Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветът на ЕС с оценка на риска на 5G мрежите

Снимка: архив

Европейският съвет по телекомуникации се срещна в Брюксел и прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение.

Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата инфраструктура за поддържането на жизнено важни обществени и икономически функции. Същевременно те подчертават, че подходът към тях трябва да бъде всеобхватен и базиран на риска.

По повод сигурността на оборудването, еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Брьотон заяви, че то остава отговорност на страните членки. Има обаче сериозни разногласия по въпроса за електронната поверителност, подчерта Брьотон:

“Някои страни-членки показаха нетърпение. Други ни казаха: "Работим по нея три години". Трети пък заявиха, че работят по директива, която се прилага от 2002 година, а това е от почти едно поколение. Очевидно трябва да се работи в тази област, която е изключително важна за нашите 500 милиона граждани, които живеят в тази среда. Така че усетих при част от страните разочарование, при други нетърпение да се намери решение“.

Имало е обаче пълен консенсус от създаването на център, който да се грижи за киберсигурността, уточни Брьотон.

Според постоянният заместник представител на Финландия Мина Кивимяки "5G мрежите ще бъдат икономически гръбнак на нашето бъдещо цифрово общество".

В заключенията на Европейският съвет по телекомуникации се подчертава, че 5G мрежите ще бъдат от решаващо значение за поддържането на социални и икономически функции.

Изводите също така подкрепят и Европейската оценка за риска от 5G мрежите, публикувана през октомври, в която се посочва, че една от най-големите опасности на мрежите от пето поколение е по-големият брой на пътищата за атака, които могат да бъдат използвани, най-вероятно от държави извън ЕС.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на Юлиян!

32-годишният Юлиян Михайлов от Варна страда от рак на костите и има нужда операция в чужбина, чиято обща стойност е 30 000 евро, но сумата е непосилна за него и семейството му. Той е част от фенклуба на “Черно море” и в тази връзка от Национален фен клуб “Черно море” – Варна апелират за подкрепа за своя приятел и съмишленик в борбата му с..

публикувано на 17.02.20 в 07:52

НАСА публикува снимка на сребърни облаци от ръба на космоса

НАСА публикува в Instagram снимка на сребърни облаци, направена от орбита. В коментар към изображението, представителите на агенцията написаха, че става въпрос за „пощенска картичка от ръба на космоса“.„Тези облаци с електрически цвят могат да се видят само когато слънцето слезе над земния хоризонт и ги освети“, обяснява НАСА...

публикувано на 17.02.20 в 06:28

Марк Зукърбърг призова за по-строга регулация в интернет

Според Марк Зукърбърг контролът от властите е необходим "в поне четири области", свързани с дейността на неговата компания. Ръководителят на американската компания Фейсбук, която е собственик на едноименната социална мрежа Марк Зукърбърг, призова за частичен държавен..

публикувано на 16.02.20 в 15:38

Скица на Бетовен, нарисувана от Салвадор Дали с мастило от сепия, тази неделя ще бъде показана за първи път в Германия

Скица, нарисувана от испанския сюрреалист Салвадор Дали с мастило от жива сепия и изобразяваща главата на композитора Бетовен, ще бъде показана за първи път в Германия в неделя, предаде ДПА. Рисунката е част от изложба, посветена на Салвадор Дали и Ханс Арп, която се открива в Ремаген по повод 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван..

публикувано на 15.02.20 в 16:42
Холандия Амстердам гей

Амстердам с нови правила за посещения на квартала на Червените фенери

Организираните туристически обиколки през известния квартал на Червените фенери в Амстердам ще бъдат забранени от 1 април, съобщи сайтът „NLtimes”. Приблизително 115 туристически групи преминават ежедневно през квартал Де Вален, известен като квартала на Червените..

публикувано на 15.02.20 в 10:26

Село Ботево - центърът на Вселената

Село Ботево е център на света за всички онези, които са родени и все още живеят в това живописно местенце. И макар на Светата троица – даскала, попа и кмета, времето и събитията да са разделили пътищата, успявам да се срещна с някои от тях. Говорим си на български - за минало, настояще и бъдеще. Чиста родна реч звучи по мегданите на Аксаковското..

публикувано на 14.02.20 в 14:43

Кражбите - основен проблем за рент а кар фирмите

Основният проблем на фирмите, които отдават коли под наем у нас, са кражбите на автомобили, както и това, че от закона те се тълкуват като обсебване и не се наказват ефективно. Това заяви във Варна Пламен Миланов - собственик на фирма за рент а кар. Той коментира също, че не само сред чуждестранните туристи, особено от Русия и Западна..

публикувано на 14.02.20 в 10:21