Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историческите възстановки в търсене на историческата истина

За първи път в България археолози, реставратори и реконструктори ще седнат заедно на една маса, за да представят и дискутират различни теми, свързани със средновековната материална култура и историческите възстановки. Инициативата на сдружение „Чигот“, подкрепена от РИМ-Варна, има за цел да прехвърли мост между  учени и реконструктори. В дискусията ще участват:

- гл. ас. д-р Мария Манолова-Войкова (РИМ – Варна): Керамиката на Второто българско царство – технически нововъведения и мода.

- Васил Василев („Чигот“): "Казаганд" – облечените ризници на Балканите. Произход и употреба през XIII – XIV в.

- Д.и.н. Иван Чокоев (РИМ – В. Търново): Представителен текстил от Второто българско царство (по археологически данни).

- Полина Събева („Чигот“) – Реконструкция по стенопис на благородната дама Арета – ктитор на църквата в с. Станичене, XIV в.

Доц. д-р Валери Йотов (РИМ – Варна) – Въоръжението и снаряжението на Ранното средновековие. Археологически и художествени паралели.

- Цветин Апостолов („Чигот“) – Техники при изработка на реплики на средновековно снаряжение от XII – XV в.

Две гледни точки, два различни подхода, които обаче могат да се допълват и да направят по-богато и живо знанието ни за Средните векове. Кръглата маса ще се проведе в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей.

Програма:

15:00 – 16:30 ч. - Първа дискусия
16:30 – 17:00 ч. - Почивка
17:00 – 18:30 ч. - Втора дискусия

Още за пресечната точка между историци и реконструктори разказва Васил Тенекеджиев от РИМ-Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетът на община Добричка - на публично обсъждане

Публично обсъждане на проекта за бюджета на община Добричка за настоящата година ще се състои в понеделник. Той е в размер на 23 240 000 лева, като над 3 400 000 лв. са преходен остатък за местни и държавни дейности. Прогнозата за постъпленията от собствени приходи и трансфери възлиза на 5 360 000 лв. Все по-изчерпани стават възможностите за..

публикувано на 20.01.20 в 07:05

Национален форум обсъжда проблемите на ВиК сектора

Национална работна среща „Заплащането на труда и бъдещето на ВиК сектора в България“ ще се състои днес в КНСБ. Участие в нея ще вземат представители на синдикатите и работодателите, както и заместник-министър Николай Нанков и експерти от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Форумът се организира от КНСБ и НБС..

публикувано на 20.01.20 в 06:52

Новите глоби на КАТ в сила от 21 януари

За всички, които се интересуват какви точно ще бъдат новите глоби, които влизат в сила от 21 януари, публикуваме пълен ценоразпис на завишените санкции за нарушенията на шофьорите.  Превишена скорост В населени места за превишаване с: 10 км/ч - глоба 20 лв.; от 11 до 20 км/ч - глоба 50 лв.; от 21 до 30 км/ч -..

публикувано на 20.01.20 в 06:39
Херцогинята на Съсекс Меган Меркъл със съпруга си принц Хари

Принц Хари се отказва от титлата си с тъга

Принц Хари е взел „с голяма тъга“ решението да се откаже от титлата си, но не е имал „друг избор“, предаде ДПА. При реч, произнесена снощи на благотворителна вечеря в Лондон, дукът на Съсекс заяви, че „решението не е било взето леко“ и го натъжава дълбоко. „Бяха толкова месеци на преговори след толкова години на предизвикателства и знам, че..

публикувано на 20.01.20 в 06:30

Хотелиери и ресторантьори искат регламент за бакшиша

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират във Велико Търново, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за национални протести. Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде..

публикувано на 20.01.20 в 06:17

Облачно в понеделник

И днес ще преобладава облачно време, но привечер облачността ще започне да се разкъсва. На отделни места отново е възможно да превали слаб дъжд или сняг. Ще духа слаб до умерен, по Черноморието временно засилен северен вятър. Максимални температури между 0° и 5°, за Варна около 3°. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на морската вода 7°-8°...

публикувано на 20.01.20 в 06:02

В Гърция арестуваха издирван българин за продажба на бебета

В Гърция е арестуван българин на граничния пункт "Промахон" в Гърция. Полицията го издирва от две години със заповед за арест по повдигнато обвинение. Срещу 35-годишният български гражданин има повдигнато обвинение за участие в престъпна група за продажба на бебета в Гърция. Българинът се опитал да влезе в Гърция през нощта с надежда,..

публикувано на 19.01.20 в 14:50