Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Що е то "салам скумрия"?

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Никулден традицията повелява на масата ни да има шаран. И макар да сме край морето, а шаранът да е сладководна риба, традициите трябва да се спазват. За моряците, далеч от дома обаче Никулден обикновено се свърза не само с пълнения шаран. За двете си любими рецепти - "салам скумрия" и лакерда, разказва Свилен Крайчев от Българската морска камара. С тях той участва дори в поредица за популяризиране на местната Черноморска кухня.

Нейните инициатори имат амбицията да създадат база данни, включваща всички продукти и подправки, използвана в българската черноморска кухня. Иначе зад идеята Черноморската кухня да се открои като отделна категория световни ястия и до 2025 г. да стане разпознаваема за потребителите, подобно на средиземноморската кухня, и да влезе в топ 15 на най-разпознаваемите и предпочитани кухни в света стои международен комитет, в която влизат и български кулинарни експерти и готвачи.Те, както и всички ангажирани в проекта работят про боно за идеята да преборят тенденцията на all inclusive и на нископлатежоспосбните туристи.

До момента кухнята, която е била запазена марка в крайбрежните райони никога не е била събирана на едно място.

Какво се изисква, за да приготвите любимите рибни мезета на Свилен Крайчев може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кардиограма за дървета?

В  Морската градина във Варна започва паспортизация на дърветата със специалния уред за изследване резистограф, който вече е доставен - това съобщи Стоян Аргиров - директор на общинско предприятие "Управление на проекти и озеленяване". Изследването показва какво е състоянието на дървото, има ли процеси на гниене и кухини, което ще позволи..

обновено на 18.02.20 в 17:40

Иновативна online платформа защитава потребителите

Иновативна дигитална платформа  - Justiceto.me , вече позволява на потребителите у нас да подават жалба за по-малко от 5 минути срещу некоректни търговци и в рамките на броени дни да разберат какъв е шансът им да получат обезщетение. Платформата работи от началото на годината, съобщи за Радио Варна мениджърът ѝ Жана Захова. Зад платформатастои екип с..

публикувано на 18.02.20 в 12:00
Катрин Терзиева и Александър Коларов

Личните "Истории от прехода"

В края на 2019 г. в интернет пространството стартира поредица от видео интервюта, посветени на Прехода. Но според създателя му Александър Коларов влогът "Истории от прехода" не е поредният опит да се политизира този период от най-новата история на България. Напротив - целта на видео разказите е да се погледне през очите на отделния човек и на съдбите,..

публикувано на 17.02.20 в 21:04

Да помогнем на Юлиян!

32-годишният Юлиян Михайлов от Варна страда от рак на костите и има нужда операция в чужбина, чиято обща стойност е 30 000 евро, но сумата е непосилна за него и семейството му. Той е част от фенклуба на “Черно море” и в тази връзка от Национален фен клуб “Черно море” – Варна апелират за подкрепа за своя приятел и съмишленик в борбата му с..

публикувано на 17.02.20 в 07:52

НАСА публикува снимка на сребърни облаци от ръба на космоса

НАСА публикува в Instagram снимка на сребърни облаци, направена от орбита. В коментар към изображението, представителите на агенцията написаха, че става въпрос за „пощенска картичка от ръба на космоса“.„Тези облаци с електрически цвят могат да се видят само когато слънцето слезе над земния хоризонт и ги освети“, обяснява НАСА...

публикувано на 17.02.20 в 06:28

Марк Зукърбърг призова за по-строга регулация в интернет

Според Марк Зукърбърг контролът от властите е необходим "в поне четири области", свързани с дейността на неговата компания. Ръководителят на американската компания Фейсбук, която е собственик на едноименната социална мрежа Марк Зукърбърг, призова за частичен държавен..

публикувано на 16.02.20 в 15:38

Скица на Бетовен, нарисувана от Салвадор Дали с мастило от сепия, тази неделя ще бъде показана за първи път в Германия

Скица, нарисувана от испанския сюрреалист Салвадор Дали с мастило от жива сепия и изобразяваща главата на композитора Бетовен, ще бъде показана за първи път в Германия в неделя, предаде ДПА. Рисунката е част от изложба, посветена на Салвадор Дали и Ханс Арп, която се открива в Ремаген по повод 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван..

публикувано на 15.02.20 в 16:42