Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Черноморска академия за сигурност стартира „Leaders Lectures Series“

С лекция на о.з. полк. Ицхак Турджеман – дългогодишен директор по социални политики в Министерството на отбраната на Израел и член на попечителския съвет на Черноморска академия за сигурност, бе поставено началото на цикъла лекции  „Leaders Lectures Series“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието е организирано от Черноморската академия за сигурност и е с финансовата подкрепа на „Гузик техникъл ентерпрайсис“ – САЩ.

Ицхак Турджеман представи иновативния и успешен опит на Израел в реализацията на националните приоритети през висшето образование и киберсигурността. Засегнати бяха въпроси от значене за България, свързани с отбраната, образованието и взаимовръзките им в социалната сфера. След лекцията се проведе дискусия за възможностите за прилагане на израелския опит в България, съобразно местните специфики.


На лекцията присъства зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, който представи приоритетите на Общината в сферата на образованието. Ректорът на Варненския свободен университет проф. д-р Петър Христов проследи представянето и предложи модел за съвместна дейност. Присъстваха и експерти от Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ на Община Варна. Голям интерес към темата проявиха преподаватели и студенти от специалностите „Национална сигурност“,  „Право“, „Киберсигурност“ на Варненския свободен университет.

В рамките на цикъла „Leaders Lectures Series“ през 2019/2020 година във Варненския свободен университет ще изнесат лекции по актуални за България и региона теми, водещи експерти по национална сигурност, международни отношения и киберсигурност.

Преди пристигането си във Варна, Ицхак Турджеман и колегата му Владимир Бронфенбренер проведоха работни срещи в София с представители на профилни министерства, в рамките на които бе обсъдено сътрудничеството, базиращо се на израелския опит.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Контейнер с йонизиращо лъчение на Пристанище Варна – Запад

Контейнер с метален скрап е установен и задържан на Пристанище Варна-Запад, след като е преминал рутинното изследване с рентгенова апаратура и е установено завишено йонизиращо лъчение - съобщиха от пристанището. Задействана е националната аварийна процедура за такива случаи. Контейнерът е обезопасен, осигурен е постоянен патрул от Главна..

публикувано на 18.02.20 в 17:11
спасителен кораб

Протест срещу търга за "Перун"

Протест срещу търга за продажба на спасителния кораб "Перун" ще проведат утре, 19.02. морски неправителствени организации. В 10:30 несъгласните с решението за продажба на кораба се събират пред сградата на "Морска администрация" във Варна. Исканията на протестиращите са: спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от..

публикувано на 18.02.20 в 16:38

Лъвски скок в училище "Васил Левски"

26 ученици от Начално училище "Васил Левски" във Варна участваха в традиционното състезание по "лъвски скок", посветено на Апостола, което се провежда от 1950 година досега. Учениците от първи до четвърти клас казаха,че са развълнувани,защото предизвикателството да повториш скока на Васил Левски е голямо : Утре по традиция всички ученици от НУ..

публикувано на 18.02.20 в 16:10

Специализирана полицейска операция в област Варна

Специализирана полицейска операция по линия противодействие на битовата престъпност се проведе днес  под надзора на прокуратурата във област Варна. Масираните полицейски проверки обхванаха селата Гроздьово и Дъбравино. В хода на операцията са проверени 309 лица, 24 адреса и 151 автомобила. Задържани са девет души, оказвали влияние върху..

публикувано на 18.02.20 в 15:38

Съдът в Добрич върна на Прокуратурата делото срещу управителя на ВиК

Районният съд в Добрич прекрати съдебното производство и върна на Прокуратурата дело, водено срещу изпълнителния директор на „ВиК Добрич“АД за неправомерно изградено съоръжение за водоползване от река Батовска. Той е обвинен за това, че от 10 до 14 февруари 2019г. в с.Батово, в района на Помпена станция Батово 2, в качеството си на изпълнителен..

публикувано на 18.02.20 в 14:48

Значителна облачност в сряда

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ от 20 часа на 18-ти до 20 часа на 19-ти февруари 2020 година През нощта облачността ще се увеличи и утре ще е значителна, но все още почти без валежи. Само на отделни места по-късно следобед е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб, по Черноморието след полунощ умерен северен вятър, който през деня..

публикувано на 18.02.20 в 14:35

В Добрич почетоха паметта на Апостола

С общограско поклонение в Добрич беше почетена паметта на Васил Левски. Деца и възрастни положиха цветя пред паметника на Апостола по повод 147 години от обесването му. Панихидата в памет на Васил Левски беше отслужена от архиерейския наместник на Добричката духовна околия иконом Иван Дойчев и от отец Стоян. Възпитаници на детската театрална..

публикувано на 18.02.20 в 14:23