглежда след ремонта градинката до лятно кино "Тракия"?

Започна цялостно обновяване на градинката до някогашното лятно кино "Тракия". На емблематичното място на кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Отец Паисий" ще бъде изградена нова детска площадка, фитнес на открито, ще бъде обогатено сега съществуващото озеленяване.  "Новата придобивка е част от усилията ни за развитие на масовия спорт в града и..

публикувано на 12.12.19 в 14:55

Кметът на Несебър излезе от ареста срещу гаранция от 40 000 лева

Специализираният наказателен съд гледа мярката срещу обвиняемите Николай Димитров - кмет на община Несебър и общинския съветник Петър Тодоров. Спецсъдът измени ареста на Димитров с парична гаранция от 40 000 лв. и от 20 000 лв. за Тодоров. Спецсъдът е гледал мярката като решението на държавното обвинение е двамата с повдигнато обвинение за купуване на..

публикувано на 12.12.19 в 14:19

"Творческа лаборатория: Текстът Георги Марков" заработи в Добрич

През октомври Ученическият Институт на БАН (УчИ-БАН) обяви конкурс за създаване на Малки учебно-изследователски общности в рамките на финансираната от МОН програма „Образование с наука“. Преподавателят по български език и литература в Езиковата гимназия в Добрич Дияна Боева създава идеен проект "Творческа лаборатория: Текстът Георги Марков", който е..

публикувано на 12.12.19 в 14:18

Община Варна увеличава данък „възмездно придобиване“ с 0,4%

Данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин в община Варна да се увеличи от 2,6% на 3%. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних до комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет, съобщава chernomore.bg. То налага и промяна в наредбата на местния парламент за определяне на размера на местните данъци. Еднократният налог..

публикувано на 12.12.19 в 14:09